Slika nije pronađena

Tvoja soba je mjesto u kojem se osjećaš sigurno i sretno, okružena stvarima koje ti se sviđaju i koje su baš po tvom ukusu. Ta tvoja četiri zida služe i kao mjesto za odmor, za zabavu i druženje te za učenje. Baš zato što u njoj provodiš mnogo vremena, u svoju sobu bi mogla unijeti malo nove i bolje energije radi koje ćeš se u njoj osjećati još bolje i ugodnije.

U tome ti može pomoći metoda uređivanja prostora zvana Feng Shui, koja dolazi iz Kine i koja je posljednjih par godina vrlo popularna i svugdje u svijetu. Ovaj skup znanja star je između tri i četiri tisuće godina, a njegova svrha je balansiranje energije prostora u kojem živimo ili radimo.


Po Feng Shuiju energiji trebamo omogućiti kretanje i protok, a kada je to ostvareno na pravilan način ona će blagotvorno djelovati na nas i omogućiti nam kvalitetniji život.

Uz par savjeta o uređenju prostora i ti svoju sobu možeš učiniti boljom i privlačnijom za boravak, a stvaranje dobre energije može te potaknuti na bolje učenje i kvalitetnije organiziranje slobodnog vremena:

Kompletno čišćenje sobe

Za početak svoj sobu trebaš detaljno i temeljito očistiti, a to znači usisati, obrisati prašinu, oprati prozore i slično. Iz nje izbaci sve ono što ti ne treba i što se bespotrebno gomilalo na podu ili ispod kreveta. Ideja je da tvoj prostor postane pregledan i uredan, i zato ga trebaš osloboditi svih suvišnih stvari. Pokraj kreveta nemoj gomilati knjige ili časopise, a svoje police oslobodi od stvari koje više ne koristiš. Odjeća će ljepše izgledati u ormaru, umjesto po stolicama ili na podu, jer sve to može negativno utjecati na tvoje raspoloženje.

Krevet

On ne bi trebao biti smješten u liniji s vratima. Po Feng Shuiju najbolji su oni koji imaju uzglavlje od punog materijala i koji su po mogućnosti, uzglavljem naslonjen uz zid. Pozicije kreveta ispod prozora ili na sredini sobe nisu povoljne, a negativan utjecaj na kvalitetu sna imaju i police smještene iznad njega. Prostor ispod kreveta je najprikladnije ostaviti prazan.


Radni stol

Okreni ga tako da kada sjediš, budeš okrenuta prema vratima, a kako bi popravila rezultate na testovima, na stol postavi globus. Također, nije dobro da stol bude okrenut prema prozoru jer takav položaj odvraća pažnju od učenja. Ako si za vrijeme učenja leđima okrenuta zidu, na njega stavi sliku ili poster planine. Ona je u Feng Shuiju simbol podrške, znanja i mudrosti.

Dekor

Po Feng Shui uređenju u tvojoj  sobi ne bi trebalo biti ogledala, a ako ti ipak treba jedno, pobrini se da je na takvoj poziciji, da kada si u krevetu, u njemu ne možeš vidjeti svoj odraz.

U svoju sobu postavi mnogo slika s pozitivnim motivima koji u tebi izazivaju osjećaj sreće, a za odlično slaganje s roditeljima obiteljsku fotografiju smjesti kod istočnog kuta sobe.

Boje

Boje su za Feng Shui jako bitne, a ujedno su i najlakši način na koji brzo možeš pomaknuti i usmjeriti energiju u svojoj sobi. Svaka boja je izraz jednog od pet elemenata (vatra, voda, zemlja, drvo, metal) koji su pak povezani s četiri strane svijeta. Ako je tvoja soba na istoku, dobar izbor je zelena boja, dok se za jugoistok preporuča zelena ili purpurna.


Jug je pogodan za narančastu ili boju breskve, a  jugozapad za roze ili oker tonove. Zapad je idealan za bijelu, a sjeverozapad  za sivu ili bijelu boju. Sjever je područje plave boje, a sjeveroistok smeđe ili oker boje. Sve te tonove treba prilagoditi i vlastitom ukusu, a jedino se prema tom pravilu izbjegava bojanje u crno ili crveno.

Biljke

Iako oživljuju svaki prostor, prema Feng Shuiju previše biljaka dovodi do presnažne energije koja može loše djelovati na san i koncentraciju. Biljka koja se nikako ne preporučuje je bonsai, budući da on simbolizira sputan rast i razvoj. Iako akvarij djeluje dekorativno, on nije povoljan za sobu jer je  presnažan element. Biljke bi također trebale biti smještene što dalje od kreveta.

Sonja Curi
Foto: Home-designing.com

soba Uređenje Feng shui