Slika nije pronađena
Svi ponekad lažemo, samo nismo svaki puta uhvaćeni u laži. A što kad jesmo?

Neke laži su 'bijele', odnosno dobronamjerne, beznačajne i nevine, a neke 'crne' i te bole kada ih otkrijemo – one su zle. Pa što napraviti kada npr. tvoja frendica otkrije da si joj lagala? Sigurno ne želiš izgubiti prijateljicu zbog nepromišljenog ponašanja, ali teško se ispričati i priznati pogrešku, jelda? Pa što učiniti?1. Nemoj nastaviti lagati – jednom kada te 'prokljuvi' nemoj se opravdavati izgovarajući nove laži samo zato da prikriješ prvu. Iznimno je bitno da izgovoriš barem 'oprosti' i da se pritom osjećaš pomalo neugodno – to je znak da nisi kronična lažljivica. Dok god imaš osjećaj grižnje savjesti, dobro je.

2. Probaj sebe staviti na njezino mjesto – razmišljaj na način 'koje bi meni misli u tom trenutku prolazile kroz glavu', 'kako bi se osjećala' i nađi način da ponovno zadobiješ njezino povjerenje. Budi iskrena, reci joj zašto si joj lagala i trudi se više to ne ponoviti.

via GIPHY


3. Ispričaj se – 'oprosti' je teška riječ, ali ju moraš naučiti izgovarati. Iznimno je bitno da se iskreno ispričaš, a možda ćeš to čak morati napraviti nekoliko puta. Priznaj svoju krivnju i objasni pozadinu događaja.

4. Daj osobi vremena – onaj kome si lagala vjerojatno će trebati razmisliti o svemu što si izgovorila i uzeti predah od tebe. I ti duboko diši, sagledaj moguće posljedice svojeg ponašanja i nemoj joj dosađivati stalnim porukama na svim kanalima. Javit će ti se sigurno, ne brini. I postat ćete opet BFF, ali ne odmah – na to ćeš morati vrlo vjerojatno čekati mjesecima.

I najbitnije – nauči lekciju iz prve otkrivene laži! Nemoj da ti se ovakve situacije ponavljaju jer ćeš izgubiti povjerenje svih osoba oko sebe jer se svi odnosi temelje na iskrenosti. A i ne kaže se uzalud 'u laži su kratke noge'...

Foto: Giphy/Pixabay/Shutterstock

M.Z.
Pročitajte još:

Laži koje si svi govorimo prije izlaska - prepoznaješ li se?

Šest laži u koje svaki tinejdžer vjeruje

Ne laži sama sebi: Stvari koje nikad nećeš napraviti preko praznika

lekcija Laganje laži uhvaćena bff savjeti

Još vijesti