Slika nije pronađena

Pubertet je vrijeme kada poželimo imati prvi pirsing, a onda slijedi razmišljanje o tome kako i gdje to najbolje napraviti: u zlatarni, u školskom wc-u ili u profesionalnom studiju.

Profesionalni piercing studio je najbolje rješenje za prvo `bušenje` i upravo je zato Octopus Piercing Studio iz Zagreba spustio dobnu granicu kada se radi o pirsanju maloljetnika. Budući da ovaj salon želi ići u korak s vremenom i trendovima, njihov pravilnik sada kaže da ispod 12 godina nema pirsanja uopće, a usnice, nos i obrve je sada moguće pirsati s 14 godina. Osim toga, 50 % popusta dobiju svi školarci koji imaju prosjek ocjena 4.0 ili viši, a pravilnik može se pogledati na linku, a kriteriji za popuste se nalaze ovdje.

Zbog ovog zanimljivog pravilnika i popusta za školarce, razgovarali smo s vlasnicom salona, Irenom `Ayreen` Milina, koja nam je otkrila koje se sve opasnosti kriju od bušenja dijelova tijela u školskom wc-u te oko čega bi posebno trebali voditi brigu kada je o pirsevima riječ:Kako to da ste odlučili pomaknuti dobnu granicu što se tiče pirsanja maloljetnika?

U Hrvatskoj ne postoji zakonska regulativa po pitanju dobne granice za pirsanje; svi smo svjesni činjenice da se po zlatarnama buše uši bebama od nekoliko mjeseci (a higijenski uvjeti u kojima se to obavlja također nisu ni približno adekvatni). Tako da je pitanje pirsanja ili tetoviranja maloljetnika nešto što svaki studio regulira prema svojim etičkim standardima.

Kod nas u Octopusu je pravilo za piercing bilo da od 14 godina možete pirsati samo ušne resice i hrskavicu, a od navršenih 16 sve ostale piercinge osim bradavica i genitalnih. Pratnja jednog od roditelja je obavezna.

S obzirom da se društvo i društvene norme mijenjaju s vremenom, danas je postalo skoro općeprihvaćeno da i mlađi od 16 godina imaju vidljive piercinge po licu i da to nije nešto radi čega bi imali probleme sa roditeljima ili u školi. Roditeljska pratnja je i dalje obavezna.

Koliko često maloljetnici dolaze na pirsanje i koji dio tijela najčešće pirsaju?

Dolaze nam skoro svakodnevno, a najčešće se pirsaju uši (pogotovo hrskavica), nos, usnica i jezik.

Je li ikada bilo nekakvih problema što se toga tiče budući da treba potvrda roditelja?

Bilo je nekoliko situacija u kojima je maloljetnik došao u pratnji bake, ujaka, tete ili starije sestre/brata, s pričom da roditelji rade ili nisu u gradu, ali znaju da će se pirsati i znaju što će pirsati. Dan-dva nakon toga, pojavljuje se ljutiti roditelj i radi nam scenu u salonu. Ponavljam, s obzirom na to da nema zakona koji reguliraju koliko godina netko mora imati da bi se mogao pirsati, nama roditeljski pristanak uopće nije potreban. Možemo pirsati djecu od 5 godina. Ali smatramo da je s naše strane etički postaviti određene granice a i na neki način osigurati 'preživljavanje' napravljenih piercinga – netko tko će piercing svakodnevno skidati i stavljati po 2-3 puta jer ga mora skrivati od roditelja, na kraju može završiti na hitnoj zbog oteklina, upala i infekcija uzrokovanih lošom brigom o piercingu.

Na što bi tinejdžeri trebali obratiti posebnu pažnju kada je riječ o bušenju nekog dijela tijela?

 Bez obzira koliko jednostavno piercing djeluje, ipak se radi o rani. I to ne površinskoj kao kad porežete prst pa zaraste u roku tjedan dana. Neki piercinzi zarastaju i po godinu dana te čak i uz stručno napravljen piercing i pridržavanje svih uputa o njezi, može doći do problema.

