Slika nije pronađena

Na Međunarodnoj konferenciji 'Obitelj i škola: Ključ odgoja za vrijednosti', što se u organizaciji udruge 'U ime obitelji' i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović održava u Zagrebu opisane su prednosti zasebnih škola ili razreda koje odvojeno polaze dječaci i djevojčice.

'Takozvane jednospolne škole, odnosno zasebne škole za djevojčice ili dječake, daju bolje pedagoške rezultate od mješovitih škola, a djeluju u SAD-u i većini europskih država. U takvim školama djeca manje izostaju s nastave, postižu bolje rezultate, opuštenija su, manje je anoreksije i muških stereotipa, a postiže se normalnost u odnosu na suprotni spol' rekla je Vera Blažević ravnateljica OŠ Ružičnjak prenosi Novi list.

Prvog dana konferencije, na kojoj se mahom okupljaju stručnjaci i predstavnici kršćanskih obiteljskih pokreta Europe i svijeta, promovirana je pluralnost u obrazovanju, i to prvenstveno na primjerima jednospolnih škola te obrazovanja kod kuće.  

Uzroci zbog kojih bi dječaci i djevojčice trebali polaziti zasebne škole, tumači Blažević, razlike su u kognitivnom razvoju dječaka i djevojčica, jer djevojčice brže sazrijevaju.

'Različita im je struktura i organizacija mozga. Dokazano je da dječaci uče drukčije od djevojčica, pa bi tome trebalo prilagoditi i kurikulum – kaže Blažević, koja je prvu djevojačku školu u Hrvatskoj osnovala nakon što je godinama vodila školu u Buenos Airesu. U prilog jednospolnim školama navodi da su 36 od 50 najboljih škola u Velikoj Britaniji jednospolne škole, te da takve škole postoje u velikom broju država, od Australije i Japana do Norveške i Njemačke. U SAD-u je, dodaje, kad se utvrdilo da je u tim školama manje nasilja i da daju bolji akademski uspjeh, osnovano 850 državnih jednospolnih škola, a još 750 škola ima barem jedan jednospolni razred. Osim boljeg uspjeha i samopouzdanja, prednošću smatra i to što se dječaci i djevojčice ne zaljubljuju u školskoj klupi, pa su i krize rjeđe.'

'Ne radi se o diskriminaciji, nego o priznavanju vrijednosti jednih i drugih, o obrazovanju za komplementarnost između muškarca i žene. U društvu koje banalizira spolnost, na taj se način jača identitet i međusobno poštovanje. Hrvatska od 1945. godine nema iskustvo jednospolnih škola, jer smo se dolaskom totalitarnog režima naučili na samo jedan obrazovni sustav' veli Markić. Pravo roditelja da slobodno odlučuju o obrazovanju svog djeteta pozdravio je bivši ministar obrazovanja Predrag Šustar. U važećim je dokumentima, kaže, već predviđena pluralnost u obrazovanju, samo se ona ne primjenjuje.

Foto: Shutterstock
Izvor: novilist.hr
I.N.

Pročitajte još:

Proveli smo istraživanje i doznali: Što planiraju hrvatski tinejdžeri nakon srednje škole

Hrvatski đaci otkrili: koji predmeti su im najdraži i kakve ocjene dobivaju?

Web dizajn, nutricionizam, programiranje – 15 novih izbornih predmeta uvodi se u hrvatske gimnazije

obrazovanje jednospolne škole

Još vijesti