Slika nije pronađena

Za sve vas koje muče problemi, dvojbe ili odnosi s prijateljima/roditeljima/profesorima ili pak u vezi postoji naša rubrika 'Pitanja&Odgovori'. Tamo odgovarate sami sebi i pomažete si kada 'zagusti'.


A tijekom proteklog tjedna najviše vas je zanimalo kada je vrijeme za prvi put. Za vas smo izdvojili top pitanja koja su skupila najviše odgovora, slične tematike, a to su: 'push up grudnjaci', 'prva depilacija/brijanje', 'prvi seks' i 'vaša prva veza'.

>> Još pitanja potražite u našoj rubrici Pitanja & Odgovori

U nastavku pročitajte pitanja i neke odgovore:

1. Push up grudnjaci

Pozz... zanima me je li 13 godina prerano da se nosi push up grudnjak? Jer ga neke moje frendice već nose pa me zanima je li to okej nositi u tim godinama ili je bolje malo pričekati s tim? Hvala svima na odgovorima... :)

Neki od vaših odgovora:

Parabellum_1102: Naravno da je prerano. Za sada ti je običan grudnjak sasvim dovoljan. Za push-up pričekaj do barem 15, iako ja to ne bih nosila ni onda ni nikada jer mi izgleda jeftino.

Anonimus99: Ne znam što će ti to s 13 godina iskreno... To reci i svojim frendicama.

Colors: Ja da sam na tvom mjestu ih ne bih nosila jer ako ti to drugi saznaju, onda bi ti svašta mogli pričati iza leđa. I što će ti ogromne sise s 13?

>> Sve odgovore na ovo pitanje pročitajte ovdje

via GIPHY


2. Prva depilacija/brijanje

Trebam se po prvi put obrijati, ali moja mama kaže da ne trebam bla bla... Imam 15 i nemam jako guste dlačice na nogama, ali ipak se vide i smeta mi to, a uskoro imam i maturu i nemam pojma kako da nagovorim i uvjerim više mamu da mi to treba.....I što je bolje za prvi put – depilacija ili brijanje?

Neki od vaših odgovora:

Mrs. Ninchi: Eee što me živciraju takve mame... pa ako se prije, kad su one bile naših godina, nisu depilirale ili brijale, ne znači da mi sada ne trebamo. Svijet jednostavno napreduje. Ma ako ti ne da, nemoj ju više ni ispitivati, uzmi britvicu i obrij ili se naruči kod kozmetičarke na depiliranje, a možeš i kod kuće sama sa šećernom pastom i trakicama se izdepilirati.

Teeam: Moja sestra ima 15 i već naveliko brije noge, od svoje 12. ili 13. godine nisam sigurna. I mama joj je pomogla čak prvi put da se ne poreže i da vidi kako to ide i od tad nema nikakvih problema. Normalno da ćeš se obrijati ili depilirati, i ljeto ide, i sve.

SuperCoolGirl: Možeš kupiti one jednokratne britvice u Konzumu. Znam da ih uvijek ima na blagajni. Nisu skupe, a ima ih puno u pakiranju. Samo pazi da se ne porežeš i sretno :D

>> Sve odgovore na ovo pitanje pročitajte ovdje

via GIPHY


3. Prvi seks

Pozdrav! Imam 16 godina i dečka. Nismo zajedno ni mjesec dana, a već pričamo otvoreno o seksu. Ne planiramo sada to, ali pričali smo o tome hoćemo li koristiti kondome, lubrikant... Ja njega jako volim i on mene i nećemo prekidati. Stvarno se volimo i oboje govorimo kako želimo da ovo potraje... Ja sam njemu rekla da ću mu reći kada ću biti sprema da vodimo ljubav. Ja već sada imam osjećaj da bi mi mogli spavati i da bi to bilo lijepo. Naravno, nećemo to sada raditi, ali je li prerano da spavamo nakon 3 mjeseca veze? Je li u redu da se prije toga pipkamo, itd.? Je li prerano da već pričamo o tome? I da, on ima 17 godina, za 3 mjeseca 18. I da, trebam li prije seksa bas sve dlake obrijati dole?

