Slika nije pronađena

Dolaze blagdani – doba godine kada trošimo najviše novaca na stvari – a neke od njih nam ni ne trebaju. Sve izgleda privlačno i zvuci božićnih pjesama kao da sami od sebe izvlače novce iz našeg ionako siromašnog novčanika pa se teško obuzdati i držati unaprijed određenog budžeta.

Za početak – hej, jesi li već odredio/odredila budžet koji ćeš potrošiti ovih blagdana?

To je prvi korak k racionalizaciji potrošnje i ako još nisi odredila svoj limit, napravi to što prije. Najbolje je da odrediš budžet koji ćeš potrošiti na sebe (slatke božićne džempere, prigodnu šminku, ukrase i kojekakve druge stvari) i onaj koji ćeš potrošiti na tebi drage ljude – nemoj zaboraviti poklon za članove svoje obitelji, najdraže prijatelje i dečka/curu.


Ako nisi u dobrom financijskom periodu, možeš ih iznenaditi i DIY poklonom, samo ćeš morati uložiti više truda. Naše DIY prijedloge pronađi na portalu Teen385.


A ako se ipak odlučiš na shopping, slijedi naše savjete kako bi što više novaca ostalo u tvojem novčaniku:


1. Potrudi se da nađeš jeftiniju opciju!

Znaš li da brendovi obično nude isti artikl po jeftinijoj cijeni na webshopu od one u dućanu? Usporedi cijene 'basic' artikala različitih brendova pa odaberi povoljniju opciju (jer ne plaćaš etiketu, nego proizvod!). Možeš se 'napraviti pametan/pametna' i pred prodavačicom – pitaj kada počinju luda sniženja i tempiraj shopping u to doba – sigurno će ti reći kada je najbolji period za kupnju ako budeš dovoljno simpatičan/simpatična.

via GIPHY


2. Nemoj kupovati impulzivno (navrat-nanos)!

Da, možda onaj privjesak za ključeve s pomponima djeluje slatko i neodoljivo, ali treba li ti doista? Prvo kupi one stvari koje su tebi nužne i koje si odlučila pokloniti svojima, a tek onda 'gluposti' (ako ti ostane nepotrošenih novaca u budžetu). Isplaniraj odlazak u kupnju, napravi raspored odlaska u dućane i odvoji si dovoljno vremena – ako ćeš žuriti sa shoppingom, garantiramo ti da ćeš potrošiti previše novaca.

via GIPHY


3. Napravi popis stvari koje ćeš kupiti i prekriži kupljeno!

Neka shopping bude tvoja mini misija – rješavaj zadatke jedan po jedan... Svaki puta kada kupiš nešto, prekriži to s popisa – osjećat ćeš se bolje i uspješnije kako će se popis smanjivati (samo pripazi da ga ne nadopunjavaš konstantno!).

via GIPHY


4. Zapamti – bitan je znak pažnje!

Poanta božićnog darivanja bi trebala biti da se sjetimo naših najmilijih i da im poklonimo znak pažnje, a ne da potrošimo cijelu ušteđevinu. Neka lijepa čestitka nas može jednako dirnuti kao i skupi poklon. Najbitnije je da je od srca (da, to stvarno mislimo).


Foto: Pinterest/Visual Hunt

M.Z.


Pročitajte još:

Kupiti ili ne kupiti – pitanje je sad?! Postani prava shopping kraljica s malim budžetom slijedeći ova tri pravila

Kupujte pametno: bivši zaposlenik otkrio tajne dobrog shoppinga u high-street dućanima

Trikovi pravih shoppingholičarki– koje je pravo vrijeme za kupovinu određene odjeće?

vodič budžet potrošnja Božić džeparac limit bladani novac kupnja shopping

Još vijesti