Par se ljubi

Imaš problem koji jednostavno ne znaš kako riješiti? Obrati se za pomoć svojim vršnjacima u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Netko je uvijek tu tko će ti dati dobar savjet.

Prijatelji s povlasticama su tip odnosa koji se može činiti privlačnim, ali koji će se isto tako većini kad tad obiti o glavu. Postoje iznimke, ali šanse da ćeš baš ti biti jedna od njih su male. Imati nekoga kome ćeš se moći javiti kada poželiš casual druženje je jedina stvar koja ga razliku od običnog prijateljstva. Ako si tip osobe koji se ne veže za ljude, onda će ti ovo vjerojatno biti u redu, ali ako si netko tko cijeni odnose u svom životu i uvijek je za kvalitetu iznad kvantitete kada su u pitanju prijatelji... Je li to odnos koji bi bio idealan za nju, pitala se i jedna naša čitateljica.

Znači, imam 17 godina, nikad nisam imala dečka, nisam se žvalila, ništa tako, samo blicnula. Mogla sam završiti u vezi, ali uvijek pronađem neku odbojnost prema ljudima, ne volim se vezati za njih i onda dok osjetim prijetnju se samo udaljim i tu priča završava. Svi moji prijatelji uvijek na feštama završe s nekim kao one night stand. I ja sam se zapitala 'zašto ti to ne radiš?', život je samo zabava i stvarno ne znam zašto takve stvari shvaćam toliko osobne i privatne. Sad recimo postoji jedan dečko, komuniciramo već neko vrijeme, flertamo, etc. I on je eto predložio da si međusobno napravimo ugrize na vratu, razmišljala sam o tom, ne znam zašto ne, da jednostavno postanemo psp, veza bez obaveza, ako se vežemo na dovoljnoj razini za vezu, ok, zašto ne? Ali, ovo sve, eto, radi zabave. Koje je vaše mišljenje o svemu tome? O prijateljima s povlasticama? Ljubljenje bez osjećaja, etc.

A kakvo mišljenje prevladava među većinom? Neki su protiv takvih odnosa jer im ne vide poantu:

cherry28: Ne znam, meni to psp je nekako jadno, ne znam. Ne vidim uopće poantu toga. Ili ste prijatelji ili se je****, nema između. Il sam ja zatucana, a ovo vezano za ugrize meni, je to isto baš jadno i ružno. Mislim sve je kako ti gledaš na to. Možda bi netko pomislio s mog gledišta da sam kao časna hahaha, ali nikad ne bih bila u psp jednostavno ako ti se neko sviđa i ako se ti sviđaš toj osobi, zašto ne biti u vezi? Možda se stvarno dogodi nešto dugotrajno i lijepo. Ja poznam par parova koji su blizu 30 i od 15. su skupa, znači 15 godina. I ovo ljubljenje bez osjećaja isto nikad ne bih ahaha. Istina nikad nisam imala dečka niti su mi ikad prilazili, ali uvijek biram vezu jer ne vidim smisao psp. Imam uskoro 18, ali imam osjećaj da imam razmišljanje neke stare osobe ahah.


Drugima su oni okej, ako su obje strane svjesne u što ulaze
i da to nije veza, već samo međusobno 'iskorištavanje'.

Aham: Ja protiv psp odnosa nemam ništa ako je između dvije emotivno zrele osobe i ako su obje strane na istom. Iz tvog pitanja sam dobila dojam da tebe više privlači ideja o vezi i to što tvoje društvo ima nekog nego ustvari sam taj pojam veze, odnosa pa i psp veze. Realno, sve je to normalno i da si znatiželjna i da te zanima kako je to ljubiti se s nekim i slično. Ako i probaš nešto s tim dečkom, pa i iz puke znatiželje - nije kraj svemira, samo budi pametna i svjesna u što se upuštaš. Ja ti samo ovako mogu reći da stvarno ne propuštaš puno, da ima još vremena i da je ljepše kad dodire dijeliš s nekim koga voliš. A ti ako ipak odlučiš ulaziti u takav odnos s tim dečkom - budi pametna i nemoj se previše prepustiti da ne bi poslije izašla povrijeđena. A možda ako pričekaš već sutra upoznaš nekog tko ti se svidi i na emocionalnoj razini te odlučiš riskirati i na kraju ti se posreći. U svakom slučaju, ne žuri ti se nigdje i pamet u glavu.
LadyLaura: Psp je dobra stvar ako ste oboje sigurni da ne želite ništa više od toga. Ali ako se jedna strana zaljubi, jasno je tko će ostati povrijeđen. Inače, ako se nadaš vezi s nekim, psp nije put kojim to možeš ostvariti. Ovo s prijedlogom za ugriz je slatko i smiješno istovremeno, takve se stvari obično spontano dogode, a ne dogovaraju. Ali sa 17 g, i to je normalno. Nema potrebe da i s čime žuriš, ali ni da se suzdržavaš od stvari koje želiš. Uživaj i pazi na sebe!

Ako razmišljaš o takvom odnosu, prije nego se upustiš u njega postavi si ovih 4 pitanja, ona će ti otkriti je li to za tebe ili ne.

1.Sviđa li ti se ta osoba malo više ili te samo fizički privlači?

Ako je sve samo na fizičkoj razini, onda si u redu, ali ako ti se ta osoba sviđa malo više i nadaš se da ćeš se i ti njemu/njoj početi sviđati s vremenom - postoji dobra šansa da to neće završiti dobro.

2.Želiš li biti u vezi?

Psp nije veza i ne postaje veza. To nije zamjena za dejtanje ili period upoznavanja. Ovakvi odnosi jako rijetko završavaju vezama, iako nam filmovi to najčešće pokazuju suprotno, ali u realnosti nije tako. Ako želiš biti u vezi, nemoj ulaziti u psp odnos.

3.Vežeš li se lako za ljude?

Nekima je u redu da imaju u životu puno ljudi, ali drugi će radije imati nekoliko, ali nekoliko za koje znaju da će uvijek biti tu. Ako se lako vežeš za ljude i bude ti teško pustiti ih iz svog života, onda ćeš završiti sa slomljenim srcem.

4.Radiš li to zato što i drugi to rade ili zato što stvarno želiš?

Psp je postao popularan tip odnosa u zadnje vrijeme. Može se činiti kao dobra ideja da sakupiš iskustvo i da se zabaviš, ali samo ako je to ono što ti stvarno želiš, a ne zato što vidiš da i svi drugi to rade pa želiš i ti probati.

Sve ostale odgovore na ovo pitanje i savjete koji su stigli, možeš pogledati ovdje.

Pogledajte još:

Pitanje tjedna: Kako se nositi s manjkom samopouzdanja zbog toga kako izgledaš?

Pitanje tjedna: Smije li se prati kosa tijekom menge? Ovo je 15 najbizarnijih praznovjerja o menstruaciji

Pitanje tjedna: Što kada ti se nakupi SVE – problemi u školi, osjećaš se izgubljeno i kao da si glupa i ružna

pitanja odgovori psp savjeti Pitanja i odgovori Prijatelji s povlasticama pitanje tjedna najčitanija