Slika nije pronađena

Kada ti je netko posljednji put rekao da si lijepa i draga ti si se odmah zacrvenjela, pogledala u stranu te rekla nešto tipa: `Nema šanse`? To je znak da si jedna od djevojaka koje ne znaju primiti pohvalu.

Postoje osobe koje prihvate kompliment objeručke, a postoje i oni koji kao da nisu zahvalni na tome, a to znači da ne znaju primiti kompliment. Bez obzira na to odnosi li se kompliment na fizički izgled, neku sposobnost, osobnost ili nešto treće, dobro je naučiti kako se nositi s njima.

Ponekad ne shvaćamo da sami sebi pomažemo prihvaćajući komplimente, a reći `hvala` zaista nije teško. Moguće je da i ti radiš neke od 5 grešaka kada te netko hvali:


Zacrveniš se i skreneš pogled

U slučaju da se crveniš i skrećeš pogled dok ti netko daje kompliment, tvoj govor tijela pokazuje da zapravo negiraš riječi te osobe. To pokazuje da ne vjeruješ u to što osoba govori što će samo tebe ubedirati na kraju. Nisko samopouzdanje je jedan od razloga za to, a psiholozi upozoravaju da bismo trebali o sebi misliti sve najbolje i biti ponosni na svoja postignuća.
Misliš da osoba to zapravo ne misli

Trebaš imati na umu da se ljudi ne razbacuju komplimentima kao konfetima, ali i da osoba nema namjeru zeznuti te. Prije nego pomisliš da je netko `samo ljubazan`, počni gledati na komplimente iz skroz drugačije perspektive. Treba biti svjestan toga da su komplimenti zapravo poklon, a poklon od prijatelja se ne odbija.


Ne možeš ušutkati svog unutarnjeg kritičara

Radi se o tome da i nakon komplimenta, ti samu sebe kritiziraš u glavi. To je zato što imaš jako visoke standarde za samu sebe koji su vjerojatno dosta nerealni. Upravo zato imaš osjećaj da su komplimenti lažni u usporedbi s visokim standardima koje si si zadala u glavi. Ako prihvatiš kompliment tada ćeš možda i shvatiti što baš tebe čini iznimnom i što bi mogla još popraviti. Ono što trebaš napraviti jest izbaciti `mjere` iz svoje glave i prihvatiti pohvalu.Uvjeravaš osobu u suprotno

U školi si imala prezentaciju iz povijesti koju si uistinu dobro odradila pa ti je prijatelj iz razreda rekao da si bila odlična. Ti mu na to odgovaraš da si mogla i puno bolje samo da si imala više vremena za napraviti prezentaciju i više fotki. Vidiš li što ovdje ne štima? Kada te netko pohvali trebaš reći `hvala`, a ne uvjeravati osobu da bi sve bilo puno bolje da je situacija bila drugačija. Nemoj dopustiti da se netko trudi komplimentirati te, a ti to sve olako odbacuješ.Misliš da osoba ima skrivene namjere

Kada ti je Ana rekla da bi ti i Toni izgledali super zajedno i da ti je baš lijepa frizura danas, to ne znači da ona ima neku skrivenu namjeru poput one da ona zapravo želi zabrijati s Tonijem i slične stvari. Nemoj misliti da te netko hvali jer ima neku skrivenu namjeru, a što prije uspiješ prihvatiti kompliment to ćeš više ga znati i dati nekome drugom.


I.P.

Pročitajte još:

Kako tinejdžeri reagiraju kada im netko kaže da su lijepi?

Grli te i daje ti komplimente? Saznaj radi li to `prijateljski` ili mu se sviđaš

Savjeti za dečke: komplimenti koji pale kod svake djevojke

greške primanje komplimenata kompliment

Još vijesti