Slika nije pronađena

Imaš problem koji jednostavno ne znaš kako riješiti? Obrati se za pomoć svojim vršnjacima u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Netko je uvijek tu tko će ti dati dobar savjet.

Od toksičnih odnosa s prijateljima, preko veza do odnosa s profesorima u školi, nije bitno gdje, na ljude koji će imati ovako negativan utjecaj na tebe i tvoj život možeš uvijek i svugdje naići. Kako se nositi kada ih imaš u životu? Ovisi od situacije do situacije, ali uvijek je najbolje maknuti se od takvih ljudi. Evo kakve ste savjete vi imali!

1.Ljubomorna prijateljica

Najbolja prijateljica mi je užasno toxic. Nije situacija tako jednostavna, družimo se dosta dugo i iskreno s njom se osjećam najopuštenije i s njom mi je najzabavnije. Ali ima valjda te neke komplekse i voli se uspoređivati, natjecati i druge sprdati (mene toliko ne sprda jer sam ja njoj dala do znanja da meni to ne smije raditi, niti ja nju ismijavam tj. ne uzvraćam joj pa joj valjda nije ni zanimljivo), nekada zna samo podbosti što meni bude više žalosno i smiješno, nego da me dotakne. Ali sada je bila kap koja je prelila čašu i želim joj nekako pokazati gdje joj je mjesto. Naime, ona je u vezi i ja sam. Njezin dečko je divan, no ona zbog svojih nesigurnosti njemu prelistava galeriju i poruke bez njegovog znanja i ubija se od potajne ljubomore, ugl. truje si vezu dok smo moj dečko i ja kao najbolji prijatelji i izgleda da joj to sve više i više smeta jer inače voli kritizirati ljude, a kod mog dečka nije mogla ništa naći, ništa (zgodan, pametan, daje mi svu pažnju svijeta) pa je rekla 'ima čudnu kosu' znači užaas... to ono samo da nešto iskritizira i ono, možeš mene dirati, ali njega nećeš. I sad joj želim nekako pokazati gdje joj je mjesto, a s obzirom da je iskompleksirana i sve ju dira, to neće biti problem. Ima puuuno kilograma viška, neuredna je, ne oblači se nešto, nije ni ništa posebno u faci, a ni dečko joj nije nešto (ali je divan prema njoj), mogla bih svašta reći, ali želim više nešto na psihičkoj razini u smislu njezinih nesigurnosti. Znam da je nezrelo, ali što sam trpjela, trpjela sam.

Neki od vaših odgovora:
cherry28:
Udalji se od nje ozbiljno ti govorim. Cura je previše toxic, ali previše. Što nju briga kakav je tvoj dečko. I nemoj se spuštati na njenu razinu da ju vrijeđaš, ali ponekad podbosti... Kad ti kaže za tvog dečka da kakvu to kosu ima, ti odg u stilu, tvoj dečko se nije ošišao il nezz. Ali ovo meni nije u redu.

IVAN12345: Slažem se, ne trebaš joj se osvećivati ni na bilo koji način, već se udaljavaj malo po malo od nje. Nemoj se na njen nivo ponašanja spuštati samo zato jer je eto i ona takva.

FieldsOfGold_: Ako i ti počneš njoj to raditi, bit ćeš ista kao ona. Ajde ovaj prvi dio, ali ovo kad si počela nabrajati njene nedostatke na kraju, srušilo mi je mišljenje o tebi. Prekini prijateljstvo s njom i to je to. Ne vrijedi baš prijateljstvo gdje je jedna strana toksična, a druga bez pardona iznosi njene nedostatke.

