Slika nije pronađena

Još od malih nogu nas uče da dijelimo igračke s drugom djecom, budemo pažljivi s tuđim osjećajima i da ne mislimo samo na sebe.

Biti sebičan znači da radiš nešto iz vlastitog zadovoljstva ne misleći pri tome hoćeš li povrijediti nekoga. No gdje je granica između sebičnosti i trenutka kada si jednostavno moramo biti na prvom mjestu? Neprestano ugađanje drugima nauštrb vlastitog osjećaja zadovoljstva nije rješenje.

Ne želimo opravdavati sebičnost, ali postoje trenuci kada svatko od nas mora misliti na sebe, a tek onda na druge. Evo kada je posve ok biti sebičan:


#Kada želiš prekinuti vezu koja te guši

Zeznuta stvar kod prekidanja veza je što jedna strana mora biti povrijeđena. Gotovo uvijek će se netko osjećati prevarenim, iznevjerenim i izdanim. No ako ti veza postane teret više nego užitak, nemaš izbora: moraš ju okončati bez obzira na partnerove osjećaje. Pobrini se da to učiniš na ispravan način, direktno i bez okolišanja te laži. Neće mu biti lako, ali ne možeš biti u odnosu koji te više ne veseli.

#Kada želiš ostati doma

Svi nekada poželimo ostati doma, izležavati se i gledati tri filma zaredom. To je ok dok se ne nađe frendica kojoj se jako ide van i svim silama se trudi nagovoriti te da joj praviš društvo. Ako ti je prava frendica, mora poštovati tvoju želju i ne ljutiti se. U ovakvim situacijama ne moraš imati grižnju savjesti, osluškuj zahtjeve vlastitog tijela i uma te odmori ako ti to odgovara.

#Kada netko koristi tvoje stvari

Postoje ljudi kojima nije problem dijeliti svoju odjeću, stvari ili kozmetiku s drugima. Ako nisi jedna od njih, ne moraš se osjećati loše. Stavi na znanje ljudima oko sebe da ne voliš dijeliti svoje stvari i utvrdite granice. To ne znači da ne možeš posuditi malo maskare ili rumenila frendici koja je ostala bez njih, ali ako ti smeta da netko konstantno koristiti tvoje stvari, otvoreno reci.

#Kada trebaš razgovarati s nekim

Ako se osjećaš loše zbog nečeg što se trenutno događa u tvom životu, nemoj se ustručavati povjeriti frendici, sestri ili nekoj osobi kojoj vjeruješ. Da, ukrast ćeš im nešto vremena i malo ih zadaviti svojim problemima, ali to je bit prijateljstva, zar ne? Kada su oni loše, tu si za njih, a kada si ti u depri, imaš pravo očekivati da te saslušaju.


#Kada se počneš osjećati kao stroj za popravljanje tuđeg raspoloženja

Kada počneš osjećati da ugađaš svima oko sebe, a zbog toga si nesretna, vrijeme je za dozu sebičnosti. Moraš naučiti reći 'ne' i početi raditi stvari koje tebe čine sretnom. Kada se oslobodiš manipulacija, osjećat ćeš se bolje fizički i psihički.

Foto: Photoexpress.com
Izvor: womanitely.com
I.N.

sebičnost

Još vijesti