Slika nije pronađena

Zima je i svi smo već uljuljkani toplinom svog doma. Za vrijeme kiše ili mećave samo želimo ostati kod kuće umotani u dekicu i ne mrdati.

Nekada nam to `zimsko ponašanje` uđe u naviku pa stalno visimo u zatvorenom prostoru. Premda se kod kuće osjećamo sigurno, ponekad se treba  pokrenuti. Ako nas prijatelji stalno zovu na kavu, u šetnju, u kino, a mi ne želimo jer nam se baš `ostaje kod kuće`- tada imamo problem.

Nema ništa loše u tome da se osjećamo dobro doma te da naša `kuća nema rogove`, ali otvoren prostor nas zove. Kroz pretjeran boravak na zatvorenom možemo se početi čudno ponašati, početi odbijati prijatelje i osjećati se usamljeno.

Da ne bi slučajno postali usamljeni vrijeme je da otkrijete patite li od sindroma `neizlaska iz kuće`:


Želiš provoditi vrijeme samo sa svojim kućnim ljubimcem

U školi dok razgovaraš s prijateljima samo razmišljaš o tome kako ćeš doći kući i njih zamijeniti svojim kućnim ljubimcem? Ne tvrdimo da je druženje s ljubimcem nešto loše, ali ako samo želiš provoditi vrijeme sa svojim psom ili mačkom, a uz to te i smetaju ljudi, to je znak da si ipak previše kod kuće i da je vrijeme da se pokreneš.


Likovi iz filmova i serija postali su tvoji BFF

Svatko se veže za svog najdražeg lika s ekrana, ali kada provodiš previše vremena kući uz laptop ili tv tada ekstremnu brigu vodiš o životima fiktivnih junaka. Ti likovi su praktički postali tvoji BFF i više brineš o njima nego o vlastitim prijateljima i ne možeš stati dok ne pogledaš svih osam sezona u tjedan dana. Kada malo bolje razmislimo- nije ni čudo što toliko vremena provodiš kod kuće.


Ježiš se od vožnje bicikla ili bilo koje druge aktivnosti na otvorenom

Rolanje, trčanje, vožnja biciklom pa čak i šetnja su postali tvoja najgora noćna mora. Čim te prijateljica pozove u šetnju ti ju odbijaš te ju zoveš k sebi ili čak se pozoveš k njom. Sve činiš da bi izbjegla aktivnosti na otvorenom što nije dobro jer ćeš se skroz ulijeniti i propustiti dosta toga u životu.


U svom krevetu se osjećaš najsigurnije

Istina je da se svi osjećamo najsigurnije u svoj krevetu, ali tebi je on postao zamjena za sve- on je i stol za objed i kauč iz dnevnog i radni stol. Kada te prijatelji pitaju hoćeš li s njima van vikendom ti radije biraš ostanak u krevetu i to je sigurni znak da si previše kod kuće.


Najbolje se osjećaš u poderanoj trenirci koju nosiš po kući

Svi jedva čekamo doći kući iz škole te se presvući u odjeću koju nosimo po kući što su najčešće trenirka ili tajice te neka bezvezna majica. No, s tobom je ipak malo kritičniji slučaj- u tome se najudobnije osjećaš i ne želiš se presvući. Nekada čak i razmišljaš o izlasku iz kuće, ali te misli brzo splasnu jer ti se ne sviđa ideja da moraš skinuti poderanu trenirku sa sebe i upristojiti se.


Roditelji te tjeraju da izađeš van

Kada roditelji kažu da je vrijeme da izađeš van jer si previše kod kuće onda znaš koliko je sati- vrijeme je da ih poslušaš. Ako do sada nisi slušala roditelje sada je definitivno vrijeme jer zima će uskoro proći i ne možeš provoditi proljeće u zatvorenom.



Veseliš se kada prijatelji otkažu dogovore

Već smo utvrdili da ne voliš ići na druženja s prijateljima izvan kuće, ali tajno u sebi slaviš kada netko od njih otkaže dogovor. Nakon što otkažu plan najčešće pokušavaju napraviti drugi te dogovoriti neko drugo vrijeme i dan, a ti tada dobro razmišljaš što ćeš reći. Čak misliš da bi bilo dobro izmotati se što nikako nije dobro jer pokazuje koliko ti se ne da ići nigdje.




Foto: shutterstock.com

I.P.

Pročitajte još:

Izvanškolske aktivnosti: opterećenje ili potreba?

Kada je ekran stalno pred očima: znakovi da si ovisna o mobitelu

Ljubim sliku svoju: znakovi da si narcis

U kući previše vremena provodiš u kući na zatvorenom kuća

Još vijesti