Slika nije pronađena
Ne očajavajte jer mobitelu koji već imate možete udahnuti novu svježinu te se ponovno zaljubiti u njega. Na ovih sedam načina to možete učiniti ili besplatno ili za mnogo manje novca nego što biste potrošili na novi smartphone.

Ako vam je dosta vašeg starog mobitela, ali od same pomisli na to da starce žicate novi vam se diže kosa na glavi, Zimo.hr vam donosi šest načina za osvježiti svog starog 'priijatelja':


1. Promijenite izgled operativnog sustava

Ova opcija ponajviše se odnosi na korisnike Android uređaja, a promjenom takozvanog 'launchera' možete udahnuti novu svježinu sučelju koje vam je već dosadilo i koje vam više nije uzbudljivo. Launcher se brine o pozadini zaslona vašeg mobitela, obliku ikona i zaključanog zaslona. Već jednostavna promjena može održati interes za starim mobitelom na životu i uštedjeti vam novac. Sve što trebate učiniti jest upisati 'launcher' na Play Store-u i pronaći onaj koji vam se čini najzanimljivijim.Za korisnike iPhonea, mora se malo prčkati po postavkama, ali oni, recimo, mogu osvježiti svoje sučelje prebacvivanjem u takozvani 'dark mode' koji omogućuje iOS 11. To se može učiniti tako da odete u Settings > General > Accessibility > Display Accommodations > Invert Colors > Smart Invert. Ako ništa od toga ne pomaže, možda reorganizacija aplikacija i ikona po novim pretincima i kategorijama može pomoći.


2. Dodajte bežično punjenje

Novi pametni mobiteli dolaze s ugrađenim bežičnim načinom punjenja, no to ne znači da stariji modeli ne mogu imati isto. Za stotinjak kuna troška možete kupiti receiver za bežično punjenje mobitela koji funkcionira kao hardverska ekstenzija na micro USB priključak mobitela i vaša je želja ispunjena. Alternativa su znatno skuplji noviji modeli mobitela.

3. Zamijenite staru bateriju u mobitelu

Stare baterije gube kapacitet, a time smanjuju vrijeme rada vašeg uređaja. Raspitajte se kod ovlaštenog servisa koliko bi vas koštala zamjena stare baterije u mobitelu jer možda nije riječ o velikom novcu, a mobitel će vam opet raditi jednako kao kad je bio nov, piše Zimo.hr.
4. Očistite prostor za pohranu podataka

Istina, prostor za pohranu nekih mobitela jednostavno je premali tu se ne može previše pomoći, no modelima od 16 GB naviše svakako čišćenjem memorije možete udahnuti novi život. Tu će pomoći nadogradnja microSD karticom, no ako vam većinu prostora zauzimaju aplikacije, a ne fotografije, videa i drugi dokumenti, onda jednostavno recite zbogom aplikacijama koje vrlo rijetko ili uopće više ne koristite te na taj način oslobodite prostor na svom mobitelu za nove stvari.


5. Kupite novu zaštitnu masku

Jednostavno rečeno, dodajte malo živih boja svojem uređaju ili ako ne koristite masku - jednostavno počnite jer ne treba trošiti previše riječi na to da će, ovisno o kakvoj je maski riječ, možda i spasiti vaš uređaj od teških oštećenja pri padovima i drugim nehotičnim situacijama. Kupite onoliko dodataka za njega koliko vam je potrebno da osjetite da u ruci držite nešto moderniju verziju svojeg starog mobitela.
6. Vratite tvorničke postavke

Posljednja opcija doista je to - posljednja. Mobitel vam je prespor, gubite se u nakupljenom smeću tijekom godina na njemu i osjećate da mu nikakva lickanja zaslona, vanjštine ili sličnog više ne mogu pomoći? Ne očajavajte, jer jednostavno vratite postavke uređaja na tvorničke pa tek onda odaberite jedan od ranije navedenih šest koraka. Isplati se, ako ništa drugo, jer neke kombinacije ovdje navedene doista ništa ne koštaju.

Foto: Freepik/ Giphy

M.S.K./ Izvor

Pogledajte još:

Mobilne igrice nisu zaboravljene! Ovo je sedam najzaraznijih koje trebaš skinuti ASAP

Je li ovo najčudnija maskica za mob? Ima na sebi ukras koji izgleda kao prava hrana

Način na koji držiš mobitel dok tipkaš može otkriti puno o tvojoj osobnosti - saznaj što kaže o tebi

novi stari mobitel savjeti svaštara

Još vijesti