Slika nije pronađena

Loše navike prekidaju vaš život i sprečavaju vas da ostvarite svoje ciljeve. One troše vaše vrijeme i energiju te ugrožavaju vaše zdravlje - i psihički i fizički. Zašto ih onda i dalje radite?

Što uzrokuje loše navike?

Većinu vaših loših navika uzrokuju dvije stvari- stres i dosada. Većinu vremena, loše navike su jednostavno način suočavanja sa stresom i dosadom. Sve od grickanja noktiju do pretjerane rastrošnosti može biti jednostavan odgovor na stres i dosadu. Međutim, to ne mora biti tako. Možete usvojiti nove i zdrave načine kako se nositi sa stresom i dosadom, kojima možete zamijeniti svoje loše navike. Naravno, ponekad su stres ili dosada zapravo uzrokovan i dubljim problemima. Ova pitanja mogu biti teška za razmišljanje, ali ako ste ozbiljni vezanu uz to da napravite promjenu onda morate biti iskreni prema sebi. Postoje li određena uvjerenja ili razlozi koji stoje iza vaših loših navika? Postoji li nešto dublje - strah, neki događaj ili ograničavajuće uvjerenje - što uzrokuje da se držite nečega što je loše za vas? Prepoznavanje uzroka vaših loših navika ključno je za njihovo nadilaženje.


via GIPHY


Lošu naviku ne eliminirate, nego ju zamijenite!

Sve navike koje sada imate - dobre ili loše - u vašem su životu s razlogom. Na neki način ova ponašanja pružaju korist vama, čak i ako su loša za vas na druge načine. Ponekad je korist biološka, a ponekad je emocionalna. I u mnogim slučajevima, vaša loša navika je jednostavno način da se nosite sa stresom. Primjerice, grickanje noktiju, čupkanje kose, lupanje nogom ili stiskanje čeljusti. Te 'koristi' ili razlozi također se protežu i na manje loše navike, a budući da loše navike pružaju neku korist u vašem životu, vrlo ih je teško jednostavno eliminirati. Zbog toga rijetko djeluju pojednostavljeni savjeti poput - samo prestani to raditi. Umjesto toga, morate zamijeniti lošu naviku s novom navikom koja pruža sličnu korist. Na primjer, ako grizete nokte kada ste pod stresom, onda je loše planirati 'samo prestati grickati nokte' kada se to dogodi. Umjesto toga, trebali biste smisliti drugačiji način rješavanja stresa i umetnuti to novo ponašanje umjesto npr. grickanja noktiju. Drugim riječima, loše navike rješavaju određene potrebe u vašem životu. Zbog toga je bolje zamijeniti svoje loše navike zdravijim ponašanjem koje se bavi tom istom potrebom.


via GIPHY


Kako prestati s lošim navikama?

1. Odaberite zamjenu za svoju lošu naviku.

Morate imati plan toga kako ćete reagirati kada se suočite sa stresom ili dosadom koja potiče vašu lošu naviku. Što ćete učiniti kada dobijete potrebu za, primjerice, čupkanjem kose? Što ćete učiniti kada vas Facebook zove, a vi trebate učiti? S čim god imate posla, morate imati plan za ono što ćete učiniti umjesto vaše loše navike.

2. Izbacite iz života što je više moguće okidača.

Ako jedete kekse samo zato što ih imate doma, onda ih sve bacite. Ako je prva stvar koju napravite kada sjednete na kauč to da podignete daljinski upravljač za televizor onda sakrijte daljinski upravljač u ormar u drugoj sobi. Olakšajte si tako da izbjegnete sve te okidače.


via GIPHY


3. Udružite se s nekim.

Koliko često pokušavate biti na dijeti? Ili ste možda prestali gristi nokte, ali ste zadržali to za sebe? Tako nitko neće vidjeti da ne uspijete, zar ne? Umjesto toga, uparite se s nekim i stanite na kraj lošim navikama zajedno. Vas dvoje možete držati jedan drugoga odgovornima i zajedno slaviti svoje pobjede. Znati da netko drugi očekuje da budete bolji je snažan motivator.

4. Okružite se ljudima koji žive onako kako vi želite živjeti.

Ne morate se riješiti svojih starih prijatelja, ali nemojte podcjenjivati moć pronalaženja novih.

5. Zamislite sebe kako uspijevate.

Vizualizirajte sebe kako bacate te kekse u smeće ili kupujete zdravu hranu ili se rano budite. Bez obzira na to koju lošu naviku želite razbiti, zamišljajte sebe kako ju slamate, smiješite se i uživate u svom uspjehu. Zamislite sami sebe kako izgrađujete novi identitet.


via GIPHY


6. Ne moraš biti netko drugi, samo se moraš vratiti starom sebi.

Često smatrate da rješavanjem neke loše navike morate postati potpuno nova osoba. Istina je da već imate u sebi ono što vam je potrebno da postanete netko bez vaših loših navika. Zapravo, vrlo je malo vjerojatno da ste imali sve te loše navike cijeli svoj život. Ne morate se pretvoriti u zdravu osobu, samo se morate vratiti zdravom sebi. Čak i ako je to bilo prije mnogo godina, nekad ste već živjeli bez te loše navike, što znači da to svakako možete učiniti ponovno.


7. Upotrijebite riječ 'ali' kako biste prevladali negativan govor o sebi.

Jedna stvar u borbi s lošim navikama je da je lako osuđivati samog sebe ako u tome ne uspijevate. Svaki put kada pogriješite, lako vam je reći koliko 'ne valjate'. Kad god se to dogodi, završite rečenicu s 'ali'.

Primjerice: 'Ja sam debela i izvan forme, ali za nekoliko mjeseci mogu biti u formi', ili: 'Glup sam i nitko me ne poštuje, ali radim na svom razvoju', ili: 'Ja sam jedan veliki neuspjeh, ali svi ponekad ne uspiju'.


via GIPHY


8. Planirajte neuspjeh.

S vremena na vrijeme, svi pogriješe. To vas ne čini lošom osobom. To vas čini čovjekom. Dakle, umjesto da razbijate glavu zbog greške, planirajte ju pa onda preskočite trening jedan dan, pojedite nešto nezdravo ili ostanite dulje u krevetu.

Odakle krenuti?

Jednostavno praćenje tih loših navika učinit će vas svjesnijima ponašanja i dati vam na desetke ideja za zaustavljanje tih navika. Evo jednostavnog načina za početak - samo pratite koliko puta dnevno se dogodi vaša loša navika. Stavite list papira i olovku u džep. Svaki put kad se dogodi vaša loša navika, zapišite to na papir. U početku vaš cilj nije osuđivati same sebe ili se osjećati krivima zbog nečeg nezdravog ili neproduktivnog. Jedini cilj je biti svjestan kada se to dogodi i koliko često se to događa. Zatim, možete početi provoditi ideje iz ovog članka i zamijeniti te loše navike dobrima.

Za sve to je potrebno dosta vremena i truda, ali uglavnom je potrebna ustrajnost. Većina ljudi zapravo ne uspiju više puta prije nego što uspiju. Možda nećete biti uspješni odmah, ali to ne znači da to ne možete.

Foto: Pexels/ Giphy

M.S.K./ Izvor

Pogledajte još:

Stalno se nekome ispričavaš? Evo zašto je vrijeme da izbaciš riječ *oprosti* iz svog rječnika

Make-up greške zbog kojih izgledaš KOMA na apsolutno svim fotkama!

Sama si doma i ne znaš što bi sa sobom? Donosimo ti čak 10 prijedloga za zabavu

kraj stop Loše navike savjeti dobre navike svaštara

Još vijesti