Slika nije pronađena

Od prvog susreta s Harryjem Potterom, postali smo ovisni o seriji knjiga o malom čarobnjaku.

Istinski obožavatelji knjiga i filmova o Harryju Potteru znaju zašto je Hogwarts najbolja čarobnjačka škola. Osim toga, simpatična družina koju čine Harry, Hermione i Ron nas je naučila brojnim lekcijama.

Životne lekcije koje smo naučili čitajući ovaj bestseller književnice J.K. Rowling ostat će zauvijek s nama te ćemo ih se uvijek sjetiti. Hrabrost, ljubav, magija, prijateljstvo, biti svoj- sve je to dio priče o malom čarobnjaku, a upravo s tim se susrećemo svaki dan.

Magija je svuda oko nas samo ju treba otkriti, a dok to radite možete saznati koje smo to životne lekcije naučili uz Harryja Pottera:


Uvijek postoji nada

Najdraži profesor Albus Dumbledore nam uvijek iznova govori da sreću možemo pronaći za vrijeme najveće tame kada se sjetimo upaliti svjetlo. Profesor Dumbledore želi reći da uvijek postoji nada pa čak i onda kada nam se čini da je sve crno i nemoguće.Dobre stvari dolaze strpljivima

Izreka `Strpljen – spašen` ne postoji uzalud jer je strpljenje zapravo vrlina. O tome kako se dobre stvari događaju strpljivim ljudima piše i J.K. Rowling te nam pokazuje primjer Siriusa Snapea koji je u zatvoru Azkaban čekao pravdu 12 godina.


Vlastite ožiljke treba prigrliti

Ožiljci koje imamo pokazuju naša prijašnja iskustva, bol i sreću. Baš kao i Harry koji je prigrlio svoj ožiljak na čelu pokazuje kako bi i mi trebali učiniti isto. Za Harryja taj ožiljak znači mješavinu sreće i tuge, ali je i podsjetnik na Voldemortovu okrutnost.


Ne treba suditi ljude prema izgledu

U Harryju je pokazano kako ljude ne treba suditi po izgledu i da zbilja nije bitno je li netko Bezjak, miješane krvi ili skroz čiste. Bitno je ono što nosimo u sebi i u svome srcu. Definira nas ono što osjećamo i ono što radimo, a ne kako izgledamo.Ljubav je najveća magija, oružje i zaštita

Za to što je Harry živ je isključivo zaslužna njegova majka Lily. Lily je Harryja spasila svojom ljubavlju koja je bila jača od bilo kakve čarolije te pokazuje da je to najvažnije u životu. Osim toga, mržnju jedino može pobijediti ljubav.


Borba za ono u što vjerujemo nikada nije izgubljena

To nekada znači borbu s Voldemortom, a nekada suprotstavljanje prijateljima kako bi ih spriječili da učine nešto opasno ili nesmotreno. U svakom slučaju, treba se boriti za ono što vjerujemo jer ako ne vjerujemo ni u što tada nam bilo tko može bilo što `prodati`.


Isplati se riskirati u životu

Ako nikada ne riskiramo nećemo ni znati što sve propuštamo u životu. Ne kaže se bez veze da onaj koji riskira ujedno i profitira i baš zato se trebamo ohrabriti i izaći iz svoje sigurne zone. Mnoge veze ne bi nikada zaživjele da barem jedna osoba nije preuzela rizik.


Svatko negdje pripada

Možda se to nekada ne čini tako, ali zaista svatko pripada negdje. U knjigama o malom čarobnjaku pokazano je da hrabri pripadaju Gryffindoru, odani Hufflepuffu, mudri Ravenclawu i ponosni Slytherinu, a tako je i u životu- svako se može negdje pronaći.Prijateljstvo znači da smo uvijek tu jedni za druge

Troje najboljih prijatelja Harry, Hermione i Ron uvijek su bili jedno uz drugog. Od početka njihovog čarobnog školovanja pa se do kraja oni su se držali zajedno i borili se zajedno. Osim toga, Ron i Hermione su na kraju završili kao ljubavni par.S nama zauvijek ostaju oni koje volimo

Smrt nije kraj, a ljubav traje i nakon smrti. Za to postoje brojni primjeri u Harryju Potteru, ali to i je istina. Kada nekog volimo ta nas osoba ne napušta nikada pa čak i kada nas smrt s njom pokuša razdvojiti. Ona ostaje u našem srcu i mislima, a pogotovo ako je ta osoba obilježila naš život.
harry potter priče o harryju potteru J.K. Rowling

Još vijesti