Slika nije pronađena

Svijet bi bio puno ljepše mjesto kada bi ljudi bili poput Pinocchija jer tada bi svima narastao nos kada bi lagali, ali nažalost to nije tako.

No, ne mora nekome rasti nos ako laže jer postoje određeni znakovi koji odaju osobu da je iskrena. Istina je ono što svi priželjkuju, ali je rijetko kada dobiju pa se postavlja pitanje koji govor tijela pokazuje da netko nije lažljivac.

Istinoljupci, pripremite se jer znanost je otkrila kako možemo prepoznati da je netko iskren:

Priča je duža i detaljna

Ako sumnjamo da netko laže, a ta osoba ispriča priču koja je dosta duga, kompletna i puna detalja, vrlo je vjerojatno da osoba govori istinu. Lažljivci će ispričati kraću verziju priče bez detalja te ih se tako može prepoznati ako ćemo vjerovati Psychology Today.

Iskrene osobe gledaju drugu osobu u oči

Kontakt očima je vrlo bitan u neverbalnoj komunikaciji pa i po tome možemo prepoznati kada netko govori neiskrene stvari. Lažljivci vrlo teško održavaju kontakt očima te ga pomno planiraju i `održavaju` ga smišljeno. Zato osobu treba gledati i u oči i ako ona često skreće pogled to uglavnom znači da laže.


Iskrene osobe normalno dišu i glas im je iste dubine

Osobe koje lažu će teže disati, a dr. Lillian Glass, stručnjakinja za ponašanje, kaže da se to događa zato što brzina otkucaja srca pada, a protok krvi se mijenja. Ona kaže da će tijelo uvijek iskusiti takve promjene kada se nađe u nekoj situaciji koja nas čini nervoznima, a to se uvijek dogodi kada lažemo. Gregg McCrary, umirovljeni zaposlenik FBI-ja, kaže kako se i glas u lažljivaca mijenja, odnosno postaje niži kada pričaju lažne dijelove priče.


Osobe koje ne lažu ne okrivljuju `višu silu` za svoje postupke

Osobe koje lažu će uglavnom okriviti nešto drugo na što nisu mogli utjecati, primjerice, ako netko kasni jer se prekasno probudio, on će reći kako je kriv promet, a za zastoj u prometu je krivac kiša i slične stvari. To rade jer se uglavnom osjećaju krivo u vezi vlastitih postupaka, ali realno gledajući – to se gotovo svima događa.


Osoba ne dodiruje nos

Ako netko tijekom priče često dodiruje svoj nos to je uglavnom znak laganja. Uvijek valja obratiti pažnju na sugovornikove ruke (što rade, djeluju li nervozno, dodiruje li se osoba po licu i slično) a ako one dodiruju nos znamo da je osoba neiskrena. To je zato što se tkivo koje se nalazi na nosu obično aktivira kada netko laže te ispušta histamine što će učiniti da osobu svrbi nos.

Njihovo treptanje se ne mijenja

Treptanje može otkriti govori li osoba istinu ili ne jer oni koji su iskreni će zadržati svoje `normalno` treptanje. S druge strane, ako osoba počne sporije treptati ili pak brže to znači da ona laže. Treptanje kod lažljivaca se može ubrzati do osam puta, a po tome ih se može prepoznati.

Osmijeh im nije lažan

Iskren osmijeh je uvijek dobar znak, a `fake smile` je totalni znak za uzbunu. Znanstvenici kažu da je lažni osmijeh uvijek znak lažljivca jer laganje povećava aktivnost mišića oko usta te tjera lice na fejkanje.


Izvor: bustle

I.P.

Pročitajte još:

Znakovi koji otkrivaju da vam netko mulja: znate li ih prepoznati?

Istina boli - situacije u kojima moraš biti potpuno iskrena s najboljom frendicom!

Ššššš - laži koje govore sve djevojke

istina iskrena osoba lažljivac iskren

Još vijesti