Prvo i osnovno na što bi trebali obratiti pažnju su, naravno, higijenski uvjeti u kojima se piercing radi. Bakterije i virusi nisu nešto što vidimo, a vrlo ih je lako prenijeti ako nestručna osoba rukuje kontaminiranim predmetima i dira ranu. Većina ljudi ne zna da u ovom poslu postoji vrlo velika razlika između sterilnog i dezinficiranog. Također treba dobro odabrati osobu koja će vas pirsati jer u Hrvatskoj ne postoje škole za tetoviranje i pirsanje pa prema tome ne postoji ni zakonska regulativa po pitanju toga tko se može time baviti. Doslovno bilo tko može otvoriti salon, bez ikakvog predznanja i s jako lošom opremom.


Vrlo je zanimljivo to što ste odlučili imati `Smarth Month`, odnosno u srpnju dajete 50 % popusta učenicima koji imaju prosjek ocjena od 4.0 pa na više, mislite li da će odaziv biti velik?

`Smart Month` smo najavili još u ožujku tako da se nadamo da su svi zainteresirani imali vremena popraviti prosjek. Očekujemo da će odaziv biti dobar jer je već bilo jako puno upita.

Često mladi smatraju da su više cool što su lošiji u školi, izražavaju svoj bunt i otpor prema autoritetima i društvu koje im nameće određene norme ponašanja tako da kontriraju svemu što se smatra dobrim i uzornim. Ovom akcijom smo željeli nešto u tome promijeniti; poslati poruku mladim ljudima da nisu 'štreberi' ako imaju dobre ocjene i da se te dobre ocjene na kraju isplate. Trenutno je ta isplativost vidljiva u popustu na pirsanje, ali kasnije u životu će vam pomoći da se upišete na fakultet koji želite, dobijete posao koji želite itd.

U komentarima smo vidjeli da vam se javio dečko koji nema prosjek, ali ima zanimljiv talent nakon čega ste i ostale u sličnoj situaciji pozvali da vam se jave u inbox. Je li bilo još kakvih zanimljivih talenata, i ako da, kakvih?

Javilo se par njih koji paralelno idu u dvije škole, redovnu i glazbenu. Obećali smo malo progledati kroz prste po pitanju prosjeka. Također se mogu javiti oni koji imaju neka druga postignuća van škole.

Što biste poručili roditeljima koji su još uvijek u nedoumici trebaju li svom djetetu dopustiti pirsanje ili ne?

Da pročitaju na našem sajtu sve vezano uz piercing koji je u pitanju a ako žele, mogu kod nas rezervirati termin za konzultacije (to se, naravno, ne naplaćuje). To uključuje detaljan opis same procedure pirsanja, objašnjavanje mogućih komplikacija vezanih uz određeni piercing te načina rješavanja istih, odgovore na sva moguća pitanja koja imaju, preporuke vezane uz samu anatomiju osobe koja se pirsa (ako dođe s njima) i, po potrebi, pregled prostorije za sterilizaciju uz objašnjavanje postupka sterilizacije.


Za sve ljubitelje pirseva i one koji će to tek postati osigurali smo jedno besplatno pirsanje bilo kojeg dijela tijela (u skladu s pravilnikom) u Octopus Studiju u Gundulićevoj 31 u Zagrebu, a vi morate

odgovoriti na sljedeće pitanje: Kada kažemo da ćemo staviti pirsing naziva `Industrial`, koji ćemo dio tijela probušiti?Pobjednica nagradne igre je Paula Škondro koja se treba javiti na mail Octopusa: octopuspiercing@gmail.com i dogovoriti svoj termin.


Foto: Facebook/Octopus Studio

I.P.

Pročitajte još:

Ukrasi po tijelu: fora pirsevi koji izgledaju precool

Stvari koje će ti se dogoditi ako pirsaš lice

Nisu samo za pankere: lažni pirsevi postali su pravi hit

pirsanje pirsevi octopus octopus piercing studio

Još vijesti