Neki od vaših odgovora:

SaddlerAgain: A ti tražiš naš blagoslov da se vi poseksate? Wow. Evo ja ti dajem blagoslov, samo naprijed.

LadyLaura: Još je rano da se govori o velikoj ljubavi. To je za sada zaljubljenost, a možda tek postane ljubav. Također, ne možeš u ovom trenutku već znati da nećete prekinuti. Veze i osjećaji su nepredvidivi. Uživaj u trenutku, ali budi spremna na sve. Ako se ti sada osjećaš spremnom, ne vidim zašto biste to odgađali. Ne samo da je u redu da se pipkate prije prvog seksa, to je i dobro. Što se više intimno povežete, to će vam prvi seks biti bolji. Mislim da je pametno razgovarati o seksu prije no što se za nj odlučite. Par savjeta – obavezno pravilno koristite kondome! I svakako koristite lubrikant na bazi vode. Ne postoji pravilo prema kojem bi cura morala obrijati sve dlake s tijela. To ovisi o tome s čim se ti bolje osjećaš. Meni je ljepše i draže da sam obrijana, ali ti postupi po svome osjećaju.

Byebyeteens: Što ne volim ove ljude koji nemaju savjet, već samo dođu da grintaju... Što se tiče brijanja, ne moraš se nikako brijati ako nećeš jer to je nešto što društvo kao nalaže... Ja osobno obrijem sve jer što manje dlaka manje brige, a ako već o tome otvoreno pričate možeš ga pitati što bi njemu bilo draže, zar ne? Po godinama svakako jesi mlada, ali ako se osjećaš spremno, onda nemoj ni čekati samo pamet u glavu i kondome koristite i uživajte.

>> Sve odgovore na ovo pitanje pročitajte ovdje

via GIPHY


4. Vaša prva veza?

Kada ste vi bili u prvoj vezi; s koliko godina i koliko je ta veza trajala? Kako bi ste ju opisali?

Neki od vaših odgovora:

EverythingElse: Ajoj, imala sam 14 godina i trajalo je godinu i pol, ali nije bilo lijepo. Ne sjećam se rado toga. Trebala sam pričekati još koju godinu.

LizzyLove: Prva veza s 12, trajala je 2 mjeseca i vjerojatno bi i duže, ali zbog određenih stvari nije. Opisala bih ju kao poučnu i drago mi je što se dogodila. Prva prava veza je bila sa 17, i evo još uvijek traje, nakon 2 i pol godine. :)

LoveRosie: Sa 16 i pol, 3 mjeseca. Opisala bih ju kao jako lijepo iskustvo na kojem sam zahvalna jer je to bilo nešto u vezi čega sam imala dobar osjećaj, nisam pristala iz dosade, prisile ili slično. Prekinuli smo jer nije funkcioniralo i različite smo osobe (prije toga se nismo baš ni poznavali dobro), ali je svejedno bilo slatko dok je trajalo i ne žalim ni za čim. Autoru/ici sugeriram da je apsolutno nebitno s koliko godina ćeš stupiti u prvu vezu, bitno je da osjećaš da je to što činiš ispravno, koliko god možda kratko trajalo, na taj način neće biti pogrešno.

>> Sve odgovore na ovo pitanje pročitajte ovdje

via GIPHY


Foto: Giphy/Shutterstock

M.Z.


Provjeri još...

Od prvog poljupca do prekida – najpopularnija pitanja proteklog tjedna na koja ste tražili odgovor

Roditelji i seks u svim kombinacijama – evo što vas je najviše zanimalo protekli tjedan

Najpopularnija pitanja ovog tjedna – tinejdžerske veze, seksualnost i zdravlje kao enigma

veza depilacija push up prvi put seks Pitanja i odgovori