Slika nije pronađena

Nekada nam se čini kao da se svijet ruši. Nanizali smo loše ocjene, roditelji se na nas ljute, simpatija nas ignorira, prijateljica se čudno ponaša... Tada nas hvata depra i naše raspoloženje pada, a misli postaju sive.

Kada padnemo u bed često znamo vrtjeti najgore scenarije u glavi. `Ostavit će me dečko / BFF će naći novu prijateljicu/ nikada neću uspjeti u životu` su samo neke od scena koje zamišljamo. Čini nam se da se nikada nećemo izvući iz crnog oblaka - naravno, to nije tako!

Otkrivamo ti neistine u koje slijepo vjerujemo kada smo u bedu:

`Nikada se više neću osjećati dobro.`

Kada te uhvati depra, uvjerena si u to da se više nikada nećeš osjećati dobro. Gledaš svoje stare fotke na kojima si nasmijana i vesela i ne možeš vjerovati da si to ti. Zapravo- to nije istina. Vratit ćeš se na staro i zablistat ćeš još nasmijanija nego na tim fotkama.`Nitko se više ne želi družiti sa mnom.`

Lagana depra može dovesti do toga da ti se ne da baš družiti s ljudima i da otkazuješ dogovorene planove. Kada smo u bedu naše samopuzdanje potpuno nestaje. Nije istina da se ljudi ne žele družiti s tobom, stvar je u tome da ti otkazuješ planove...možda čak i češće nego obično, ali to nisi niti primjetila. Bit će sve ok!


`Ja sam teret svima...i prijateljima i roditeljima.`

Kao da nije dosta to što ti se glava nalazi u oblaku crnih misli. Naravno, depra za sobom povlači osjećaj krivnje. Taj osjećaj je često nerealan jer tada smatramo da smo teret ljudima koji nas vole, poput roditelja ili prijatelja. Uvijek se sjeti da nisi ničiji teret.


`Uopće nije potrebno da održavam svoje zdravlje.`

Ok, ovo je jedna od većih gluposti ikada. Uvijek trebamo držati do svog zdravlja. Naravno, depra je tricky područje. Može nas navesti da sebe zamrzimo u trenutku. Kada ne volimo sebe tada ćemo si htjeti uskratiti hranu ili bilo što drugo što je zdravo i što bi nam moglo pomoći. Misliš da ne zaslužuješ biti zdrava? Totalno si u krivu i to ćeš ubrzo shvatiti.`Uvijek sve iznevjerim.`

Svaki dan ti glas u glavi govori kako si grozna osoba i totalni luzer. Premda podsvjesno znaš da to nije istina, teško se tim mislima oduprijeti. Bitno je da sama odlučiš da ti je dosta više takvih misli, a ne zato što su ti to rekli prijatelji, roditelji ili profesori. Naravno da si nekoga iznevjerila, ali ne i sve oko sebe što je i normalno.


`Prelijena sam.`

Nisi ti lijena, samo si malo pala u bed i ništa ti se ne da. Trebat će neko vrijeme da se skuliraš i ponovno pokreneš, ali ne trebaš očajavati. Radi stvari pomalo i pohvali samo sebe za to. Svi znamo koliko je teško iskoračiti iz depre.


`Nitko ne razumije kroz što trenutno prolazim.`

Naravno da nitko ne razumije kako se trenutno osjećaš jer od svakog od nas su osjećaji jedinstveni. Ali nije istina da tvoji prijatelji ili roditelji ne suosjećaju s tobom jer svatko je barem jednom bio `down`. No, vjeruj nam- nisi sama!


`Kad sam u depri onda sam skroz dosadna.`

Bezvoljnost dolazi s deprom, ali to ne znači da si dosadna. Jasno je da ti treba vrijeme kroz koje ćeš se oporaviti i vratiti se na staro, ali...ne trebaš zbog svog lošeg raspoloženja tjerati prijatelje od sebe. Sama sebi si najgori neprijatelj.Izvor: buzzfeed.com

I.P.

Pročitajte još:

Snažne tetovaže za teške trenutke: inspiracija urezana u kožu

Svi oko tebe su u vezi, a ti si single? Nema veze- evo kako `preživjeti` razdoblje `samovanja`!

Ljetna depresija- hvata li i vas?

depra neistine u koje vjerujemo kada smo u bedu bed

Još vijesti