Slika nije pronađena

Revolt protiv svih autoriteta i tradicionalnih vrijednosti početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća našao je svoj snažan izraz upravo u glazbi.

Kratke kompozicije često odsvirane samo na bubnjevima, gitari i bas gitari imale su za cilj izraziti neposluh i buntovništvo, koje se između ostalog rodilo i radi nezadovoljstva tadašnjom rock glazbom, koja se prema mišljenju mnogih fanova udaljila od svog izvornog zvuka.


U to vrijeme sve je više razočaranih tinejdžera tražilo mogućnosti bijega iz dosadnog  društva koje je bilo pogođeno viskom nezaposlenošću, rasnom netrpeljivošću i socijalnim tenzijama. Kako bi se izrazili, mnogi od njih željeli su osnovati bend pomoću kojeg bi drugima prenijeli svoju poruku. Uskoro su to počeli punkom, novim, glasnim i oštrim zvukom koji je brzo oduševio mlade u Europi i Americi.

Za mnoge, najutjecajniji bend tog doba bio je američki sastav The Ramones, koji su danas poznati i kao 'kumovi punka'.

Nove bendove činili su tako poznanici iz istog kvarta ili grada te što je još važnije, iste subkulture. Koncerti su često bili organizirani u manjim klubovima gdje se publika međusobno poznavala, a novom vrstom glazbe izražavalo se nezadovoljstvo postojećim sistemom te se glasno prosvjedovalo protiv moralnih normi društva.

Ostali američki bendovi kao što su The Stooges, The Fugs, The MC5 i The Television također su započeli ovu novu priču, a jedan od glavnih aktera bio je Iggy Pop, koji je na glazbenu scenu donio autentičnost čiji izostanak se zamjerao velikim rock zvijezdama tog doba.U Velikoj Britaniji pioniri punka bili su The Sex Pistols, bend nastao u Londonu  1975. godine. Uz njihov utjecaj punk pokret širio se Velikom Britanijom, a rušenje glazbenih i društvenih granica bilo je bitan dio te nove scene. Individualnost se izražavala posebnim stilom odijevanja obilježenim neuobičajenim elementima kao što su pseće ogrlice, pribadače, lanci te poderane majice s raznim natpisima.Još jedna stvar karakteristična za punk koncerte bio je i ples imena pogo. Basist Sex Pistolsa, Sid Vicious tvrdio je da jednom prilikom na koncertu radi velike gužve nije dobro vidio bend pa je počeo skakati gore-dolje i na taj način izumio novi ples.

Punk je ostao dio underground scene do 1976. godine kada su The Clash,The Ramones i The Sex Pistols natjerali i ostatak društva da na novonastali pokret obrati pozornost. Ubrzo su postali inspiracija mnogima koji su shvatili da ne trebaju znati dobro svirati instrumente kako bi se izrazili glazbom, ono što je bilo važnije bila je potreba da se nešto kaže i izrazi.

Buntovno, originalno i glasno. Baš poput punka.

Sonja Curi
Foto:Sxc.hu

punk glazba