Slika nije pronađena

Kada se roditelji odluče razvesti, to je traumatičan događaj za cijelu obitelj. Nije važno je li se to moglo naslutiti ili se dogodilo neočekivano – uvijek jednako boli.

Ponekad djeca osjećaju krivicu radi takvog razvoja događaja pa je važno shvatiti da do razvoda dolazi zbog neslaganja između dvoje odraslih ljudi; djeca s tim nemaju nikakve veze.

Ako se tvoji roditelji razvode (ili su već razvedeni), velike su šanse da ćeš se susresti s mnogim negativnim osjećajima i zato je važno da pričaš s nekom odraslom osobom, savjetnikom ili psihologom o tome.


Koje emocije mogu osjetiti u ovakvoj situaciji?

Šok – posebno ako nisi naslućivao/la da može doći do razvoda

Ljutnja – može biti usmjerena prema roditeljima, jednom od njih, ali ni ne mora se odnositi na neku osobu

Tuga

Krivnja – osjećaj da si ti kriv/a zbog ovakvog razvoja događaja

Anksioznost – osjećaj zabrinutosti zbog vlastite budućnosti i pitanja tko će sada brinuti o tebi

Zabrinutost – osjećaj da bi se i tebi nešto slično moglo dogoditi jednog dana kada odrasteš

Strah – strah od gubitka roditelja

Sram – ne želiš da tvoja okolina sazna za promjene koje se događaju u tvojoj obitelji

Usamljenost – nitko ne razumije što ti se događa i kroz što prolaziš

Olakšanje – napokon je situacija doma mirnija i jednostavnija

Što mogu učiniti kako bi si olakšao ovaj bolan proces?

Budi pošten/a prema oba roditelja: ne zauzimaj 'strane'! Iako su roditelji odrasli ljudi i od njih se očekuje da budu odgovorni i razumni, ponekad se u ovakvim teškim situacijama ponašaju neozbiljno i očekuju od vlastite djece da zauzimaju strane. Jasno im stavi na znanje da ih oboje voliš, ali da ne želiš sudjelovati u njihovim razmiricama – nijedan roditelj nema pravo biti ljubomoran ili ljut ako komuniciraš s drugim. Nemoj dopustiti da ti svojim riječima ili djelima stvaraju osjećaj krivice.

Rasporedi vrijeme: stvari su bile jednostavnije kada su oboje mogli doći gledati tvoj nastup na nedjeljnom turniru. To mogu i sada ako su dovoljno razumni i zreli – ako to ipak nije slučaj, pozovi mamu na prvi dio nastupa, a tatu na drugi. Tako se neće susresti, a ti ćeš imati vremena komunicirati sa svakim od njih.

Ostani u kontaktu: sada ćeš vjerojatno živjeti s jednim roditeljem, a drugog ćeš viđati povremeno. To ne znači da ne možeš svakodnevno komunicirati sa svakim od njih (ako si tako naviknuo/la i ako ti tako odgovara). Uvijek možeš nazvati mamu ili tatu i podijeliti s njima sve što se dogodilo tog dana, tražiti savjet ili jednostavno čuti njegov/njezin glas.


Ne brini oko svoje budućnosti: razgovaraj s roditeljima o onome što te muči. Ako je ova situacija u tebi probudila strahove vezane za tvoju budućnost, reci to otvoreno svojim roditeljima. Oni će kao odrasle osobe znati dati pravi savjet i utjehu – zajedno ćete doći do rješenja. Ako ti je neugodno razgovarati o tome s roditeljima, obrati se doktorici opće prakse ili školskom psihologu; nemoj se sramiti zatražiti pomoć!

Nastavi živjeti svoj život: nekada nam se čini da svoj život moramo ostaviti po strani i rješavati probleme svojih roditelja. Istina je da razvod nije tvoj problem te ne postoji način na koji ga ti možeš riješiti. U redu je ako si obzirniji/a prema roditeljima, ali moraš nastaviti sa svojim životom; uživati u hobijima, druženjima s vršnjacima i slobodnom vremenu. Ako se doma osjećaš nelagodno, razmisli da se privremeno preseliš kod rođaka ili bliske frendice dok se tenzije ne smire.

Fokusiraj se na pozitivne stvari: razvodi se događaju jer roditelji više nisu sretni jedno s drugim stoga ova promjena možda donese i neke pozitivne stvari. Možda će sada biti sretnije i kompletnije osobe s više slobodnog vremena za tebe. Razvod je mučan i bolan proces, ali kada prođeš ovakvu tešku situaciju, bit ćeš jača što će ti pomoći u mnogim stvarima koje nas sve očekuju u životu.

Foto: Shutterstock
I.N.

Pročitajte još:

Zašto baš meni - kako preživjeti razvod roditelja?

Rani gubitak nevinosti povezan s češćim razvodom braka

Razvod roditelji