>> Sve odgovore na ovo pitanje pročitajte ovdje

2.Veza u raspadu

Ciao, imam 17 i dečka koji ima 20. Naime, dejtamo već 9 mjeseci, upoznali smo se na totalno banalan i jedinstven način na jednoj zabavi i rekla sam to je to. Love at first sight. No kako vrijeme prolazi, dosadan mi je, naporan, nekad ga ne mogu podnijeti koliko mi bude odvratan iako nekad ništa ne radi. Pišem dnevnik i zapisujem sve od našeg prvog dana poznanstva do danas, na početku sve lijepo piše o njemu, a što ide dalje i dalje sve gore. Osjećam se kao da me koči i da nisam slobodna, ali opet nekad mi malo fali. Prije njega sam imala 2 veze koje su trajale nešto manje od ove i isto tako su mi i 1. i 2. dečko dosadili. Prvog sam čak i prevarila jer se par dana ponašao odvratno prema meni, jer njemu, kako on tvrdi, citiram 'nije bio dan'. Mislila sam da ću s ovim stvarno uspjeti, čak sam se bila spremna pretvarati se da sam najbolja cura na svijetu za njega, iako sam daleko od očekivanih submisivnih djevojaka. U zadnja 2 mjeseca se sve pogoršalo, dvaput me udario zbog svađe, ali ja naravno nisam bila kriva. Tipično. Da napomenem da pije skoro svaki dan i sav je**** novac troši na igrice i alkohol. Nekad imam osjećaj da me želi samo zbog mog izgleda i seksa. Prilično sam sigurna da me i vara. Uglavnom, iako ga nakon toga svega na neki način volim, osjećam se poniženo i htjela bih mu se osvetiti na neki način jer ako samo prekinem s njim i ne vratim mu udarac neću moći mirno živjeti. Anyhow zanima me vaše mišljenje o svemu tome. Hvala svima

Neki od vaših odgovora:
SamoPaula:
Moj savjet ti je da prekineš i odrasteš. Makar ružno zvučalo. Tipovi svađa u kojima dolazi do udarca se ne toleriraju. Već nakon prvog udarca morala si otići. Alkohol svaki dan, igrice, osjećaj da te vara... Ne znam je li radi i to, ali ne znam što radiš s tim dečkom iskreno. Moj savjet je da prekineš što prije. Varanje dečka jer je imao loš dan i želja za osvetom prema sadašnjem dečku mi samo izgleda nezrelo. Nemoj varati i nemoj ga pokušavati udariti natrag. Boli, ali bolje je da ostaviš i odeš bez riječi jer ne želiš da poludi zbog tvojih postupaka i još te prebije. I tu se vraćam na ovo da moraš odrasti i razviti se. Ti se ne moraš pretvarati da si najbolja cura. Nađi nekog tko te prihvaća kakva jesi. Naravno, u svakoj vezi postoje neki kompromisi, ali to ne znači da se moraš u potpunosti promijeniti i praviti se netko tko nisi. Ovaj dečko je neozbiljan, ali što prije ga ostaviš, prije i lakše ćeš ga zaboraviti. Preboli ga, uživaj u slobodi, skuži što želiš u dečku i kakva ti cura želiš biti (tu mislim na pretjeranu ljubomoru i slično ako te takve stvari muče). Ne pristaj na manje od svojih kriterija i nemoj tolerirati ono što se ne smije događati (svađe, ljubomore, udarce, zabrane). Nisi spomenula ima li i takve ispade, ali udarci su mi sasvim dovoljni da vidim da je ovo toksično. Nemoj dopustiti da utječe na tebe, da te napravi nesigurnom i slično. Ostavi ga i radi na sebi. Imaš tek 17, još se i sama razvijaš, nemoj žuriti odrastati jer nema potrebe za time. Ako želiš porazgovarati dodatno o ovome/prekidu/toksičnosti i slično, slobodno se javiš u poruke (ili netko drugi), rado odgovorim i pokušam pomoći.

halfbloodprince: Moje mišljenje je da si ti jedna jako nesigurna osoba bez obzira na to što ti kažeš za sebe da nisi submisivna. 'Mislila sam da ću s ovim stvarno uspjeti, čak sam se bila spremna pretvarati da sam najbolja cura na svijetu za njega, iako sam daleko od očekivanih submisivnih djevojaka.' Ova rečenica.... jednostavno toliko kompleksa vrišti iz nje...zašto bi se morala pretvarati? Zašto moraš naglašavati da nisi submisivna? Da si ti sigurna u svoju vrijednost, ne bi ti njega trpjela više ni minute. Kako sama kažeš, troši novac na alkohol, misliš da te vara, dosadan ti je, a da i ne spominjem nasilje. I onda kažeš da ga voliš, ali opet s druge strane želiš mu se osvetiti što apsolutno nije karakteristika stabilne i zrele osobe... Gle, samo ti je 17, čini mi se da si prebrzo ušla u nešto što je 'preodraslo' za tebe. Ostavi dečka i posveti se malo svom osobnom razvoju i sve će doći na mjesto.

