Slika nije pronađena

Djeca različitog imovinskog stanja u jednoj školi dobivaju različite ručkove u školskoj kantini, a razlika između obroka je ogromna. Dok jedni jedu tjesteninu, drugi mogu dobiti samo kreker s malo tune. U priču se umiješao i jedan talijanski nogometaš sa željom da pomogne.

Priča o djevojčici iz jedna osnovne škole u Minerbi, gradiću koji se nalazi nedaleko od Verone, postala je viralna na talijanskim društvenim medijima. Za vrijeme ručka u školskoj je kantini ova djevojčica dobila samo kreker i malo tune iz konzerve, dok su ostali učenici dobili normalan ručak koji je bio namijenjen za taj dan – tjesteninu kao glavni obrok i još jedno jelo uz to. Kada je vidjela što drugi jedu, a što ona, djevojčica se rasplakala. Gradonačelnik tog grada objasnio je kako ne vidi gdje je problem, jer djeca čiji roditelji plaćaju redovito pristojbu za kantinu imaju pravo svaki dan na normalan obrok, a oni koji ne plaćaju, dobivaju manje obroke iz korektnosti prema onima koji redovito plaćaju.

Talijanska se javnost šokirala ovim slučajem, a mnogi su osudili ovakvu diskriminaciju. Nakon što je ta priča došla u medije, saznalo se da ovo nije jedina škola u kojoj su djeca iz siromašnijih obitelji izložena ovakvom tretmanu.


Priča je došla i do poznatog talijanskog nogometaša kluba Inter Milan – Antonia Candreva koji je odlučio reagirati lijepom gestom. Za BBC je poručio da je spreman pomoći roditeljima s ovim troškom i da će on preuzeti plaćanje kantine za djevojčicu na sebe.

Gradonačelnik grada Minerbe Andrea Girardi objasnio je da su se odlučili na ovakvu različitu ponudu ručka jer bi inače bio kaos i cijeli bi se sustav mogao urušiti – jer se ne radi o samo jednoj obitelji koja ne može plaćati ručak već više njih.

Ponižavanje djece u osnovnoj školi samo zato što dolaze iz siromašne obitelji nije samo problem u Italiji, već i kod nas, a često su u njega uključeni i sami vršnjaci.

Foto: Freepik - topntp26/ Freepik/ Twitter

M.T. /
Izvor

Diskriminacija i osuđivanjeSrednja škola osigurala prostoriju u kojoj siromašniji učenici mogu uzeti ono što im treba

Fotka siromašnog dječaka koji piše zadaću uz svjetla restorana oduševila i rastužila svijet

Pogledajte još:


Učenici Italija osnovna škola diskriminacija

Još vijesti