Slika nije pronađena

Čak iako nemaš dobar razlog, već ti se samo ne da nigdje ići, drži se ovih pravila i nitko se neće naljutiti na tebe. Nekada je stvarno teško nagovoriti se da izađeš na druženje, čak iako ti je osoba draga, pogotovo kada je vani tmurno i ružno vrijeme.

Obožavaš svoju BFF ili dečka, ali u redu je ako nekada imaš dan kada ti se stvarno ne da nikoga vidjeti niti se družiti, već bi radije ostala kod kuće u krevetu i gledala Netflix ili ti je nešto iznenadno iskrsnulo. Ne želiš da druga strana pogrešno shvati tvoje otkazivanje planova u zadnji tren i naljuti se, a upravo bi se to moglo dogoditi ako samo javiš da ti se ipak ne da. U takvim situacijama treba biti taktičan jer moguće je otkazati planove bez da nastane problem. Samo prati ovih sedam savjeta i sve će proći glatko.

1. Uvijek daj razlog zašto otkazuješ


Ako trebaš otkazati dogovor u zadnji tren, uvijek imaj spreman razlog zašto to radiš. Ne ostavljaj drugu stranu u neizvjesnosti ne dajući im razlog. Ako se radi o nekom razlogu kao primjerice da si lijena i ne da ti se ustati iz kreveta, pokušaj to lijepo sročiti i ne reći možda cijelu istinu. To ne znači da trebaš izmišljati razloge, jer iskrenost je uvijek najbolja, ali nekada treba pronaći pravi način za izraziti je.

2. Pokaži da ti je žao


Naravno da tvoja frendica želi vidjeti da ti je stalo do nje, čak iako se ne možeš naći s njom. Bilo koji drugi dan bi možda otkazala sve samo da se vidiš s njom, ali ima dana kada bi ipak radije bila sama. U takvim danima joj trebaš dati do znanja koliko ti je žao jer se nećete vidjeti. Reci joj i koliko se veseliš vašem sljedećem susretu.

3. Ispričaj se


Osim što joj trebaš pokazati da ti je žao, trebaš to i reći. Ispričati se i reći 'sorry' je bitno, jer koliko se god činilo tebi bespotrebno, isprika je uvijek dobra ideja u ovakvim situacijama. Ne moraš složiti cijelu priču od toga, jednostavno se drži te jedne jedine riječi. Ukoliko si baš zeznula neki bitan plan, pokaži da si svjesna toga tako da priznaš svoju grešku i odmah ponudiš rješenje.

4. Predloži nove planove


Samo zato što danas ne stigneš ili ti se ne ide nigdje, to ne znači da se više nikada nećete vidjeti. Naravno, neke se stvari i dogovori ne mogu ponoviti, ali sigurno možeš naći neku dovoljno dobru zamjenu. Nemoj planove prebaciti za nekoliko tjedana, jer tko zna što se do tada može dogoditi. Sasvim sigurno u sljedećih nekoliko dana imaš vremena za druženje. Pogotovo ako frendicu nisi već duže vidjela, jer nikada ne znaš, možda ima nešto važno za podijeliti s tobom.

5. Sljedeći put kada se nađete, počasti


Uz novi plan koji ćeš predložiti dok se izvlačiš iz postojećeg, spomeni i da ćeš se odužiti tako da ćeš je počastiti, bilo kolačima, kavom ili nečim trećim, što god je vaša stvar koju radite zajedno. To će se pokazati kao lijepa gesta s tvoje strane, pogotovo ako vidiš da osoba s druge strane nije ni malo sretna s otkazivanjem planova. Ali, nemoj dopustiti da te druga strana iskoristi.

6. Iako se ne možeš naći, pronađi vremena za čuti se s tom osobom


Dok otkazuješ planove, spomeni i da bi rado da se čujete prije nego se vidite, pogotovo ako u sljedećih par dana ne stigneš ugurati vaš dogovor. Ukoliko si pretrpana obavezama i u tom trenu nemaš vremena, sigurno ćeš ga imati sutra, barem 15ak minuta, da provjeriš kako je osoba i ima li ti nešto bitno za reći što ne može pričekati sljedeći dogovor. Uz to, bit će to i mali znak pažnje koji će dodatno pokazati da ti je žao.

7. Ovo nije vrijeme za sarkazam


Postoji mjesto i vrijeme za sarkazam, a otkazivanje dogovora nije jedno od njih. Iako ti se možda čini kao dobra ideja okrenuti situaciju na šalu, to u stvarnosti neće pomoći. U ovom slučaju, sarkazam se može doživjeti jako negativno. Ne želiš u ovakvoj situaciji riskirati, čak iako te druga strana dobro poznaje.

Foto: Pexels/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Učini svoju baku ponosnom! Ova pravila pristojnog ponašanja svi trebaju znati i držati ih se

Uz ova 4 hacka tvoj će govor tijela svima govoriti da si ttly samopouzdana – a počet ćeš se tako i osjećati

Znanstvenici objasnili: zašto neki ljudi uvijek urane na dogovor

dogovor pravi način planovi otkazivanje pristojno

Još vijesti