Slika nije pronađena

Osamnaestogodišnji splitski redatelj Bruno Mustić otkriva: NAGRADA NA FILMSKOJ REVIJI MLADEŽI BILA JE VJETAR U LEĐA ZA SNIMANJE PRVOG DUGOMETRAŽNOG FILMA.

Filmska revija mladeži nacionalna je manifestacija posvećena srednjoškolskom filmu, koja se do svojeg 12. izdanja u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza selila iz grada u grad i mijenjala lokalnog priređivača. Od 2007. godine trajno je pod paskom Kinokluba Karlovac naseljena u gradu na četiri rijeke. Godinu dana kasnije, na krilima uspjeha, isti je tim pokrenuo i međunarodnu inačicu Revije –Four River Film Festival. Obje manifestacije se od tada održavaju u Karlovcu i iz godine u godinu i kvalitativno i kvantitativno se uspinju na ljestvici uspjeha.  Tako je prošlogodišnju, 17. Filmsku reviju mladeži i 5. Four River Film Festival,  posjetilo više od stotinu i pedeset srednjoškolaca i njihovih profesora, a srednjoškolske filmove, zajedno s ostalim popratnim programima pogledalo čak 4.800 posjetitelja! Porijeklo filmova koje se simbolično može opisati „Od K do K“, odnosno od Karlovca do Kine, najbolje svjedoči o tome da je Karlovac uistinu postao hit destinacija za srednjoškolski film: u Hrvatskoj, u regiji, u svijetu!


Sljedeća edicija Revije i Festivala održava se od 11. do 14. rujna, a rok za prijavu filmova je 01. lipnja. Više informacija o Reviji i Festivalu možete saznati na frff.hfs.hr

Mladi Splićanin Bruno Mustić, maturant Prve gimnazije, nedavno je dovršio svoj dugometražni prvijenac Glazbena kutija - film nastao kao spoj dobre volje, nepokolebljivog rada i bez ijedne kune u budžetu. Karlovačka filmska publika Brunu je imala priliku upoznati na 17. Filmskoj reviji mladeži i 5. Four River Film Festivalu kada je svojim filmom Red Handed, koji progovara o homoseksualizmu, pokosio nacionalnu konkurenciju te osvojio nagradu za najbolji igrani film. Donosimo vam inspirativnu priču o mladom filmoljupcu kojeg ne zanimaju klubovi, već sedma umjetnost i život uhvaćen u kadru.

Iza tvojeg rada stoji veliki filmski opus. Gdje i kada počinje tvoje filmsko stvaralaštvo?

Moje filmsko stvaralaštvo započinje još pri početku osnovne škole kada su mi roditelji kupili malu kamericu s kojom sam počeo snimati razno razne stvari. Potom je u 7. razredu osnovne škole prof. Branka Radetić osnovala medijsku grupu i, znajući moj interes za film, pozvala me u grupu. Zajedno smo snimili par eksperimentalnih filmića i reportaža te dva puta sudjelovali na Reviji djece u Čakovcu. Nakon toga je uslijedila pauza od godinu dana kada sam upisao srednju, valjda to tako treba biti zbog prilagodbe i svega. Ubrzo sam osnovao filmsku grupu i počeo raditi kratkometražne filmove. Moj opus broji sedam kratkometražnih filmova (od kojih je svaki bio uvršten u selekciju barem jednog festivala!) i evo sad dugometražni prvijenac.

Film Red Handed progovara o ljubavnom trokutu između dva mladića i djevojke. Otkud ideja za film?

Ideja je nastala kao i sve ideje – spontano. Naravno, u početku nije bila koncipirana na način na koji je na posljetku i realizirana, ali postojala je ta bit o ljubavnom trokutu. Mislim da sam uključivanjem homoseksualne tematike samo pojačao dojam, a to dokazuje i interes stranih festivala za film. Osim što je bio prikazan premijerno na Pula Film Festivalu, kasnije na Reviji mladeži dobio nagradu, film je bio prikazan i u Zadru, Šibeniku, Dubrovniku i Zagrebu, a s ponosom ističem da su ga prepoznali i umjetnički direktori festivala u Karlovy Vary, Torinu, Milanu, Ljubljani, Philadelphiji i sad u Bern-u.

