Slika nije pronađena

Zamislite trkače na atletskoj stazi. Prije same utrke oni se zagrijavaju, oblače dresove i hodaju prema startu. Na toj istoj poziciji ste sada vi! Naime, prijave za Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival, nacionalni, odnosno međunarodni festival posvećen srednjoškolskom filmu su počele. Umjesto dresova uzmite kameru u ruke. Nemojte zagrijavati tijelo, već samo ruku pišući scenarij. U rujnu za vas, filmske trkače počinje filmska Olimpijada!

Na prošlogodišnju filmsku Olimpijadu došlo je 5000 posjetitelja. A sada vas pitamo jeste li spremni za novu utrku s vršnjacima iz zemalja diljem svijeta? 18. filmska revija mladeži i 6.Four River Film Festival održavaju se od 11. od 14. rujna ove godine u Karlovcu i vjeruj nam da moraš biti dio te četverodnevne ludnice.


Srednjoškolci su se kroz godine pokazali kao stvaraoci željni dobrih filmova, dobrih kadrova i još boljeg druženja, a ako se u tom opisu nalazite, Karlovac vas čeka. Kao i proteklih godina prijavljivati se možete u četiri kategorije: igrani, dokumentarni i animirani film te u kategoriji slobodnog stila. Volite napisati scenarij, od prijatelja napraviti glumce i stvoriti mali Hollywood oko sebe? Možete! Želite ostati pomalo misteriozni i neshvaćeni? Snimiti kadrove u neobičnim bojama, s neobičnim efektima? I to možete! Jednostavno, dajte mašti na volju, a kreativnosti na slobodu!

Revija i Festival svojevrsni su rasadnik filmskog stvaralaštva te iz godine u godinu omogućuju filmovima i njihovim autorima upoznavanje s istomišljenicima te gostovanja na stranim festivalima. Tako mladi umjetnici razmjenjuju svoja iskustva, probleme, veselja…a i putuju  u zemlje u koje možda nikada ne bi. Media Literacy Award u Beču (Austrija), Fresh Film Festival u Limericku (Irska), Camera Zizanio u Pyrgosu (Grčka) i Nordic Youth Film Festival u Tromsu (Norveška) samo su neki od festivala koji su ugostili 'naše' filmove i još jednom dokazali snagu filmskog stvaralaštva mladih. Zar ne bi i sami voljeli doći u državu u kojoj vlada kralj i u kojoj ćete hrvatske kune zamijeniti norveškim kunama? A i zemlja gajdi, sv. Patricka i zelenih prostranstva ne čini vam se loša?

Ova manifestacija pruža priliku za filmskom afirmacijom pa tako nerijetko otvara vrata u nove projekte. U tom kontekstu kao svijetli primjer ponosno predstavljamo 17-godišnjeg redatelja Brunu Mustića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade za najbolji hrvatski igrani film Red Hended koji je nedavno u Splitu završio snimanje svog prvog dugometražnog igranog filma Glazbena kutija. Pred mladim Brunom svjetla je budućnost, to je sigurno, a mnogo stariji i iskusniji kolege trebali bi pripaziti na njega.

Bruno je samo jedan od mnoštva srednjoškolaca koji se u svojem filmu bavi temom ljubavi.


U slučaju njegovog Red Hendeda čak i istospolnom ljubavi. Mnogi od njih vole se baviti odnosima vršnjaka s roditeljima, prijateljima i neprijateljima, drugi pak žele upoznati svijet s drugačijim obiteljima pa smo nerijetko gledali filmove o 14-članim obiteljima, obiteljima bez normalnih životnih uvjeta, o bolesnima i sl. Dakle, stvarajte što god vam padne na pamet, snimite što god vam zapne za oko, montirajte kako god vam srce poželi. Na kraju krajeva, samo je bitno biti stvaratelj nečega lijepog!

U konkurenciji od 87 filmova glavna nagrada Grand Prix otišla prošle je godine otišla u ruke mladim Belgijancima iz Making Movies Jekina za film Elton i Elza čiji će autor - Thijs De Block, ove godine biti jedan od članova žirija Žute zastave koja se već tradicionalno dodjeljuje za doprinos nenasilju na filmu. Pitanje je tko će ove godine pobrati lovorike? Odgovor na njega znat ćemo u rujnu. A dotad, skupi hrabrosti, nauči napamet kartu Karlovca, uhvati kameru u ruku i kreni! Rok za prijavu na Reviju je do 01. lipnja 2013. godine, no ne čekaj zadnji tren, već prijavi svoj film.

four river film festival