Slika nije pronađena

Odnos koji imamo s tatom ili očuhom će uvijek utjecati na odnos koji imamo sa svojim dečkom, a to može biti loše ili dobro. Vjerovali ili ne, način na koji nas naš otac tretira postaje dio našeg ponašanja u vezi.

Ako je naš tata bio distanciran, strog te se odnosio grubo prema nama kasnije ćemo vjerojatno imati problema s povjerenjem u dečka i nikada nećemo moći istjerati vezu 'na zelenu granu'.

Psiholozi objašnjavaju da je to tako zbog toga što je naš otac naš prvi uzor i prvi muškarac s kojim imamo vezu (naravno, ne misli se na ljubavnu nego na općenito odnos s osobom muškog spola), a ovdje su primjeri kako odnos s njim utječe na naše ljubavne veze:

Bojimo se napuštanja pa stalno tražimo pažnju

Ako imamo tatu koji je napustio obitelj ili s kojim nemamo baš neki odnos, teško da ćemo steći povjerenje u nekog dečka. Stalno ćemo se plašiti napuštanja i taj strah će uvijek biti prisutan te se on može ispriječiti pred vezu. Brinut ćemo se da će nas dečko ostaviti pa zato stalno zahtijevati pažnju što ga na kraju može otjerati.

Mislimo da su svi muškarci isti

Nisu svi očevi isti, a neki od njih znaju biti prilično loši. Kada je otac grub prema nama ili je totalno grozan prema mami, s vremenom počnemo misliti da su svi muškarci isti. To može odmah u početku vezu obojiti u negativne boje jer opisujemo sve dečke da su isti, a pod `isti` mislimo grozni. Treba uložiti puno truda u to da nam se mentalitet promijeni i da pobjegnemo utjecaju oca zbog kojeg mislimo sve najgore o svim muškarcima.

Ne puštamo ljude preblizu

Ne dobivanje ljubavi od našeg oca je prilično bolno, a upravo ta tuga se može zadržati u našem životu neko vrijeme pa zato ni nećemo biti u `potrazi` za dečkom. Psiholozi kažu da tada uglavnom ne puštamo ljude blizu sebi, a osobito ne dečke jer nam je dosta emocionalne patnje. Zatvaranje u same sebe nije nikako dobro za veze jer se one najčešće ne mogu niti održati ako je jedan od partnera skroz zatvoren.


Ne vjerujemo nikome

Dobro je znati da smo uvijek sami sebi oslonac, ali realno, trebamo i druge ljude u životu. Ako je naš odnos s ocem bio loš, kasnije ćemo imati problema s povjerenjem u ljude te ćemo misliti da se na nikoga ne možemo osloniti.

Rabimo seks kako bi se osjećali bolje

Svatko se nakon seksa s partnerom osjeća bolje, a osobito ako se naše samopouzdanje gradi na tome želi li nas muškarac u seksualnom smislu ili ne. Seks nije dobar izvor samopouzdanja iako se tijekom seksa osjećamo bolje, svemu dođe kraj pa tako i njemu. Korištenje seksa u vezi da se osjećamo bolje će kasnije najvjerojatnije dovesti do prevare.

Ne volimo biti sami

Strah od napuštanja se može povezati sa strahom od toga da ostanemo sami. Ta pomisao može biti toliko zastrašujuća pa se često nađemo u nezdravim vezama ili letimo od dečka do dečka. To nikako nije dobro te nas može ugroziti na više načina, a osobito psihički. To je isto povezano s građenjem samopouzdanja sa seksom, a kada `patimo` od kombinacije straha od napuštanja i korištenja seksa za bolji osjećaj o samima sebi, tada se uvijek nađemo u nekim vezama koje nam na kraju ne odgovaraju.

Sviđaju nam se muškarci istih godina kao naš otac

Ne mora se raditi točno o muškarcima od 50 godina, ali se radi o onima koji su dosta stariji od nas. Primjerice, kada imamo 20 godina isključivo nam se sviđaju oni od 35 ili 40. Nema ništa loše u tome da nam se općenito sviđaju stariji likovi, ali ako želimo biti sa starijima iz čudnih razloga tada to nije dobro. Koji su to čudni razlozi? Pa jedan od njih može biti da tražimo muškarca sličnog našem ocu pa očekujemo da će se ponašati skroz drugačije od njega prema nama.
Foto: shutterstock

I.P.

Pročitajte još:

Kako uvijek imati dobar odnos s roditeljima

Pismo tinejdžera tati: postoje gore stvari od loših ocjena!

Tata napisao dirljivo pismo svojoj kćeri: `Najljepša si iznutra`

Otac odnos s ocem tata

Još vijesti