Slika nije pronađena

Roditeljima možemo zahvaliti na mnogo više toga od boje očiju, visine ili nijansi tena – psiholozi su se složili da redoslijed rođenja u obitelji uvelike utječe na našu osobnost.

Jesi li najstarije, srednji ili najmlađe dijete u obitelji, imaš li blizanca ili si jedinica? Sve to snažno utječe na tvoje ponašanje i osobnost.

NAJSTARIJA DJECA

Prvorođena djeca su odgovornija te inteligentnija od mlađih rođaka, a stručnjaci smatraju da je to posljedica činjenice da su roditelji oštriji prema njima od djece koja dolaze poslije. Ako je riječ o djevojčicama, razlika je još izraženija: one su čak 13% više ambicioznije od prvorođenih dečki.

Edukacija:

Najstarija djeca obično su uspješna u školi i imaju 16% veće šanse da postanu ponosni vlasnici nekoliko diploma za razliku od mlađih braće i sestara.


Karijera:

S obzirom na ambicioznost i edukaciju, nije neobično da često završavaju u područjima medicine i računovodstva. Većina direktora su prvorođeni.

Zdravlje:

Najstarija djeca uglavnom su prezaštićena od bakterija što rezultira pojavom alergija za razliku od svojim mlađih rođaka koji su otporniji.

Veze:

Najstarija djeca sklonija su vezivanju s osobama svoje dobi te češće ranije stupaju u brak.

SREDNJA DJECA

Srednja djeca su zadovoljnija i društvenija te se, zahvaljujući svojoj poziciji u obitelji, bolje snalaze u timskim sportovima. S obzirom na to da najstarija i najmlađa djeca dobivaju više pažnje, srednja djeca imaju manje 'drama queen' ispada tijekom odrastanja.


Edukacija:

Srednja djeca također nisu loša kada je edukacija u pitanju; usredotočeni su na ostvarivanje ciljeva te se dobro nose s konkurencijom


Karijera:

Za razliku od svoje starije i mlađe braće i sestara, srednja djeca odlično se uklapaju u tim pa stoga preferiraju poslove u kojima surađuju s drugim ljudima.

Zdravlje:

U odnosu na starije, srednja djeca imaju manje šanse za debljanje i dobivanje dijabetesa u kasnijoj dobi.

Veze:

Kada su u pitanju veze, srednja djeca imaju najviše uspjeha jer napokon izlaze iz sjene starijih i mlađih rođaka. Za razliku od starije braće i sestara ne pate od osjećaja da moraju biti savršeni, a niti zahtijevaju da stalno budu u centru pozornosti kao mlađi braća i sestre.

NAJMLAĐA DJECA

Najmlađa djeca su uglavnom najpopularnija u društvu i imaju najviše suosjećanja. Iznimka je situacija u kojoj je između srednjeg i najmlađeg djeteta velika razlika u godinama pa se najmlađe dijete ponaša slično najstarijem.

Edukacija:

Mogu imati najviše problema u školi jer njihov uspjeh izaziva manje pozornosti kod roditelja. U trenutku kada se kontrola roditelja pojača, obično i ocjene porastu.

Karijera:

S obzirom na to da su naviknuli da je uglavnom po njihovom, kao i da dobivaju mnogo pozornosti, često biraju umjetnička i kreativna zanimanja (pisanje, gluma..)

Zdravlje:

Najveće šanse za razvijanje ovisnost imaju najmlađa djeca; čuvajte se droge, alkohola i cigareta.

Veza:

Traže veze u kojima će se osjećati sigurno, a s obzirom na to da nisu naviknuli na sukobe jer im se uglavnom izlazilo u susret, mogli bi imati problema u komunikaciji s partnerom.

JEDINCI

Jedinci nisu naviknuli da ih braća i sestre prekidaju u večeri ili da se moraju boriti za pozornost svojih roditelja. Samostalni su, rjeđe sudjeluju u grupnim aktivnostima i manje se druže s rođacima kada odrastu.

Edukacija:

Kada je u pitanju edukacija, vrlo su slični najstarijoj djeci u obitelji. Ambiciozni su i uporni.

Karijera:

Opet slično kao i prvorođena djeca, teže dostizanju visokih pozicija kako bi zadovoljili sebe i svoje roditelje.

Zdravlje:

Nedostatak rođaka može utjecati na njihovo mentalno zdravlje pogotovo kada roditelji ostare, a od njih se bude očekivalo da preuzmu mnogo tereta.

Veza:

Jedinci mogu imati slične probleme u veze kao i najmlađa djeca.

Foto: tumblr.com
Izvor: BusinessInsider
I.N.

najmlađi najstariji srednji Djeca

Još vijesti