Slika nije pronađena

Kad alarm ujutro zazvoni, ustaješ se na prvo zvono ili ga snoozaš? Na televiziji je maraton filmova s Noahom Centineom u glavnoj ulozi, ali ti još uvijek nisi napisao/la zadaću, oprao/la suđe i sobu pospremio/la? Netko mora sve to napraviti kao i mnoge druge stvari, ali jednostavno ti nedostaje motivacije kako bi se pokrenuo/la?

Ako imaš problema s produktivnošću, upravljanjem vremenom i motivacijom donosimo ti trikove kako bi što uspješnije mogao/la ispuniti svoje obaveze. Sad ih i ti možeš isprobati. Ima ih sedam i oni su:

1. Vizualiziraj uspjeh

Vizualiziraj to da si već uspješno ispunio/la zadatak koji je pred tobom. Zatvori oči i pet minuta vizualiziraj kako ćeš se osjećati u tom trenutku, kako će izgledati rezultat svega što si napravio/la i kako je odličan bio cijeli taj proces ispunjavanja zadatka. Mozak ne može vidjeti razliku između stvarnosti i dobro zamišljene priče tako da je ovo veoma učinkovita metoda jer na nekoj razini tvoj um misli kako je već sve napravio, a to cijeli proces čini jednostavnijim.


via GIPHY


2. Planiraj unaprijed

Odredi što je sve potrebno napraviti u jednom danu. Tada odredi svoje prioritete i fokusiraj se na one zadatke koji su ti najvažniji. Svakodnevno ti u tome može pomoći popis 3-5 obaveza koje tada upišeš u svoj kalendar ili jednostavno unaprijed odrediš točno vrijeme kad ćeš što obaviti i pridržavaš se toga.

3. Prevari sam/a sebe

Kad radiš popis svojih obaveza, možeš ubaciti i pokoji fejk rok za obaviti nešto ili pomaknuti rok za neki zadatak koji dan ranije. Na taj način ćeš se prisiliti baviti zadatkom prije nego što je za njega prekasno, a možda ćeš ga i završiti prije roka. Neki rokovi bi trebali biti stvarni, a neki pomaknuti, tako će ti teže biti zapamtiti koji je koji i samim time će varanje postati nemoguće kao i kašnjenje.


4. Inspiriraj se drugima

Produktivnost nikome nije na istoj razini tijekom cijelog dana. U trenucima kad se osjećaš kao da bi najradije odustao/la od svega inspiriraj se uspješnim pričama o uspješnim ženama i muškarcima. Provedi 15ak minuta čitajući inspirativne citate ili pogledaj kakav inspirativni video online kako bi se nadahnuli za daljnji rad. Motivacijske citate za cure pronađi u članku 'GIRL POWER 10 motivacijskih citata koje bi svaka cura trebala pročitati'.

via GIPHY


5. Izbaci sve što ti odvlači pozornost

Minimiziraj broj stvari oko sebe koje te mogu omesti u onome što si naumio/la raditi. Isključi mobitel, e-mail, društvene mreže, itd., kako bi se mogao/la fokusirati samo na jedan zadatak. Tako će ti um biti čist, jasan i puno brži. U svakom slučaju je ovo puno efikasnije nego pokušaj multitaskinga.


6. Nemoj čekati

Fokusiraj se na to da budeš bolji/a od savršenog u svakom trenutku, svakog dana. Nemoj čekati savršeni tajming i savršenu priliku. Naravno, možda nećeš moći apsolutno cijeli zadatak obaviti odmah i do kraja, ali uzmi barem 15 minuta kako bi odradio/la jedan specifičan dio nekog većeg zadatka. To je bolje rješenje nego to da čekaš dan kad ćeš imati dovoljno vremena za obaviti sve odjednom. Okej je uzimati i male korake svaki dan, na putu do ultimativnog cilja.

via GIPHY


7. Odaberi nagradu

Svi se volimo nečemu veseliti. Potakni sam/a sebe nagradom - druženjem s prijateljima, gledanjem omiljene serije ili filma, odlaskom u šoping. Vizualiziranje nagrade na kraju zadatka moglo bi pomoći ranijem postizanju ciljeva i rješavanja obaveza.


Foto: Freepik/Giphy

M.S.K.

Pogledaj još:

Nemaš super prijatelje, problemi s učenjem i usamljenost – bez brige, imamo super odgovor i za tebe!

Očaraj njegove roditelje – sedam savjeta kako da upoznavanje prođe glatko i slatko

Uzmi pauzu od učenja – metode za koje ti nitko nije rekao da pomažu pri rješavanju stresa

učenje samo-motivacija zadaci trikovi

Još vijesti