Slika nije pronađena

Učenica Medicinske škole Ante Kuzmanića u Zadru pojadala se o problemima koje učenici srednjih strukovnih škola doživljavaju prilikom polaganja državne mature i upisa na željeni fakultet. Smatra da učenici medicinskih škola nemaju jednaka prava kao učenici gimnazija koji odluče upisati medicinu ili neki sličan studij.

Prenosimo njeno podugačko pismo u skraćenoj verziji, a u cijelosti ga možete pročitati ovdje.

Zovem se Emila Čvrljević i učenica sam petog razreda Medicinske škole Ante Kuzmanića u Zadru. Obraćam vam se ovim putem u ime učenika kako bi vas upoznali s izazovima koji očekuju prvu, a i sve ostale generacije medicinskih sestara/tehničara po petogodišnjem programu.

Prije 5 godina upisana je prva generacija medicinskih sestara/tehničara koji pohađaju nastavu po novom strukovnom kurikulumu kojim je propisano kako se obrazovanje za medicinske sestre/tehničare u RH na srednjoškolskoj razini odvija kroz 5 školskih godina. Prve dvije godine učenici obrađuju sadržaje opće obrazovnih predmeta dok se ostale tri godine obrađuju isključivo stručni predmeti i iz istih se odrađuju vježbe u fondu od 2792 sata ukupno. Usporede radi, student sestrinstva koji nije došao iz medicinske škole odradi svega 1320 sati vježbi.



Prilikom upisa na viša i visoka učilišta medicinskog usmjerenja boduju se samo općeobrazovni predmeti. Kako smo već naveli u uvodu, učenici smjera medicinska sestra/tehničar po svom kurikulumu općeobrazovne predmete slušaju svega dvije godine, a ispite državne mature polažu tek u petoj godini. Zbog neravnopravnog položaja prilikom pisanja državne mature s ostalim maturantima, učenici srednjih medicinskih škola i njihovi roditelji potpisivali su peticiju i prikupili 7.000 potpisa.

Zar nije logično da se učeniku ili učenici, u čije obrazovanje država ulaže 5 godina, trebalo omogućiti da to svoje znanje i sposobnosti dodatno unaprijede i na visokom ili višem učilištu? Zašto se odbacuju 2792 sata vježbi zbog boljeg uspjeha iz općeobrazovnih predmeta? Začetnica peticije je gospođa Bernarda Miter, majka djeteta koje pohađa srednju medicinsku školu Vrapče i predsjednica vijeća roditelja.

Jedina Sveučilišta koja su prepoznala vrijednost i stručnost učenika polaznika srednjih medicinskih škola u RH su ono u Rijeci i Osijeku. Navedena Sveučilišta su u svoje kriterije za upis uvrstili predmete zdravstvene njege i to sa 20%.

Učenici medicinskih škola diljem Hrvatske osjećaju se nesigurno i strahuju da neće biti u mogućnosti nastaviti svoje školovanje u struci koju vole i za koju su se odlučili sa svojih nepunih 15 godina.

Tijekom školovanja postavljali smo brojna pitanja vezana uz naš program, nastavak općeobrazovnih predmeta i kroz ostale tri godine, mogućnost polaganja Državne mature, staž, stručni ispit, no pravi odgovor nikada nismo dobili onda kada je trebalo, nego tek onda kada je već bilo prekasno za reakciju.

Dok se situacija ne riješi, učenicima preostaje jedino pohađati pripreme iz hrvatskog, matematike i engleskog koje koštaju nekoliko tisuća kuna i uz to odlaziti na vježbe u bolnicu od 7 do 12 sati ujutro, a u popodnevnoj smjeni pohađati redovnu nastavu.”

Slažete li se s ovime što je napisala Emila? Bi li učenici iz strukovnih škola ipak trebali imati neku prednost ili barem drugačiji sistem bodovanja od gimnazijalaca koji požele upisati neki strukovni fakultet, a za koji se nisu obrazovali u srednjoj školi niti su odrađivali praktični rad?

L.B./izvor: Zadarski.hr

foto: Shutterstock


...Pročitajte još...

...Kaos u Ekonomskoj školi: zbornica poluprazna, maturanti otišli s nastave…

… Novi zakon: učenici s 2 jedinice morat će na na dopunsku nastavu!…

… Nastavnici pisali ministru Mornaru: 'Oduzmite učenicima mobitele, prepisuju i sve stavljaju na YouTube!'…

srednje strukovne škole uvjeti upisa na fakultete diskriminacija UPIS NA FAKULTET

Još vijesti