Slika nije pronađena

Postoji podatak da se u Hrvatskoj svakog dana razvede 15 bračnih parova, a razvod odavno nije tabu tema i nešto što se događa nekome drugome. To znači da postoji puno razvedenih roditelja, a kada se radi o njihovom novom ljubavnom životu, rijetko kada znamo kako se postaviti.

Vrlo je teško prihvatiti da mama i tata više nikada neće biti zajedno i da je svatko krenuo svojim putem, ali i oni su samo ljudi te bi trebali nastaviti s novim životom. Kada se mama počne viđati s nekim novim muškarcem ili tata sa ženom, iznad glave nam je puno upitnika te od cijele situacije radimo tragediju i dramu te sve to shvaćamo jako osobno.

No, takav stav bi trebali izbaciti iz svog ponašanja prema roditeljima i njihovom ljubavnom životu, a ovdje je nekoliko savjeta kako se nositi s činjenicom da su mama i tata pronašli nove partnere:

Prihvati razvod roditelja

Ne tvrdimo da se to može dogoditi preko noći, ali kroz nekoliko godina je moguće prihvatiti razvod roditelja. To je nešto što se dogodilo, a važno je osvijestiti činjenicu da djeca nikada nisu za to kriva premda često sebe drže glavnim krivcima. Kada se mama ili tata počnu viđati s nekim drugim, to bude hladan podsjetnik na to da oni više nikada neće biti zajedno, ali što to prije prihvatiš, bit će svima bolje.

Razmišljaj o različitim scenarijima i kako ćeš se postaviti

Valja malo razmišljati unaprijed te vidjeti što bi se moglo roditi iz te novonastale situacije. Primjerice, ako se tvoja mama počela viđati s nekim muškarcem to može značiti da će se jednog dana za njega i udati što joj može donijeti sreću koja joj je potrebna. No, situacija može biti i obratna, ona se može zaljubiti, a taj muškarac joj može slomiti srce. Trebaš razmisliti kako ćeš se ponijeti u obje situacije. Hoćeš li biti tu za nju? Hoćeš li biti sretna zbog nje ako je i ona sretna? Hoćeš li joj biti podrška ako to sve ipak ne ispadne dobro?


Razgovaraj o tome s nekim kome vjeruješ, primjerice sa sestrom ili tetom

Novonastala situacija može biti malo turbulentna za tebe pa možda nećeš znati kuda sa svim tim emocijama i mišljenjima o ljubavnom životu svojih roditelja. Baš zbog toga bi trebala razgovarati s nekim bliskim tko je upoznat sa situacijom, primjerice sa sestrom, tetom ili prijateljicom. Ono što trebaš izbjegavati jest pričati o tome s drugim roditeljem. Ako je tvoj tata pronašao djevojku o tome ne bi bilo dobro da pričaš s mamom, osobito ako je razvod bio težak.


Ne trebaš se bojati da će novi partner zamijeniti tvog oca i obratno

U slučaju da se tvoja mama uda za nekog novog ili njihova veza krene u vrlo ozbiljnom smjeru, ne trebaš razmišljati da ona time želi zamijeniti tvoga oca. Ona to ne može napraviti niti to želi jer tvoja tata će uvijek biti tvoj tata bez obzira na to s kim je ona u braku.


Pokaži im potporu

Ponovno dejtanje nakon godina braka s nekim i nakon razvoda je prilično teško i to moraš zapamtiti. Nije ni mladima nije lako ponovno nakon duže veze krenuti u ljubavne pohode pa je dobro da znaš da je to tek teže starijim ljudima. Zbog toga trebaš biti podrška i mami i tati ako se odluče na taj pothvat, a bili su toliko obzirni da prije toga s tobom razgovaraju.

Budi otvorena prema osobi s kojom su sada u vezi

Ne bi bilo dobro da imaš predrasude prema ženi s kojom sada dejta tvoj tata jer ona može postati dio njegovog života, a samim time i tvoga pa bi s njom trebala imati barem korektan odnos. Nije dobro općenito biti zatvoren prema ljudima, a novim izabranicima svojih roditelja trebaš dati šansu.

Nemoj ogovarati novog maminog partnera pred tatom i obratno

Ovo je jedno veliko iskušenje, ali svejedno se suzdrži od tračanja i isticanja mana novog izabranika svoje mame pred tatom. Naravno, ovo se odnosi na oba roditelja. To može negativno utjecati na cijeli odnos između mame i tate općenito nakon razvoda, a lako je moguće da će ta priča možda povrijediti tvog tatu ili mamu. Ako imaš potrebu razgovarati s nekim o cijeloj situaciji već smo rekli da to možeš učiniti s nekim kome vjeruješ, sa sestrom, tetom, prijateljicom i drugo.Foto: shutterstock

I.P.

Pročitajte još:

Stvari koje ne bi trebali govoriti osobi čiji su roditelji razvedeni

Roditelji se razvode - što sad?

Zašto baš meni - kako preživjeti razvod roditelja?

Razvod novi partner roditelji rastava