Slika nije pronađena

Budući da nam se često obraćate u situacijama kada se osjećate loše i kada vas muče obiteljski ili ljubavni problemi te poteškoće s učenjem i prijateljima, odlučili smo pozvati naše prijatelje s Hrabrog telefona da priskoče u pomoć i ponude vam rješenja i savjete.

PITANJE:

Ovako, imam 14 god. Ne znam više kako bih opisala ovu situaciju, ali ja mislim da sam psihički nestabilna. Znam, reći ćete da je to sve normalno u tinejdžerskim godinama, ali ovo je totalno drugačije od normalne tinejdžerske depre. Imam prijateljicu koja je u sličnom problemu, mi nemamo nikoga nego jedna drugu, i oboje smo u velikoj depri i puno puta se posvađamo i par puta smo iznevjerile jedna drugu, ali sad kad smo obje saznale za našu depru više se ne svađamo i jedna drugoj smo podrška. Da ne duljim, sve je bilo umjereno i to ludilo i depra i anoreksija, ali prije par dana, kad smo bile na izletu, nas dvije smo se odvojile i pričale smo o životu i odjednom sam počela plakati i nakon toga sam jednostavno podivljala. Nisam se mogla smiriti, ona mi je drmala tijelo ošamarila me je par puta, ali ja sam divljala. Derala sam se iz sveg glasa. Pošto smo bile na velikom betonskom stadionu, ja sam legla, uzela sam polu praznu flašu u kojoj je bila voda i počela ju stiskati rukama. Cijelo tijelo mi je utrnulo i nisam mogla strgnuti šaku. Trajalo je 5-10 min. I prestalo je, tada se odmaknula od mene možda 5 metara i legla na beton kao i ja. Plakala je kao i ja. Pokušala je biti tiha, ali ja sam ipak čula njezino jecanje. Ne znam više što da radim, da li su se vama dešavali takvi napadi i kako to mogu sama riješiti? Stvarno ne želim uplitati odrasle, ionako me roditelji i stariji brat ne primjećuju i ne vjeruju u mene, uvijek su me tukli kao malu i govorili ružne rijeci, nikad nisam imala svoju privatnost, i ja sam uvijek bila kriva kad njima nešto ne ide u životu... Ovako bi me samo proglasili ludom do kraja života. Više ni ne znam koliko puta sam se htjela ubiti, za to nitko ne zna osim moje BFF koja ima iste probleme. Inače, ako je važno, ona i ja smo BFF već 8 god. Pomoć, molim vas.


via GIPHY


ODGOVOR HRABRI TELEFON:

Draga djevojko, hvala ti što si nam se obratila i ukazala povjerenje. Kažeš da imaš dojam da patiš od depresije i pitaš se jesi li psihički stabilna, a opisala si situaciju u kojoj si se rasplakala i nisi se neko vrijeme mogla smiriti. Napisala si i da imaš prijateljicu s kojom si ranije prolazila kroz sukobe, no zbližile ste se otkad ste saznale da i jedna i druga mislite da imate teškoća s depresijom i anoreksijom. Pitaš se kako si pomoći, ali ne želiš uključivati odrasle jer misliš da ti ne bi pomogli. 

Imam dojam da doživljavaš burne emocionalne promjene koje ti stvaraju brigu i nelagodu i žao mi je zbog toga. Žalosti me i što kažeš da  si dosad proživljavala zlostavljanje od roditelja i da misliš da ti ne bi pomogli. Također, brine me što si napisala da si se nekoliko puta pokušala ubiti. Pitam se kako si to pokušala i zna li itko za to. Samoubojstvo se nekad mladima čini kao način prekidanja boli koju proživljavaju, no postoje drugi načini da se osjećaš bolje. Važno mi je da znaš da ti može biti bolje i da zaslužuješ dobiti pomoć koja ti je potrebna. Ne trebaš se sa svim ovim teškoćama nositi sama. Kako bi dobila pomoć, važno je da razgovaraš s nekom odraslom osobom kojoj vjeruješ. Ako to nisu roditelji, onda to mogu biti teta, stric, baka, ili odrasle osobe u koje imaš povjerenja. Pitam se što misliš o tome. Mislim da je važno da se s tom osobom od povjerenja obratiš stručnjaku, psihologu ili psihijatru koji znaju puno o emocijama i o tome kako ti može biti bolje.

Voljela bih da nam se javiš i na našu besplatnu i anonimnu liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111 svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Na liniji rade educirani volonteri koji su tu kako bi te saslušali i zajedno s tobom pokušali smisliti što možeš učiniti da ti bude bolje. Ako ti je ipak draže pisati, možeš nam se javiti na chat svakim radnim danom od 17 do 20 sati ili na e-mail savjet@hrabritelefon.hr.

Puno te pozdravlja,
  • tvoj Hrabri telefon.

Foto: Profimedia/Giphy

M.Z. / Hrabri telefon

Provjeri još...

'Sad će ljeto, a meni su veliki ožiljci po rukama' – kako izaći iz začaranog kruga samoozljeđivanja?

HELP 'Nemam novaca za faks, nemam prijatelje, sa starcima ne mogu više i razmišljam o samoubojstvu...'

Depresija u svakodnevici – kako funkcionirati kada ti je svega dosta i bijes zavlada?

depra psihički problem samo hrabro hrabri telefon ludost

Još vijesti