Slika nije pronađena

Znaš li da trećinu svog života provedemo spavajući i pokušavajući zaspati? Pa ipak, i dalje nam se uvijek spava i ne možemo ujutro ustati iz kreveta.

Spavanje je bitno jer kada smo umorni ne funkcioniramo jednako dobro. Mozak nam ne radi kao kada je odmoren, a i dobro je spavanje bitno za zdravlje. Koliko se god trudili, svejedno idemo spavati svaki dan prekasno i budimo se ranije nego što želimo. Sve bi bilo jednostavnije kada bi samo otišli na krevet u pravo vrijeme, ali kada je pravo vrijeme i kako stvoriti tu naviku?

1.Prvo moraš odabrati vrijeme kada se misliš probuditi

Nije uopće bitno hoćeš li se probuditi u 7 ujutro ili u 11 sati, odaberi vrijeme koje tebi odgovara, ali imaj na umu da to onda bude vrijeme u koje ćeš se buditi svaki dan. Kada nešto ponavljamo svaki dan bez iznimke, brzo nam to postane navika. Jedan dan zezni stvar, i gotovo.

2.Znaj koliko ti je sati sna potrebno za normalno funkcioniranje i da se osjećaš odmorno

Ne treba svima jednaka količina sna, a da možeš izračunati kada je pravo vrijeme za tebe da ideš spavati, bitno je znati ovu informaciju. U prosjeku, ljudima je dovoljno između 7 i 9 sati sna kako bi se dovoljno odmorili. Sve manje je premalo, a više previše. Ovdje trebaš slušati svoje tijelo i vidjeti što kaže, kada se osjeća najbolje, nakon koliko sati sna.

3.Izračunaj vrijeme kada trebaš ići spavati

Sada kada znaš u koliko se sati ujutro misliš probuditi i koliko ti je sati sna potrebno da se osjećaš odmorno i naspavano, lako ćeš i izračunati kada trebaš ići spavati. Zapravo je računica vrlo jednostavna, ali kome bi palo na pamet baviti se takvim izračunima. Jednom kada dobiješ idealno vrijeme za otići spavati za tebe, kreni stvarno u to vrijeme spavati. Isključi laptop, makni mob od sebe i legni u krevet. Isprva ti možda neće biti lako zaspati i ustati, ali drži se rasporeda i prije nego što i misliš, naviknut ćeš se.

4.Ranije buđenje nije uvijek bolje

Postoje priče da trebamo ići ranije spavati, najbolje oko 22 sata, kako bi drugi dan dobro funkcionirali, ali to je totalna glupost. Nisu svi noćne ptice niti su svi jutarnji tipovi. Skroz je u redu ako ćeš ići spavati svaki dan u 3 sata ujutro ako ćeš imati vremena drugi dan probuditi se u 10 ili 11 sati, ovisno o tome koliko ti sati sna treba. Bitno je samo da se držiš rasporeda. Nemoj se tjerati u krevet rano ako tad nikako ne možeš zaspati.

5.Drži se rasporeda spavanja za koji se odlučiš

Kao što smo već i rekli, ključno je držati se rasporeda jednom kada dođeš do zaključka koje je to idealno vrijeme za ići spavati za tebe. To znači da bi se toga rasporeda trebali držati i za vikend. Nekada to nije moguće kada se dogodi druženje s prijateljima ili izlazak, ali kada god možeš, drži se svog rasporeda.

6.Ignoriraj mobitel

Ono što će mnogima zeznuti odlazak na spavanje je mobitel. Bilo da zapneš na Instagramu, TikToku ili u dopisivanju, svima se događa. Najbolji način kako to izbjeći je da u vrijeme kada ideš spavati jednostavno isključiš internet na mobu. Tako te neće omesti zvuk kada ti dođe poruka, neće ti dolaziti nikakve obavijesti, a nećeš ni moći na društvene mreže 'samo provjeriti ima li što novog'.

Pogledajte još:

Sedam načina kako zaštiti svoju kosu dok spavaš – radi ovo i manje će ti se lomiti i izgledat će ljepše

Trik kako zaspati u samo par minuta – ovo je tehnika koju čak koriste i vojnici

Devet stvari koje možeš raditi kada ne možeš zaspati – umjesto da budeš na mobitelu

Spavanje raspored spavanja buđenje izračun

Još vijesti