Što je za tebe značila nagrada na Filmskoj reviji mladeži u Karlovcu i da li ti je otvorila vrata za neke druge projekte?

Nagrade su uvijek dokaz da smo napravili nešto dobro i svakako poticaj da trebamo ići dalje. Ja sam taj poticaj iskoristio i upustio se u realizaciju dugometražnog igranog filma. Iako se, moram naglasiti, nisam nadao nagradi u Karlovcu. Kada smo odlazili iz apartmana na dodjelu, bio sam s curom koja je glumila u filmu, i baš smo pričali kako ne vjerujemo da ćemo išta dobiti i sasvim ležerno ušli u dvoranu. I dok je članica žirija na engleskom čitala opis i komentare na pobjednički film, mi smo se samo pogledali i shvatili da smo to zapravo mi. Bilo je to svakako jedno predivno i nezaboravno iskustvo i moram priznati da mi je žao što odlazim iz srednje škole, samo radi toga što neću moći više sudjelovati na karlovačkoj Reviji sa super ekipom!

Film Glazbena kutija nastao je volonterskim radom. Kako si tako iskusnu filmsku ekipu uspio uvjeriti u sudjelovanje na projektu?

Tako je. Sati i sati rada te mnoge neprospavane noći ostale su za tim projektom, a imamo još toliko za napraviti. Cijela filmska ekipa je bila predivna i susretljiva, a iznimna mi je čast što je na mome projektu radila diva hrvatskog glumišta, gospođa Darinka Vukić, a onda i Robert Kurbaša te Ana Gruica. Ne znam kako mi je to pošlo za rukom, mislim da su prepoznali moju iskrenu želju da se pokrenemo i napravimo nešto dobro – i za Split i za Hrvatsku. Koliko smo u tome uspjeli – na gledateljima je da procijene, ali sama činjenica da smo uspjeli okupiti ekipu, glumce, tehniku i sponzore za mene je veliki uspjeh.

Koliko je teško u Hrvatskoj biti mladi filmaš i progurati svoje ideje?

Nikada nije teško progurati svoju ideju, ako zaista vjeruješ u nju. Uvijek je bilo i biti će ljudi koji će te pokušati spriječiti u tome. Tako je bilo i u ovom projektu, tako će biti i u budućnosti. Naš entuzijazam je u ovom slučaju pobijedio.

Kako tvoji prijatelji i vršnjaci reagiraju na tvoj filmski uspjeh?

Pozitivno naravno. Svi su zainteresirani za stanje u kojem se film trenutno nalazi i željno iščekuju premijeru.

U takav filmski angažman zasigurno ti nedostaje slobodnog vremena. Stižeš li se posvetiti svojim hobijima?

Baš i nemam vremena za hobije, pogotovo sada kada sam si osim škole, državne mature, prijemnog za faks natovario i ovaj film – ali kad god uhvatim slobodnog vremena volim otići s prijateljima na pizzu, piće, zaigrati biljar ili sad kada su lijepa vremena biciklirati oko Marjana.

Koji su tvoji daljnji filmski planovi?

Glavni plan mi je upisati Akademiju - a nakon toga nastaviti sa svojim projektima. Sada sam osnovao svoju malu produkcijsku kućicu– GLOBE MEDIA – koja se bavi promicanjem filmske kulture i proizvodnjom audiovizualnih djela. Preko ljeta ću raditi na raznim filmskim festivalima, premijerno prikazati Glazbenu kutiju i kako sada stoje stvari surađivati s mladom pjevačkom nadom Ginom Damjanović iz Supetra. Snimat ćemo spotove po Braču, kupati se, sunčati i dobro zabavljati. Na jesen krećem s novim filmovima, imam jedan kratkometražni već u planu te se nadam da ću uspjeti zatvoriti financijsku konstrukciju i realizirati ga.

Jedno je sigurno, pred mladim Splićaninom perspektivna je filmska budućnost o kojoj ćemo još imati prilike čitati. Za početak, pred nama je premijerno prikazivanje njegovog prvog dugometražnog filma, a nakon toga samo nebo je granica.

four river film festival bruno mustic