Slika nije pronađena

Grad Karlovac od 09. do 12. rujna 2010. postaje svjetskim središtem srednjoškolskog filmskog stvaralaštva - kroz četiri će festivalska dana, naime, ugostiti 15. Filmsku reviju mladeži i 3. Four River Film Festival! Program spomenutih manifestacija održat će se na nekoliko lokacija: u gradskom kazalištu Zorin dom, starom gradu Dubovcu te karlovačkoj Knjižnici za mlade. 

Natjecateljski program uključuje 91 film hrvatskih i stranih srednjoškolaca i srednjoškolki – od toga je 39 hrvatskih filmova koji čine službeni program Filmske revije mladeži, dok su 52 filma uratci srednjoškolaca diljem svijeta i čine program Four River Film Festivala.

A kao i prijašnjih godina, bogat popratni program uključuje filmove za svakojake uzraste: program Filmski 5+ održat će se u Zorinom domu, a osmišljen je za osnovnoškolski uzrast, dok  Dubovac open air uključuje projekcije na otvorenom na starom gradu Dubovcu, a ove godine obuhvaća dva filma sa Festivala igranog filma u Puli. Program Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima pak obuhvaća predstavljanje srodnih festivala i radionica. 

Osnovnoškolci će moći uživati u nekoliko dječjih filmskih klasika: Tajna starog tavana igrani je dječji film Vladimira Tadeja iz 1984. koji kombinira pustolovinu, akciju, špijunažu i humor. Govori o dva dječaka radio-amatera, Miri iz Zagreba i Pepeku iz Praga, koji za vrijeme školskih praznika na Hvaru otkriju zaboravljeni izum čudnovatog antigravitacijskoga topa, djelo pokojnog Mirina pradjeda još iz vremena Prvog svjetskog rata. Čudnovate zgode šegrta Hlapića animirani je film iz 1997. koji progovara o avanturama čuvenog lika iz priče Ivane Brlić-Mažuranić. Režiju potpisuje Milan Blažeković, a scenarij Pajo Kanižaj. Glavni je protagonist mali miš, šegrt Hlapić, i njegov vjerni pas Bundaš koji prolaze kroz niz pustolovina zahvaljujući tijesnim čizmicama koje Hlapić mora razgaziti. Pored ova dva dječja filmska hita, program Filmski 5+ uključuje i program Dragulji Zagreb filma za djecu koji se sastoji od 13 kratkih animiranih filmova za djecu čuvenih hrvatskih autora poput Dušana Vukotića, Zlatka Grgića, Borivoja Dovnikovića, Mate Lovrića i mnogih drugih.

Program Dubovac open air pak uključuje dva ovogodišnja hrvatska filmska hita: najnovije uratke čuvenih domaćih filmaša Rajka Grlića i Ognjena Sviličića. Film Neka ostane među nama apsolutni je hit ovogodišnje Pule, ovjenčan sa čak sedam nagrada, uključujući Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film. Ova drama govori o ljubavima i preljubima sredovječnih Zagrepčana, a sjajnu glumačku ekipu predvode Miki Manojlović, Daria Lorenci, Bojan Navojec i Nataša Dorčić.

Film Dva sunčana dana u hrvatsko-francuskoj koprodukciji premijerno je prikazan u Puli, a progovara o paru inozemnih turista na ljetnom odmoru na Jadranu, kojima se izlet u prirodu pretvara u noćnu moru i unosi novu dimenziju u njihov odnos. U glavnim ulogama nastupaju inozemni glumci Maya Sansa, Bristol Pomeroy, te nekoć popularna Sylvia Kristel, a domaće glumačke snage predvodi Leon Lučev. Ovaj je film i jedan od posljednjih na kojima je kao direktor fotografije radio Vedran Šamanović, selektor prošlogodišnjeg programa Revije i Festivala, kojemu u čast i prikazujemo ovaj film, ali i posvećujemo ovogodišnje festivalsko izdanje.

Osim spomenutih programa, kroz četiri će se dana u Karlovcu održati i niz popratnih sadržaja edukativnog karaktera, od čega čak tri filmske radionice različite tematike. Sve mlade sklone animaciji kao načinu filmskog izražavanja crtanju karikatura podučit će prvi karlovački diplomirani animator i cijenjeni karikaturist Neven Mihajlović Cetinjanin. Nabolje karikature nastale u okviru radionice bit će objavljene na stranicama biltena Dnevnik u boci. Mladi redatelj Matija Radeljak predstavit će projekt 365 – film za deset lipa: kako bi prikupio sredstva za dvoj prvi cjelovečernji film, Matija i njegov tim diljem Hrvatske rade 365 kratkih filmova različitih žanrova, svaki po cijeni od 10 lipa. Jedan od tih filmova bit će napravljen u Karlovcu na ovogodišnjoj Reviji i Festivalu. Konačno Radionica filmske maske i šminke svim će potencijalnim budućim redateljima biti korisna. Kako najlakše dočarati krv, suze, najobičniju masnicu ili možda postarati glumce za dvadeset godina? Odgovor na to pitanje mladim filmašima pokušat će dati iskusna šminkerica i visažistica Zdenka Mihelj.

Filmska revija mladeži nacionalna je revija srednjoškolskog filma i kao takva centralno mjesto hrvatskog srednjoškolskog filmskog stvaralaštva. Već četvrtu godinu zaredom Revija se održava u organizaciji Kinokluba Karlovac i Hrvatskog filmskog saveza. Od 2008. godine u sklopu Revije organizira se i međunarodna inačica, Four River Film Festival, festival namijenjen srednjoškolskom filmu, koji je jedinstven ne samo na području Hrvatske, već cijele regije, jer je jedini kriterij za prijavu filma isključivo srednjoškolski status autora.

filmska revija mladeži four river film festival Karlovac

Još vijesti