prazan novčanik

Bilo da ti roditelji daju džeparac ili radiš neki studentski posao, sigurno nemaš novaca na bacanje i svaki put se čudiš kako je odjednom sve nestalo i ostala si gotovo na 0 kuna. Puno ćeš uštedjeti ako se samo riješiš nekih navika.

Svima se nekada čini kao da je nemoguće da uštede nešto novaca, ali itekako je moguće. Neće biti najugodnije i najzabavnije iskustvo, ali sve je samo stvar navike. Lijepo je imati svotu novaca 'sa strane' koja se svaki mjesec po malo povećava. Na koji god način da dobivaš novce, možeš uštedjeti i to na nekim jednostavnim svakodnevnim navikama. Neke trebaš izbaciti u potpunost, a druge samo zamijeniti. I na kraju mjeseca, vidjet ćeš razliku.

1.Zaobiđi pekare i kavu za van

Iako se ne čini puno jer ne ostavljaš tamo puno novaca, ali ako redovito svaki dan kupuješ doručak u pekari ili uzimaš kavu za van, trošiš malo po malo, ali previše novaca. Pogotovo zato što je ove dvije navike lako zamijeniti jeftinijima. Da, lakše je otići u pekaru po doručak nego se probuditi malo ranije i napraviti si doručak, ali pokušaj to prakticirati. Postoji i toliko ideja za doručak koje možeš napraviti dan prije ili onih koje će biti brzo gotove ako ih radiš ujutro. Ista je stvar i s kavom za van. Jeftinije je kupiti termos šalicu i kavu u dućanu pa si svako jutro napraviti kavu i uzeti sa sobom.

2.Zaboravi na dostavu i naručivanje hrane

Puno puta se oslanjamo na dostavu samo zato što smo lijeni nešto si napraviti za jesti, čak i kada u frižideru imamo opcija. Napraviti si nešto za jelo nije teško niti će ti uzeti sate i sate da pripremiš. Ima hrpetina jednostavnih recepata koje može napraviti baš svatko i za koje ti neće trebati više od 30-45 minuta, koliko treba otprilike i restoranima da ti dostave hranu. Ograniči si broj dostava na jednu ili dvije mjesečno, u ostalim situacijama, uzmi nešto iz frižidera.

3.Drži se liste 'što ti treba' kada ideš u DM

Jedna od najtežih stvari je ući u DM ili Bipu i uzeti samo ono po što smo došli. Iako nam treba samo labelo, izađemo van s vrećicom punom stvari. Kada ideš u dućan, prije nego što izađeš iz kuće, sastavi si popis za kupnju. Dobar je fora da imaš i neku aplikaciju s bilješkama gdje ćeš si moći pratiti što ti treba i dopisivati kada nešto potrošiš ili ti je pri kraju, pa kada ideš u dućan, imaš spreman popis. Drži se tog popisa i ne uzimaj ništa drugo, čak ni ako je sniženo.

4.Ne kupuj novu odjeću (osim ako ti se nešto iz ormara uništi i treba u smeće)

Nema potreba da kupiš još jedne traperice ili još jednu pidžamu ako toga svega imaš i sasvim dovoljno. Samo zato što ti je lijepo ili je sada na akciji, nije razlog za kupovinu. Pokušaj se držati toga da ne kupuješ novu odjeću, jedino onu koja ti se uništi i moraš je se riješiti pa ju trebaš zamijeniti. Ako je sve cijelo i nema ni znakova iznošenosti ili raspadanja, drži se dalje od Zare i Sinsaya.

5.Deinstaliraj aplikacije web shopova

Gotovo svaki webshop danas ima i aplikaciju. Iako ih je tako jednostavnije za koristiti, jednostavnije je i za potrošiti novac. Puno ćemo puta kada nam je dosadno otvoriti neku takvu aplikaciju da bacimo oko što ima, staviti neke stvari na listu želja, vidjeti je li sniženo nešto što nam se sviđa… i vrlo je vjerojatno da ćemo pronaći nešto što nam 'treba' i kupiti. Od Wisha preko AliExpressa do Asosa i About You, sve ih deinstaliraj. Lako ćeš ih vratiti ako poželiš, ali ovako ćeš biti manje u iskušenju da nešto naručiš s njih.

Pogledajte još:

Skincare rutina na budžetu: Savjeti i trikovi kako uštedjeti, ali svejedno dati koži lica sve što treba

Postoji jedna web stranica koja ti može pomoći da uštediš pri kupnji šminke i proizvoda za njegu

Stvari koje su skupe, a nisu vrijedne tih para – evo na čemu možete uštedjeti bez pol' muke

štednja mjesečna ušteda ušteda novaca

Još vijesti