Slika nije pronađena

Govor mržnje i grupe mržnje na internetu postale su pošast suvremenog društva, pa je povodom 10. godišnjice djelovanja Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) pozvala građane da djeluju protiv netrpeljivosti i povrede privatnosti na mreži, a tom apelu pridružili su se MUP, CARNet i Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

U istraživanju koje je AZOP proveo protekle jeseni, potvrđeno je ono što su i očekivali: postoji gotovo potpuna pokrivenost dječje populacije Facebook mrežom. Naime, čak 93% djece ima otvoren Facebook profil, a njih 18% i više njih. Većina ispitane djece, njih 68%, otvorilo je svoj profil prije 13. godine, koja je granična dob kada je dopušteno pristupanje ovoj društvenoj mreži.

Nažalost, u ukupnom uzorku djece uključene u istraživanje njih 12,1% doživjelo je nasilje na Facebooku, a 9,6% njih ponašalo se nasilno.

Đakovačka tinejdžerica, koja također ima profil na društvenoj mreži, jer, kako sama kaže, nema drugog načina komuniciranja s vršnjacima, slikovito kaže: “Više se ništa ne radi zbog sebe, nego zbog toga da bi to netko drugi vidio, lajkao i komentirao. Život nam se sveo na broj lajkova ispod statusa i fotografija”. Veći problem od toga tko će skupiti veći broj lajkova su sve prisutnije grupe izrugivanja, omalovažavanja, vrijeđanja.

Doktore, pomozite, imam dobro dijete!” - vapaj je majke čija kćerka pohađa prvi razred srednje škole. “Ona se ne uklapa, ne pristaje na alkohol, cigarete i samim tim je nepoželjna u društvu. Došlo je do toga da sam išla psihijatru tražiti savjet što da učinim, čak sam dogovorila i termin za nju, no na kraju ipak nismo otišli. Kamo je otišao ovaj svijet kad zdravu djecu vodimo psihijatrima”, pita se očajna majka, čija se kćerka također više puta našla na udaru internetskog nasilja. “Dovoljno je da je izbace iz grupe u kojoj cijeli razred komunicira. Iako bez riječi, to je najteži oblik nasilja”, kaže majka.

Govorom mržnje na internetu posebno su pogođena djeca, a svoja traumatična iskustva s javnošću su podijelili osnovnoškolac kojeg su na Internetu vrijeđali zbog debljine, nazivajući ga debelom svinjom, i srednjoškolka koju su proglasili djevojkom lakog morala. Njihova pisma pročitali su glumac Igor Mešin i pjevačica Maja Vučić koji su, zajedno sa Gabi Novak i Đanijem Stipaničevim, ambasadori privatnosti.

Samo tijekom četiri mjeseca policija je, kaže, zaprimila 272 prijave zbog neprimjerenog sadržaja na Internetu, najčešće na Facebooku.

L.B./izvor: Glas Slavonije, Dalmacija News
foto: sxc.hu

Pročitajte još...


Ovi srednjoškolci su pravi frajeri - rekli su NE nasilju na internetu


Pitali smo vas: 'Koliko visiš na fejsu?' - evo što ste rekli!VIDEO: kćer dobila batina od mame zbog golišavih fotografija na fejsu!

nasilje internet Istraživanje

Još vijesti