Slika nije pronađena

Emil Smerdel ovih je dana obilježio četvrtu godišnjicu imenovanja na mjesto ravnatelja Osnovne škole Jurja Šižgorića u Šibeniku. Njegovi kolege smatraju da kvalitetno radi svoj posao. Unatoč tomu, ravnatelj bi mandat trebao staviti na raspolaganje 31. prosinca ove godine - kao i ostalih oko 1300 ravnatelja u državi - no on nakon toga više ne bi mogao biti biran za ravnatelja.

Razlog je primjena odredbe prema kojoj ravnatelj škole mora imati visoku stručnu spremu. On ju nema i nije jedini: od 896 ravnatelja osnovnih škola, višu stručnu spremu ima njih 188, otkriva Jutarnji list.

Zakon o odgoju i obrazovanju više je puta mijenjan, a rokovi za licenciranje su prolongirani. S druge strane, ravnatelji su još od 2008. godine - kada je uvrštena obveza visoke stručne spreme - imali vremena riješiti problem svoje spreme. Neki su to i učinili ili je, u većini slučajeva, na njihovo mjesto došao novi ravnatelj s odgovarajućom visokoškolskom diplomom. Prije pet godina, naime, višu stručnu spremu imalo je čak 330 ravnatelja.

“U zapadnoj Europi svi ravnatelji škola imaju visoku stručnu spremu, a uz to često i niz dodatnih uvjeta za izbor”, objašnjava Mario Rogač, viši stručni savjetnik za ravnatelje pri Agenciji za odgoj i obrazovanje. Primjerice, ravnatelj u Sloveniji mora imati VSS, status mentora ili savjetnika, radno iskustvo na poslovima pomoćnika ravnatelja (ta funkcija u Hrvatskoj ni ne postoji) te licencu (mi je imamo godinama u zakonu, no ne provodi se).

Ravnatelji s VŠS-om u Hrvatskoj su gotovo u pravilu starije generacije i očito je da se čeka njihov prirodni odljev u mirovinu.

- Nikad me nije smetalo što imam višu stručnu spremu, a ne visoku. Imam dvije godine do mirovine, bilo bi glupo sada upisivati razliku. Moje znanje i iskustvo nitko mi ne može oduzeti - kaže Emil Smerdel, koji je nekadašnju Pedagošku akademiju završio 1974. godine i po struci je učitelj tehničke kulture, fizike i informatike.

Drukčiji stav zauzela je Mirjana Jerčić, koja je 14 godina ravnateljica splitske Osnovne škole Mejaši i donedavno je imala VŠS. Kako bi stekla visoku spremu, prije četiri godine, sa svojih 57 upisala je izvanredni studij odnosa s javnošću na Sveučilištu u Mostaru. U Hrvatskoj, tvrdi, za njenu struku nije bilo studija, pa je obrazovanje u Mostaru plaćala u markama oko 4000 kuna po godini.

Izvor: Jutarnji list

Škola ravnatelj

Još vijesti