Slika nije pronađena

U ponedjeljak smo zakoračili u novu školsku godinu. Ovaj tjedan još se uhodavamo s ekipom i profesorima, ali već za 2-3 tjedna možete očekivati prva ispitivanja i testove. A ako baš ne budete imali sreće, može se dogoditi da vam neki profesor 'uvali' i nenajavljeni test, na opće (ne)oduševljenje cijelog razreda.

Koliko znate o svojim pravima oko ocjenjivanja, pisanja testova, zaključivanja ocjena i svih drugih stvari koje će ti se dogoditi ove školske godine? Vrijeme je da se informiraš!

Vjerojatno će vas najviše zanimati usmeno ispitivanje i pisanje testova pa evo što morate znati:

- U jednom danu učenik može pisati samo jednu pisanu povjeru, a u jednome tjednu najviše četiri pisane provjere.

- Razlikujemo pisane provjere u trajanju duljem od 15 minuta i kratke pisane  provjere u  trajanju do 15 minuta. Obrazovna  postignuća iz  kratkih pisanih provjera se, u pravilu, upisuju u rubriku za bilješke u imeniku.


- Usmeni ispiti se provode kontinuirano tijekom godine, uglavnom poslije obrađenih i uvježbanih nastavnih sadržaja.

- Usmeno provjeravanje i ocjenjivanje učenika može se provoditi na svakom nastavnome satu bez obveze najave i, u pravilu, ne smije trajati dulje od 10 minuta po učeniku.

- U danu kada piše pisanu provjeru, učenik može biti usmeno provjeravan samo iz jednoga nastavnoga predmeta, odnosno iz dva nastavna predmeta ako taj dan nema pisanih provjera. Datum svake usmene provjere mora biti unesen u rubriku bilježaka.

- Kada se govori o zaključivanju ocjena, važno je znati da zaključna ocjena iz nastavnoga predmeta na kraju nastavne godine ne mora proizlaziti iz aritmetičke sredine upisanih ocjena, osobito ako je učenik pokazao napredak u drugom polugodištu.

I za kraj smo ostavili inicijalno ocjenjivanje, nešto što bi vam se moglo dogoditi ovih dana. Najvažnije je da se inicijalni ispiti moraju najaviti i ne smiju se ocjenjivati.

Svako se inicijalno provjeravanje mora najaviti i provesti do kraja drugog tjedna od početka nastavne godine, a pisane inicijalne provjere ne ubrajaju se u broj planiranih pisanih provjera.

- Rezultat inicijalne provjere upisuje se u bilješke o praćenju učenika, ne ocjenjuje se te služi pravovremenome pružanju kvalitetne individualne informacije učeniku i roditelju.

Eto, sada znate sva svoja pravila i nemojte dozvoliti da ih profesori krše. A za sve vas koji želite još detaljnije proučiti Pravila ili budete trebali link za profesora koji ih uporno krši - obavezno provjerite Pravilnik o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi.

Provjeri još...

Pitali smo vas kako vam je bilo jučer prvi dan u školi – evo što ste nam odgovorili!

Domaće zvijezde otkrile kako je izgledao njihov prvi dan srednje škole

4 cool outfita za prvi tjedan škole

Kako se NE našminkati za školu: Make up proizvodi koje moraš izbjegavati VIDEO

Škola prava pravila ispit ocjenjivanje test

Još vijesti