Slika nije pronađena

Od prve menstruacije i prvog grudnjaka, pa do prvog seksa i odlaska ka ginekologu, svaka cura mora proći kroz određene stvari koje su neugodne. Nekima više, nekima manje, ali sve se možemo složiti da bismo ih rado izbjegle kada bi to bilo moguće.

Cure su nažalost te koje moraju proći kroz neke totalno neugodne stvari koje društvo i pritisak društva čine noćnom morom. Naravno, kada prvi put dobiješ menstruaciju, vrlo je moguće da to nećeš shvatiti na vrijeme, pa će te dočekati crvena mrlja koju će svi primijetiti prije tebe. Scena iz najgoreg mogućeg filma.

Kupovina prvog grudnjaka, koliko god priželjkivana bila, na kraju završi kao totalan neugodnjak. Kako uopće mami prići i pitati ju za grudnjak? A da ne spominjemo kada dođeš u kabinu i isprobavaš grudnjake, pa ti mama samo uleti da vidi kako ti stoji, a ti si naravno gola jer se ne stigneš tako brzo presvlačiti. Zatim kreću svi oni komentari i pažnja od strane dečkiju, koji ti se donekle sviđaju, ali opet i ne toliko. Fora je to što si im zanimljiva, ali ono... Ti si cijela osoba, ne samo tvoje tijelo, kako god ono izgledalo - dobro ili loše.

via GIPHY


Da ne govorimo o tome da i cure često znaju biti i zlobnije nego dečki, pa se odmah krenu uspoređivati međusobno, mjereći koja je razvijenija, koja je prva dobila menstruaciju, koja se kada ljubila, a koja nije.

Kada preživiš te prve neugodne situacije, koje dođu dosta rano, ubrzo slijede još veći problemi. Prvi dečko. Prva kupovina kondoma. Prvi seks. Prvi odlazak ginekologu. Koliko god neke stvari bile nešto što svaka cura jedva čeka, u isto vrijeme se radi o noćnoj mori.

Kada je prihvatljivo imati dečka? Kada je okej imati seks prvi put? Kako preživjeti posjet ginekologu? Puno pitanja, a tko će nam dati odgovore? Najjednostavnije bi bilo popričati s mamom kada se nađeš u situaciji gdje nisi sigurna što napraviti, no nažalost puno cura ipak nema takav odnos sa svojom mamom, pa onda misli da se nema kome obratiti.

Istina je da će tvoja mama uvijek biti tu za tebe, pogotovo kad joj dođeš s ovakvim nedoumicama. Bez obzira na to kakav odnos imate inače, u ovako kriznim situacijama, budi sigurna da će uvijek biti spremna maksimalno ti pomoći i izaći u susret. Na kraju krajeva, i ona je prošla kroz iste stvari kroz koje ti trenutno prolaziš.

via GIPHY


Čak i da ti mama ne da neki pametan savjet (u što sumnjamo), uvijek se možeš okrenuti svojim prijateljicama, ali i omiljenoj profesorici ili nekome u školi kome vjeruješ. Bitno je da je uvijek s nekime pričaš o tome što te muči, pa i da su neke gluposti u pitanju. Svi smo prošli kroz pubertet i svi znamo koliko stvari mogu biti komplicirane i 'neuredne'.

Prvi poljubac ne mora biti savršen, prvi seks ne mora biti kao na filmu. Ne moraš dobiti menstruaciju kada i ostale cure iz razreda, a još manje se moraš ljubiti s nekime kada nisi spremna na to. Sve polako i u svoje vrijeme - nigdje ti se ne žuri!

Foto: Giphy/Shutterstock

A.Š.

Pročitaj još:

PRELOŠE Deset najgorih ljubavnih savjeta koje je čula svaka cura, a nikad nisu imali smisla

To je ljubav zauvijek – 12 znakova po kojima ćeš skužiti da je tvoj dečko 'onaj pravi'

Voli me, ne voli me? 10 znakova po kojima ćeš odmah skužiti da te dečko pokušava zavesti

tinejdžerica Grudnjak menstruacija odrastanje prvi put seks