Slika nije pronađena

Često puta ne vidimo koliko nam je zapravo dobro u životu jer se ne osvrnemo oko sebe. Svima nam se to događa i nerijetko se dogodi da cvilimo zbog gloposti ne razlišljajući o tome kako bi netko drugi bio sretan da je u našoj koži.

Zanimljivu lekciju o privilegiji jedna je profesorica objasnila na veoma neobičan način. Svaki je učenik dobio komad papira koji su trebali zgužvati u lopticu. Zatim je na početak učionice na sredinu stavila koš za smeće. Zadatak je bio jednostavan – ubacite lopticu od papira u koš za smeće.

'Vi predstavljate građane jedne države. Svi imate priliku postati bogati i uspješni, a napredujete tako što ćete ubaciti papir u koš, no ne smijete se dići sa svojih mjesta', pojasnila im je dodatno.

'To nije u redu', komentirali su oni iz zadnjih redova jer je njima koš dalje.


Svi su bacali svoje loptice i učenici iz prvih redova su uglavnom pogodili koš, dok su oni iz zanjih redova uglavnom promašili.


'Što ste bliže košu, bolje ste pogađali. To predstavlja privilegiju. Jeste li primijetili kako su se žalili samo oni ih zadnjih redova. Ljudi u prvim redovima nisu bili svjesni svoje prednosti. Oni vide samo ispred sebe i nisu svjesni da netko nema mogućnosti kao oni. Vaš zadatak kao učenika je da budete zahvalni na prilikci koju imate – obrazovanju. Morate to iskoristiti da postignete velike stvari, ali morate se zalagati i za one u zadnjim redovima', objasnila je profesorica.


Foto: Shutterstock/Youtube

I.I.

Pročitajte još:

Zašto ići u školu kad imamo Google?

Važna obavijest za sve koji ove školske godine idu na državnu maturu

Hrvatske srednjoškolke odradile praksu u Irskoj – odmah im ponuđen i posao

smeće privilegija obrazovanje prednost papir koš