Slika nije pronađena

Iako zvuči nevjerojatno, znanstvenici su utvrdili da popularni trend slikanja mladih značajno dopinosi širenju ovih neugodnih nametnika.

Uši glave su maleni insekti, paraziti sivkasto-bijele boje, dugi od 2 do 4 mm. Žive isključivo na vlasištu, u kosi čovjeka, a van njega ne mogu preživjeti dulje od 48 sati. Hrane se krvlju domaćina, a prilikom hranjenja ispuštaju tekućinu kojom izazivaju intenzivan svrbež.

„Ove godine zabilježili smo veći broj tinejdžera koji su se borili s ovim neugodnim parazitima. Inače uglavnom liječimo mlađu djecu jer su ona češće u head-to-head kontaktu, ali sada i tinejdžeri gotovo svakodevno spajaju glave kako bi se uslikali mobitelom što kao posljedicu ima širenje ušiju i gnjida“ izjavila je doktorica Marcy McQuillan.


Doktoricu McQuillan brine to što mladi i njihovi roditelji uopće nisu svjesni što se događa: „ Od 10 tinejdžera koji dođu na tretmane, gotovo 9 njih kaže da fotkaju selfije svaki dan. Mislim da tinejdžeri i roditelji moraju biti svjesni kakve posljedice slikanja mogu biti.“
Hmmm, može li ovo utjecati na popularnost selfija?

Foto: Instagram
I.N.

uši gnjide selfie