Slika nije pronađena
Volimo vjerovati da smo svi jednaki, da je rodna diskriminacija iza nas i da svi imamo pravo odabira, pravo na sreću i na profesionalni uspjeh. Ipak, curama je još uvijek teže iz (barem) idućih pet razloga.

Na neke prepreke i društvene nepravde već smo navikli do te mjere da ih više ni ne zamjećujemo, zato forsiramo #girlpower. Ovih pet otežavajućih činjenica je dokazala znanost – zato se na to uvijek možemo izvući kako bismo dokazale da nam je teže nego dečkima.

1. Curama je sigurnost više ugrožena nego dečkima – The Independent piše da je 120 milijuna cura i žena ispod 20 godina silovano ili doživjelo neki drugi oblik seksualnog zlostavljanja, jedna trećina žena na svijetu je psihički ili seksualno zlostavljano barem jednom u životu, dok je samo jedna šestina dečkiju doživjela isto.

via GIPHY


2. Dečki imaju bolje predispozicije za sport – imaju veće srce (doslovno), više crvenih krvnih zrnaca i veći kapacitet pluća, dakle priroda ih je unaprijed nagradila. Zato će se svaka cura sportašica morati više naraditi da bi postigla isto što dečko sportaš.3. Sklapanje novih kontakata je teže
– većina dečkiju nas ne doživljava kao ravnopravne sugovornice, većina šefova su muškarci, a često na nas još uvijek gledaju samo kao na 'komad mesa'.4. Cure same često ne misle da su pametne
– neke još uvijek misle da je inteligencija muški atribut, barem tako pokazuje studija Sveučilišta u New Yorku. Ispitane djevojčice, za razliku od dječaka, ipak misle da se s pameću ne rađamo, nego da ju razvijamo, ali čini se dečki lakše razvijaju.

via GIPHY


5. Curama treba više sna – ženski mozak je kompleksniji od muškog (npr. multitasking je kod žena moguć, kod muškaraca ne) pa se više umara i treba mu više odmora na dnevnoj bazi – u prosjeku 20 minuta više nego muškom mozgu. Nedostatak sna također više pogađa žene od muškaraca, pa se javlja rastresenost.

via GIPHY


Foto: Giphy/Pixabay

M.Z.


Pročitajte još:

Dva svijeta - dečki nikada neće shvatiti zašto cure rade ove stvari

Znanost otkriva: čudne stvari koje nas privlače kod drugih

Znanost utvrdila: evo koliko je vremena potrebno da se u nekoga zaljubimo

Dečki girlpower Pamet Sport cure inteligencija diskriminacija mane prednosti

Još vijesti