Slika nije pronađena

Seksualni odgoj i njegovo uvođenje u škole kao obavezni predmet za sve već je neko vrijeme glavna tema rasprava. Kružila je peticija koja je sakupila ogroman broj potpisa ljudi koji su za njegovo uvođenje, a sada se ide i korak dalje prema realiziranju ovog plana.

Već se dugo vrijeme priča o uvođenju seksualnog odgoja u škole, ali nikako da se to stvarno i realizira. Prije nekog vremena je portal Reci.hr pokrenuo inicijativu za uvođenjem ovog predmeta u osnovne i srednje škole u Hrvatskoj kao obaveznog predmeta. Kružila je peticija koja je sakupila ogroman broj potpisa, a nakon što su se javili Uredu za ravnopravnost spolova Vlade RH, sada javljaju da se ide korak dalje prema ostvarivanju ovog plana. Uvođenje seksualnog obrazovanja u škole bit će u prijedlogu nove Nacionalne politike za ravnopravnost spolova koja bi svakog dana trebala biti puštena na javno savjetovanje.

Ovaj Vladin ured ne može donijeti neku mjeru, već ju samo može predložiti na javnom savjetovanju, a onda sve ovisi o Vladi hoće li ga usvojiti ili ne. Smatraju da je ovaj predmet itekako bitan s obzirom na društvo u kojem živimo. Naime, prema podacima, svako peto dijete doživljava seksualno uznemiravanje ili nasilje, nema djevojke ili žene koja najmanje jednom u životu nije bila seksualno uznemiravana, a brojka žrtava seksualnog nasilja računa se u tisućama, piše portal Reci.hr. Djeca i mladi ne znaju prepoznati znakove seksualnog uznemiravanja niti na njih reagirati, što je samo još jedan od razloga zbog kojeg je ovaj predmet potreban u hrvatskim školama.

Smatraju da je ovo itekako bitan predmet koji se mora naći u školama i napravit će sve što mogu da to i realiziraju.

Pogledajte još:

Hoće li biti maturalnih večeri ove godine? Evo što kažu nadležni, hoteli i škole! Koji su vaši planovi? [anketa]

Imamo prvu školu u Hrvatskoj koja svojim učenicama daje besplatne uloške za one dane u mjesecu

Top lista najpoželjnijih studija među maturantima ove godine: Prvi prima 80, a želi ga upisati 1000 učenika

obrazovanje obavezni predmet škole Seksualni odgoj Hrvatske škole

Još vijesti