Slika nije pronađena

Vi imate različiti životni tempo i tebi se ne spava kada bi ona imala apsolutni mrak u sobi? Ti bi tek tada gledala svoju omiljenu seriju na najjače? Ili bi voljela da ti ponekad može doći dečko ili frendice?

via GIPHY


Teško je ostvarivo živjeti onako kako zaželiš ako s nekim dijeliš sobu. Bila to cimerica na faksu, sestra/brat od rođenja, starci na moru ili netko drugi... Evo kako je moguće preživjeti dijeljenje sobe bez da dobiješ sijede s 12 godina:

1. Odredite koje stvari dijelite, a koje su striktno tvoje (a koje njezine/njegove) – odnosno, povucite tvrdu granicu oko nekih stvari. Preporučljivo je da npr. na odvojenim policama držite odjeću koju si međusobno NE posuđujete, a na zajedničkim policama onu koju nosite obje. I nikad nemojte prekršiti obećanja – sve rješavajte dogovorom.

2. Provodite vrijeme izvan sobe – i ti i sestra/brat možete rješavati zadaću npr. u dnevnom boravku, a tamo možete i gledati TV i dovoditi prijatelje. Isplaniraj vikend kod frendice ili se druži s prijateljima po vani ako znaš da će tvojem bratu/sestri dobro doći malo vremena provedenog solo, a isto ponašanje traži i od njega/nje.

via GIPHY


3. Pronađite kompromisna rješenja – ako je tvoja sestra jutarnji tip, a ti noćna ptica, dogovorite se kako ćete funkcionirati na dnevnoj bazi. Zamoli ju da ujutro ide gledati TV u neku drugu sobu, a isto napravi i ti navečer. Doslovno nitko na svijetu ne može dobiti baš sve što poželi, pa tako ni ti.

4. Razgovarajte s roditeljima – ako probleme ne možete izgladiti sami/same, izložite svoj problem starcima. Reci im preko kojeg ponašanja svojeg brata/sestre jednostavno ne možeš prijeći, što te izluđuje i što bi pomoglo. Samo pripazi da razgovarate kao odrasli ljudi i da rasprava bude konstruktivna.

5. Shvatite sadašnji suživot kao vježbu za kasnije – cimerice/cimere ćete imati i kada odete na faks ili u iznajmljenom stanu jednom kada obje/oboje 'stanete na svoje noge', a kasnije i cijeli život u svoja četiri zida. Vježbaj sada jer vjerojatno nikada nećeš imati npr. kupaonicu samo za sebe. Jednom ćeš biti zahvalna starcima što su te naučili suživotu.


Foto: Shutterstock/Giphy

M.Z.

Provjeri još...

Neka budu tvoj pokretač – poruke kojima možeš oblijepiti zidove svoje sobe

Detalji za tvoju sobu - napravi savršen studio za YouTube videe ili svoju malu oazu mira

Prepoznaješ li se? Ovo su sve faze pospremanja sobe

dom roditelji Brat sestra soba cimeri

Još vijesti