Slika nije pronađena

Je li bežični Internet štetan do razine da izaziva rak i trebamo li se vratiti modemima postale su aktualne teme do razine da su se u raspravu uključile nacionalne instance. Sve je započelo objavom publikacije 'Wi-Fi u pilot projektu e-Škole' Instituta za medicinska istraživanja (IMI).Cilj objave te publikacije je popularizacija bežičnog interneta u školama, ali sada više nitko nije siguran koliko je to uopće dobra ideja... Naime, Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja (HUZEZ) je objavila da se u njoj prikriva štetan utjecaj bežičnog interneta na djecu, piše Novi list.

Ukratko, IMI tvrdi da 'ne postoje znanstveno utvrđeni dokazi štetnosti' radio-frekvencijskih elektromagnetskih polja, a HUZEZ da su 'moguće kancerogena' jer ih je u tu kategoriju svrstao WHO još 2011. godine. Kava, ukiseljeno povrće, tesana građa i Wi-Fi svrstani su u istu kategoriju, onih koji sami po sebi ne izazivaju rak. S druge strane, 2015. godine 190 znanstvenika iz 39 zemalja apeliralo je da se usvoje 'zaštitne smjernice za izloženost elektromagnetskim poljima u svjetlu sve većeg broja dokaza o riziku'.


via GIPHY


Za svaki slučaj, u Frankfurtu je još 2006. godine zabranjen Internet u školama, a 2015. je francuski Parlament zakonom zabranio Wi-Fi mreže u predškolskim ustanovama i striktno ih ograničio u školama. I dok oni paze na svoje školarce i depopulariziraju Wi-Fi, mi ga u Hrvatskoj populariziramo. Mi ga u sklopu projekta 'e-Škole' želimo uvesti u svaku školu...

Preporuka je i Vijeća Europe i EU Parlamenta da se smanjuje utjecaj elektromagnetskog zračenja na ljude i okoliš i potiče davanje prednosti žičanim tehnologijama, posebno kad je riječ o djeci i mladima, dodaju iz HUZEZ-a. Stoga se HUZEZ zauzima za uvođenje žičane (optičke) mreže koja, navodno, omogućava iste ili veće brzine prijenosa podataka, a ne izlaže djecu elektromagnetskom zračenju.


Znači li to da bismo se uskoro i mi mogli prebaciti na 'žicu' preostaje vidjeti, nadamo se samo da škole neće ostati bez interneta...Foto: Shutterstock/Unsplash/Giphy/Screenshot


M.Z.

Provjeri još...

Ne možeš bez Facebooka, Instagrama ili Snapchata? U Hrvatskoj se otvara bolnica za liječenje ovisnosti o internetu

Gorući problem – kako postići sigurnost na internetu? Što i koga izbjegavati?

Veliko istraživanje u Hrvatskoj - evo koje greške na internetu najviše rade tinejdžeri

Istraživanje štetno škole Wi-Fi internet

Još vijesti