Slika nije pronađena

Bilo da ti je prvi put ili ne, ako si u novoj vezi, sa seksom je u redu čekati koliko ti je god potrebno da bi se osjećao/la ugodno.

Skroz je normalno ne osjećati se spremno za seks bez obzira koliko duga bili u vezi s nekime. Problem nastaje kada je osoba s kojom ste u vezi spremna dosta prije vas. Možda ćete osjećati kao da ste pod pritiskom jer znate da to vaš partner želi ili kao da ste pod ultimatumom jer se bojite da će vas ostaviti ako ne pristanete na seks. Bitno je imati na umu da ako niste spremni, ne bi ni pod kojim uvjetima trebali pristati. Ali kako to reći partneru na najbolji mogući način?

Ne biti spremni na ovaj korak u novoj vezi nije ništa neobično, a prije nego krenete s partnerom pričati o tome, važno je da sami sa sobom raspravite i otkrite zašto još niste spremni. Možda veza još uvijek traje prekratko po vašem mišljenju i niste sigurni da li vjerujete partneru, možda ste imali neka loša iskustva u prošloj vezi ili jednostavno niste spremni za ovakvo zbližavanje. Koji god da je razlog u pitanju, kada ste sigurni da znate što želite, a što ne, i zašto – vrijeme je za razgovor.

via GIPHY


Iskomunicirajte svoje želje i potrebe, a neki od načina na koje to možete napraviti su:

Najjednostavniji način je da otvoreno kažete koji su vaši razlozi zbog kojih još niste spremni za seks. Ovo možda nije super lagani razgovor za voditi, pogotovo ako je veza kratka i ne poznajete dobro osobu, ali ako želite izbjeći daljnje moguće probleme, dobro je da ga odradite.

Možete partneru s ovom temom pristupiti i na način da kažete što vi mislite koliko će vam vremena još otprilike trebati da bi se osjećali dovoljno ugodno za pristanak na ovaj sljedeći korak. Također ako osjećate da je problem to što dovoljno dobro ne poznajete partnera, ako im to otvoreno i kažete, lakše ćete u konačnici doći do rješenja.

Savjetnici za veze kažu i da je dobra taktika kojom se možete poslužiti i da odmah predložite neki kompromis jer ćete tako osobi pokazati da vam je stalo. Iako možda niste spremni ići sada do kraja, ako ste spremni za neke druge slične aktivnosti, podijelite to s partnerom.


via GIPHY


Kada se odlučite na ovaj razgovor, imajte na umu da se ne trebate osjećati loše i ispričavati se. Imajte povjerenja u partnera da će imati razumijevanja i da vas neće osuđivati zbog te odluke. Kada obavite ovaj razgovor na vrijeme, smanjujete mogućnost da će kasnije netko biti razočaran ili da će biti neispunjenih očekivanja i nezadovoljstva.

Osim toga, ovakvi ozbiljni razgovori u ranijim fazama veze su u jednu ruku dobra stvar. Stvarate dobru i zdravu podlogu za dalje.

Najbolje je ovakve 'škakljive' stvari rješavati razgovorom licem u lice jer im tako dajete do znanja da vam je stalo, dok preko poruke svako odbijanje zvuči još malo hladnije nego što bi uživo. Ako vam je baš bed obaviti razgovor uživo, druga je alternativa da na papir napišete glavne točke koje želite reći i partnera nazovete.

Nakon što kažete sve što vas muči, ako partner to ne može prihvatiti i nastavi vas nagovarati na seks, najbolje je reći mu 'thank u, next' i naći nekoga tko će vas podržavati i razumjeti.

Foto: Shutterstock / Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Brutalna istina o dečkima i seksu – 10 najčešćih zabluda u koje moraš prestati vjerovati

Brutalna istina – 6 misli koje svakom dečku prolaze kroz glavu tijekom seksa, ali nikad neće priznati

Kada je vrijeme za prvi put? Pitanja na koja želite odgovore na jednom mjestu

veza razgovor razlog Partner prvi put seks

Još vijesti