>> Sve odgovore na ovo pitanje pročitajte ovdje

3.Stroga profesorica

Pozdrav. Imam ogroman problem. Idem u drvodjelsku (1. razred) i imam UŽASNO strogu profesoricu iz hrvatskog. Ženska doslovno ima kriterije za gimnaziju i fakat ju svi mrze, tak da nije samo da ja to mislim. Iživljava se nad nama sa svojom strogoćom i visokim kriterijima, voli davati jedinice, slati na produžnu itd... Uglavnom, ona je mene već u 4. mjesecu unaprijed poslala na produžnu! Kao onaj tko nije ispravio negativne ocjene iz prvog polugodišta do uskršnjih praznika, taj ide na produžnu!!! To mi je totalno sje**** ljeto jer kako sam strukovna škola, još imam i praksu 2 tjedna, a produžna završava tek cca 10.7., i još onda ta praksa, znači ode cijeli 7. mjesec, a obožavam ljeto, more, pecanje i jako sam tužan da mi je to uništeno. Sljedeća stvar je da je upitno hoću uopće na produžnoj proći jer kao što sam rekao, užasno je stroga, pa će me vjerojatno i na produžnoj tak zaje***** i tko zna hoće me pustiti, ono ali strašno je stroga, nema razumijevanja ni ništa. Još jedna stvar je da imam jednog prijatelja koji živi tamo na moru (a mislim to je baš selo od 5 stanovnika), i čujemo se često, dogovaramo se kako ćemo pecati, ovo ono i sad ne znam kako da mu uopće kažem da možda neću ni doći na more. Ako me ova pošalje na jesenski rok onda sigurno ne idem na more i ne znam više što da napravim. Dajte neki savjet, ne samo za ovo kako da kažem prijatelju da možda neću na more, nego nešto u vezi te profesorice.

Neki od vaših odgovora:
jednaosoba5:
Žali se razredniku, nema pravo tako se ponašati. Ili ravnatelju. A postoji i prosvjetna inspekcija.

Aurora: Nauči sve perfektno i nema teorije da ti da 1 ako znaš sve. Ako bude, idi ravnateljici i žali se da si znao sve, a ona ti dala jedan.

Aham: Na tvoju žalost, pravilnik nastavnicima ne propisuje obvezu da vam daju priliku za popravak ocjene, bila ona negativna ili samo niska. Drugim riječima, ovisi o njenoj dobroj volji. Možeš probati s još par učenika (ako ima onih koji su u sličnoj situaciji) zamoliti ju da vam organizira ponavljanje u vidu nekog ispita. Druga stvar koju možeš je žaliti se na svoju ocjenu tajništvu i ravnateljici. U tom slučaju izbjeći ćeš produžnu, ali ćeš biti dužan pisati ispit (možda i odgovarati usmeno) iz čitave godine, pred komisijom. Mislim da trećeg nema.

>> Sve odgovore na ovo pitanje pročitajte ovdje

Pogledajte još:

Najčitanije teme tjedna: Dečko koji nije romantičan, nezaštićen odnos i majice za kraj 8. razreda

Najčitanije teme: Razočaran u ljude, vjerovati li horoskopu i je li istina da ove godine nema padanja razreda?

Najčitanije teme tjedna: Postati vegan zbog cure? Kako se nositi sa smrti psa? Problemi s kožom?

ljubav Škola pitanja prijateljstvo odgovori savjeti Pitanja i odgovori najčitanija

Još vijesti