Slika nije pronađena

Odabir i upisivanje faksa sve brže i brže postaje realnost, a ne samo neka odluka koju ćeš uskoro morati donijeti. Nisu svi tako sretni da znaju točno što žele upisati, već ima i onih koji su totalno izgubljeni i zbunjeni. Za sve takve, ali i ove sigurne, ovih se 5 pitanja trebaju upitati prije donošenja konačne odluke.

Odabrala si svoje top izbore fakulteta koje želiš upisati i stavila ih na listu, prijavila razine i izborne na državnoj maturi koji ti trebaju za njih – i to je to, sada treba samo čekati maturu. Ili ne? Prije nego stvarno i odabereš fakultete i zaključiš da je to to, ovo su neka pitanja koja se trebaš zapitati. Neka imaju veze s fakultetom, a neka općenito sa životom, ali imaju utjecaj na donošenje odluke pri odabiru faksa. Sve ovo treba uzeti u razmatranje jer je jednako bitno kao i odlučivanje što te stvarno zanima i u kojem se zanimanju vidiš.

1.Jesi li okej s tim da ćeš studirati daleko od mjesta gdje živiš i gdje ti je obitelj?

Jedna od prvih stvari koju trebaš odlučiti je želiš li ostati što bliže svojima ili ti neće smetati ako odeš na drugi kraj države. Zagreb je grad gdje dolazi najviše studenata, s obzirom da je ovdje i najveći izbor fakulteta to nije čudno, ali za mnoge to znači i da će otići od roditeljskog doma, a nekima će dom postati i udaljen satima vožnje busom. Nisu svi jednaki i nekima je ovakav scenarij nezamisliv. Jesi li spremna na to da nećeš možda svaki tjedan vidjeti svoje? I da ćeš biti daleko od njih?


2.O čemu se uči na tom studiju?

Dobra je stvar što svaki fakultet ima svoju web stranicu koja nudi najrazličitije informacije, a neke od njih mogu ti dobro doći već sada. Primjerice, popis kolegija koje ćeš slušati na studiju za koji si zainteresirana. Pogledaj kakva ćeš predavanja trebati slušati i je li to nešto što ti se čini zanimljivo. Jer ako ti se već sada čini dosadno i grozno, neće biti puno bolje ni kada krene faks i učenje. Ne mora ti sve zvučati zanimljivo, ali ako je dobar dio toga nešto što te zanima, onda je to pravi izbor.

3.Ima li puno kolegija koji su tematski vezani za predmet u srednjoj koji ti nije išao? Poput primjerice matematike?

Kada već gledaš što ćeš sve učiti, baci oko i ima li nekih kolegija koji nazivom podsjećaju na neku noćnu moru iz srednje. Za neke je to matematika, za neke biologija, a za neke može biti latinski. Ako ti sada ne ide taj predmet, na faksu ćeš se samo još više mučiti s njim. Zašto ga onda ne izbjeći kada je već moguće? Što se uči na prvoj godini? Na drugoj? Trećoj? Ako se previše puta ponavlja neki oblik matematike, a jedva ju već sada shvaćaš, bježi od toga. Nemoj upisivati nešto totalno neinformirana o tome što te čeka.

4.Koliko možeš učiti?

Neke fakultete prati glas da su lakši, neke da su teži. Zato nije neobično da se studij koji traje tri godine rastegne na još nekoliko više od toga, čak iako se jako trudiš. Pravo ili medicina neki su od onih koji traže da im se stvarno posvetiš i pripremiš se na godine (m)učenja, dok primjerice ima i onih koje je ipak lakše završiti u roku. Nismo svi jednaki kada je u pitanju učenje. Iako je činjenica da će na faksu trebati više učiti, jesi li ona osoba koja ima dobar sistem i voli učiti ili netko kome velika količina informacija radi kaos u glavi? Raspitaj se koliko je teško na fakultetu koji ti je zapeo za oko, iskustva drugih studenata ti mogu pomoći odlučiti ako si u nekoj nedoumici ili imaš dvojbu.

5.Biraš li taj fakultet zato što ti to želiš ili je u pitanju bilo koji drugi razlog?

Zašto želiš upisati baš taj faks? Ako odgovor nije 'zato što me to zanima' ili 'zato što se time želim baviti u životu', razmisli još jednom je li to fakultet za tebe. Ima toliko fakulteta i različitih studija na njima da je nemoguće da ne postoji onaj koji ti se barem djelomično sviđa. Dok ga ne nađeš, nemoj donositi nikakve konačne odluke. Otvaraj fakultet za fakultetom i traži. Ne pristaj na ništa manje od onoga što želiš, zadnja riječ kod ovog odabira mora biti tvoja.

Pogledajte još:

Top lista najpoželjnijih studija među maturantima ove godine: Prvi prima 80, a želi ga upisati 1000 učenika

Načini na koje se možeš 'osvježiti' nakon tjelesnog – da se osjećaš što bolje i što manje bljakić

Još ih stigneš sve savladati: 7 stvari koje trebaš naučiti raditi prije nego kreneš na faks

studiranje priprema za studiranje maturanti faks odabir fakulteta

Još vijesti