Slika nije pronađena

Rezultati istraživanja su pokazali da je 58% mladih doživjelo neki oblik nasilnog ponašanja u partnerskim vezama, a 70% njih je izjavilo da su doživljavali takva ponašanja kroz duži period.

Trebamo li vas podsjećati koja riječ je ove godine osvojila titulu riječi godine? U članku 'OPREZ! Možda ste ju i vi iskoristili – proglašena je riječ godine' je navedena, a najčešće opisuje upravo štetne ljubavne odnose. Iste one koje na razini Hrvatske trpi više od polovice mladih!


via GIPHY


Jedna od pet osoba doživljava izrazito ljubomorno ponašanje u vezi, a jednaki broj osoba partner/ica provjerava i inzistira znati gdje je i što radi.


via GIPHY


Jednoj od šest osoba partner/ica nameće osjećaj krivnje zbog provođenja vremena s prijateljima i obitelji.

17% mladih doživjelo je u više navrata da im partner ili partnerica kontrolira i provjerava mobitel.
Jedna od deset mladih osoba doživljava emocionalne ucjene u vezi u stilu 'ako ne učiniš to, prekinut ću s tobom', a jednako toliko doživljava ponižavanje partnera u izjavama poput 'ništa ne vrijediš', 'trebaš smršavjeti', 'glup/a si'.


via GIPHY


To su sve oblici zlostavljanja, odnosno nasilnog ponašanja u vezi! I upravo je to, psihičko zlostavljanje najgore. Ukratko i stručno rečeno, ono uključuje kontrolirajuće i posesivno ponašanje, izrazitu ljubomoru i ucjene, piše u priopćenju CESI-a. Laički objašnjeno, to su sva ova ponašanja navedena gore.

I ta ponašanja nisu bezopasna – CESI navodi kako nasilje u vezama utječe na fizičko, mentalno, emocionalno zdravlje i dobrobit osoba te da mladi takve probleme uglavnom rješavaju sami, najčešće ne prijavljujući nasilje odrasloj osobi.


via GIPHY


S ciljem promjene tih trendova i osvješćivanja problema, CESI je pokrenuo kampanju na društvenim mrežama #TeensToo. U objavi na svojim službenim stranicama pozvali su mlade i one koji žele doprinjeti prevenciji nasilja u vezama da na mrežama objave selfie ili fotku uz hashtag #TeensToo i jednu od izjava:

1. 58% mladih doživjelo je neki oblik štetnog/nasilnog ponašanja u partnerskim vezama. #TeensToo

2. 17% mladih doživjelo je u više navrata da partner/ica kontrolira i provjerava njihov mobitel #TeensToo

3. 1 od 5 mladih doživljava izrazito ljubomorno ponašanje u vezi #TeensToo

4. vaša izjavu uz #TeensToo.

Kampanja prevencije nasilja na društvenim mrežama se provodi od 25. studenog do 10. prosinca u okviru 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

Borite se i vi!


Foto: cesi.hr/Shutterstock/Giphy

Izvor: cesi.hr


Provjeri još...

VIDEO Kylie Jenner otkrila sve o školskim danima: 'Trpim nasilje od svoje devete godine'

Prvi znakovi upozorenja – pet signala po kojima možeš skužiti da bi vaša veza mogla postati nasilna

Ono što ste oduvijek željeli znati – kako se nositi s nasiljem oko nas?

M.Z.

česi nasilje veza ljubav Hrvatska Istraživanje podaci

Još vijesti