Slika nije pronađena

Imaš problem koji jednostavno ne znaš kako riješiti? Obrati se za pomoć svojim vršnjacima u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Netko je uvijek tu tko će ti dati dobar savjet.

Kada ti se hrpa stvari krene događati odjednom, činit će se kao da je sve puno gore nego što stvarno je. Najpametnije je pokušati se smiriti i što objektivnije sve sagledati i razmisliti što napraviti – ali to je lakše reći nego napraviti. Sve se nakupilo i vlasnici pitanja tjedna:

Imam uskoro 18 i sve više razmišljam o sebi i o svom životu i apsolutno ništa u njemu nema smisla. Imam IQ 108 i glupa sam osoba. Treći sam srednje i neću proći s 4. Razmišljam o faksu i da li da uopće da ga upisujem. Razmišljam i jučer sam baš se zamislila i počela sam plakati valjda tako 1 sat i stanka, malo sam 'učila', i opet sam počela plakati jer ništa nema smisla. Prosjek 1. razreda mi je 2.6, drugog 3.0, trećeg sad mislim 3.3 i 4. Ne znam hoću li uspjeti proći s 4. Problem je što ja uopće svega ne vidim smisao. Upisala sam srednju strukovnu školu koju uopće nisam htjela jer mi u osnovnoj nije bilo lijepo, maltretirali su me i zbog toga nisam učila. Kad bi došla doma uzela bi slušalice i u krevetu razmišljala, a i plakala. Također sad ja glupača sam se sjetila da bih mogla upisati faks sad tek u 3. razredu. Problem je što ja sama ne znam što mene zanima. Nigdje se ne pronalazim. Jezici i matematika su mi užas niti to ne volim. Nisam nikad imala dečka niti se ikome sviđala. Imam samo 2 frendice. Iskreno i ružna sam. Nisam baš komunikativna osoba i teško se otvaram drugima. Smatram da ništa ne mogu napraviti od sebe. Ne da mi se učiti i ako krenem učiti brzo odustanem jer to što učim me ni ne zanima. Npr. ako je nešto zanimljivo na TV-u ja ću to zapamtiti, ali rečenicu koju čitam po 20. put, to neću. Mislim možda i nisam tako glupa. Svaku sitnicu analiziram i ne ponašam se za svoje godine ,bar tako mama kaže, da se ponašam kao da imam 10, a ne uskoro 18. Ne znam točno kako se osoba od 18 godina treba ponašati? Možete li mi molim vas vi objasniti? Kad sam ozbiljna, nije dobro, kad se previše smijem, nije dobro, kad ispitujem, nije dobro, pa ja stvarno ne znam... Ako može pomoć jer ja ne znam što ću sa sobom.

Ako se i ti pronalaziš u ovome i imaš hrpu toga što ti je odjednom u glavi, ne znaš odakle početi i što sljedeće napraviti, donosimo ti u nastavku neke od savjete korisnika Teena koji su itekako dobri i korisni!

Darcy05: Sve se može riješiti samo moraš od nečega krenuti. Školovati se uvijek možeš naknadno, upisati privatni fakultet - za to nikad nije kasno sve dok ima nekakve volje. Naravno to sve i košta, ali hvala bogu pa i sezonski posao možeš naći ako si daš truda. Što se tiče smisla, stvori si sama svoj smisao. Rijetki su oni koji imaju luksuz da u životu rade ono što ih zaista zanima, a mnogi tek kasnije u životu i shvate što ih interesira. Prihvati prošlost, što je bilo bilo je, ne možeš vratiti vrijeme i zato nema smisla da cmizdriš nad tim. Prihvati svoje pogreške, da si zaje**** što nisi učila i pretvori to u motivaciju da sada zaista napraviš nešto od života. Imaš dva izbora: čitav život se samosažalijevati, tražiti nekakav smisao i gledati kako ti godine prolaze ili početi raditi na sebi, svojoj budućnosti i sama si stvoriti svoj smisao. Mislim da 80% adolescenata u tvojim godinama nema pojma što bi od sebe, zbunjeni su i traže se još. Mali je broj onih koji već sa 17 godina znaju što ih zanima. I takvima svaka čast. Ali ti očito nisi jedna od njih, pomiri se s tim, prekini žaliti samu sebe i kreni raditi na sebi.

