Slika nije pronađena

Razvod roditelja može biti trauma za djecu; nije lako gledati mamu i tatu kako se neprestano svađaju, a naposljetku odlučuju nastaviti svatko svojim putem.

Ponekad se djeca osjećaju krivima jer su im se roditelji rastali, ali treba znati da oni nisu nikada razlog razvoda. Ako se tvoj prijatelj nalazi u sličnoj situaciji, pokušaj mu biti potpora i svakako izbjegavaj pitanja ili izjave koje će učiniti da se osjeća još gore.

Važno je da nam jezik nije brži od pameti te je zato dobro znati što ne treba reći osobama čiji su se roditelji rastali:


`Sigurno je zabavno dobivati duple poklone za svaki rođendan i blagdan, je li tako?`

Stalna `vozanja` za blagdane ili rođendane koja doživljavaju djeca rastavljenih roditelja nisu zabavna. Oni moraju stalno balansirati gdje će biti i proslaviti blagdan, hoće li to biti kod mame ili tate i slične stvari.


`Nekad se molim da se moji razvedu`

Zašto bi ovo netko uopće htio? Razumljivo je da djeci smetaju česte svađe roditelja, ali barem na okupu. Život može biti teži i zbunjeniji kada su roditelji rastavljeni pa je dobro ponoviti – jezik ne treba biti brži od pameti.
`Je li čudno imati polubrata?` (pitanje upućeno osobi čiji se roditelj ponovno vjenčao i dobio dijete)

Polubrat ili polusestra su jednako naša braća te nije bitno je li u pitanju jedan zajednički roditelj ili dva. Ovakva pitanja su dosta neugodna i mogu izazvati emocionalne reakcije pa ako to pitanje nekome uputiš budi spremna i na odgovor koji će izazvati nelagodu.


`Na čijoj si ti strani, na maminoj ili tatinoj?`

Razvod nije nogometna utakmica da netko izabere za koji će tim navijati. Naši roditelji su zauvijek naši roditelji bez obzira na to jesu li rastavljeni ili ne stoga ne zauzimamo strane.


`Misliš li da će opet biti zajedno?`

Život nije Disneyjev film u kojem mala Lindsay Lohan priređuje zamku za roditelje koji će se ponovno zaljubiti. Razvod zna biti dugotrajan i bolan proces te se ljudi rijetko kada ponovno vraćaju jedno drugome nakon toga. Ovo pitanje krije dozu nekulture i zloće u sebi.`Razvod zvuči grozno, baš mi je drago što su moji i dalje u braku`

Ova izjava zaslužuje ironični pljesak jer je totalni `fail`. Nije nam jasno što druga osoba očekuje nakon ovakve izjave osim da joj netko otvoreno kaže da je bezobrazna.


`Skoro svačiji roditelji su danas rastavljeni`

Treba li ovo nekoga utješiti ili...? Istina je da je stopa razvoda velika, ali ako zaista želimo utješiti osobu koja je tužna zbog rastave roditelja to sigurno ne bi trebali napraviti na ovaj način.`Što misliš, tko će se od njih dvoje prvi ponovno vjenčati?`

Jasno je da osoba ne zna hoće li se prvo udati mama ili oženiti tada, a možda neće niti jedno od njih to učiniti. Zašto nekome trljati sol na ranu s ovim pitanjem?


Izvor: cosmopolitan.com

I.P.

Pročitajte još:

Roditelji se razvode - što sad?

Zašto baš meni - kako preživjeti razvod roditelja?

Budi rame za plakanje: kako pomoći prijateljici kada prolazi kroz teško razdoblje

Razvod rastava roditelji

Još vijesti