mo_lly: Kao prvo, prosječni IQ je 100, dakle u prosjeku si. Ne možeš vratiti prošlost, tako da se bolje fokusiraj na budućnost. Ocjene koje imaš nisu bajne, ali ima mnogo fakulteta koji ni ne gledaju ocjene toliko puno, bitnija je matura. Počni učiti na jesen za maturu ili kreni na pripreme. Što se tiče smisla života, nitko to ustvari nema automatski, svi to s vremenom stvaraju, nađi neki hobi, nešto što te zabavlja, i da postaneš konačno zadovoljna sama sa sobom. Ako i dalje neće ići, potraži stručnu pomoć, npr. psihologa. Također ovo što si rekla da si ružna, ne znam referiraš li se na tijelo ili facu, ali ako je tijelo, kreni vježbati, osjećat ćeš se bolje i mentalno i fizički. A ako je faca u pitanju, onda moraš jednostavno biti dovoljna sama sebi i znati prihvatiti svoje tijelo takvo kakvo je.

I zadnji savjet koji je obuhvatio sve najbitnije i koji baš svatko treba pročitati kada mu se čini da je sve izgubljeno:

Helena5: Ajmo redom. Škola. Treći si srednje, sad je malo kasno za mijenjanje obrazovanja. Još je malo do kraja školske godine pa ćeš imati vremena malo odmoriti i doći k sebi. Iduće godine pokušaj biti organizirana, uči lekciju po lekciju, budi spremna za svaki sat pa će biti lakše. Malo tko može upiti golemu količinu podataka odjednom, planiranje i disciplina su prioriteti, a uz to i pozitivno razmišljanje. Trebaš sebi ponavljati da ti to možeš, a ne sama sebe bombardirati pesimizmom i kritikama. Put do uspjeha je niz malih pobjeda. Fakultet, mislim da to trenutno nije za tebe. Ovog trena barem. Možda budeš spremnija za to na kraju četvrtog (ako imaš četvrtu godinu) - ali sada, iskreno ne. Fakultet nije ono što mi vidimo na američkim filmovima, treba puno samostalnog rada, pažnje i to ne ide bez iskrene želje da se uloviš ukoštac s gradivom i sve lijepo savladaš. Idemo dalje. Prijateljice imaš dvije. Tebi su samo, nekome su bogatstvo. Nije poanta imati 200 lažnih prijatelja, već jednog ili dva prava, kvalitetna. One koji su tu kada god ih trebaš, koji se vesele tvojim uspjesima i plaču s tobom kada ti srce puca. Ako je jedna od te dvije prijateljice u toj kategoriji, bogata si. Dečko/veza - za svakoga postoji par, to što nisi nikad bila u vezi, ne znači da si ružna. Ako nisi zadovoljna svojim izgledom, na tome trebaš raditi i iznutra i izvana. Stanje psihe je isto važno. I na kraju. Osoba od 18 godina je službeno odrasla osoba. Odrasla osoba se od djece razlikuje po tome što preuzima odgovornost za svoje postupke i odluke, realna je i samokritična (samokritična na način da prizna sama sebi svoje vrline i mane i radi na ublažavanju tih mana) i trudi se poboljšati sebe kako bi poboljšala svoj život. Nitko drugi nije odgovoran za stvari koje si navela nego ti. Ne može netko iz osnovne biti kriv jer si ti izabrala srednju koja te ne zanima. Duboko udahni, realno sagledaj situaciju, digni glavu i zavladaj svojim životom. Jedino ti možeš promijeniti sve. Sretno.

Sve ostale odgovore na ovo pitanje i savjete koji su stigli, možeš pogledati ovdje.

Pogledajte još:

Pitanje tjedna: Zašto dečki uvijek pokušavaju izbjeći korištenje kondoma?

Pitanje tjedna: Zašto nekim curama dečki uvijek prilaze, a nekima baš nikada?

Najčitanije teme: Stres zbog škole, poprave li se ljudi nakon prekida i kako im reći da gledaju svoja posla

stres pitanja odgovori savjeti Pitanja i odgovori najčitanija

Još vijesti