Slika nije pronađena
Da bi svim maturantima u Republici Hrvatskoj isti dan i u isto vrijeme bilo omogućeno pisanje najvažnijega obrazovnog ispita – ispita državne mature, za to je zaslužno mnogo rada i truda iza kulisa cijeloga procesa. Iza svega stoji dugotrajan i predan rad svih uključenih...

U izradi ispitnih pitanja sudjeluju stručne radne skupine koje pomno sastavljaju, analiziraju i odlučuju o odabiru najrelevantnijih pitanja koja moraju odgovarati obrazovnim ishodima, kognitivnoj razini i procijenjenoj težini. Oni u svakoj inačici ispita procjenjuju težinu svakoga zadatka na ispitu uzimajući u obzir da ga učenik treba moći ispravno riješiti. Važno je da ispitna pitanja budu primjerena zadanom obrazovnom ishodu te da budu jasno oblikovana i konkretna te se u njima ne smije isticati dio sadržaja koji može upućivati na točan odgovor, piše Mojfaks.com

Svake se godine izrađuju novi (autorski) ispitni zadaci, no ponekad je, ovisno o složenosti samoga predmeta, teško izraditi pitanje koje se u potpunosti razlikuje od nekog već postavljenoga pitanja unatrag 10 godina, otkad se državna matura počela provoditi u Hrvatskoj.

Upravo smo iz toga razloga provjerili ponavljaju li se i u kojoj mjeri pitanja na ispitima državne mature? U arhivi provedenih ispita NCVVO-a, analizirali smo ispite državne mature unatrag 10 godina iz obveznog predmeta – hrvatski jezik viša razina te 3 izborna predmeta – biologija, psihologija te politika i gospodarstvo, piše portal Mojfaks.com.


Važno je da prije polaganja bilo kojega ispita državne mature pozorno proučite Ispitne kataloge koje možete pronaći na službenim internetskim stranicama NCVVO-a. U ispitnim su katalozima jasno naznačena sva područja ispitivanja te objašnjeni svi sadržaji, kriteriji te načini ispitivanja i vrednovanja na višoj i osnovnoj razini, a prema njima možete jasno uvidjeti na koje gradivo morate obratiti veću pozornost te utrošiti više odnosno manje vremena za učenje i pripremanje.
Hrvatski jezik

Matura iz hrvatskoga jezika obavezna je te je svaki godine prijavi i velik broj maturanata. Prema podacima NCVVO-a, ovogodišnjih je 20 205 kandidata prijavilo višu razinu.

Pregledavajući ispite unatrag 10 godina, uzeli smo u obzir višu razinu. Ponavljanja književnih predložaka ima, no gotovo se nikad ne pojavi identičan ulomak književnoga teksta ili pak lirske pjesme. No, pronašli smo neka identična pitanja uz koja, već sad, možete ponoviti gradivo koje će vas zasigurno dočekati i na ovogodišnjoj maturi iz hrvatskoga jezika.

 

Na 3 ljetna roka, pojavilo se pitanje u kojem morate prepoznati stihove lirskih pjesama i povezati ih s odgovarajućim autorima. Među njima pronašao se uvijek isti stih za prepoznavanje.

1. Tko je autor sljedećih stihova?

 ... I lije na uglu petrolejska lampa/ Svjetlost crvenkastožutu/ Na debelo blato kraj staroga plota/ I dvije, tri cigle na putu.

A. Antun Branko Šimić B. Antun Gustav Matoš C. Dobriša Cesarić D. Dragutin Tadijanović

Sve stihove povežite s autorom koji ih je napisao.

1.  Kolo od sreće vrteći se ne pristaje

2.  O moja je leđa lagano Kucnula mandolina I moj se je kaput raskrio.

3.  Ko zna (ah, niko, niko ništa ne zna. Krhko je znanje!)

4.  O lijepa, o draga, o slatka slobodo, dar, u kom sva blaga višnji nam Bog je dô,

5.  ... I lije na uglu petrolejska lampa Svjetlost crvenkastožutu

A Dobriša Cesarić

B Ivan Gundulić

C Vladimir Vidrić

Znamenitim stihovima pridružite njihove autore.

1.  Dugo u noć, u zimsku bijelu noć 2. Gledao sam te sinoć. U snu. Tužnu. Mrtvu. 3.  Kako je teško biti slab, kako je teško biti sam, i biti star, a biti mlad. 4.  I lije na uglu petrolejska lampa / Svjetlost crvenkastožutu 5. Ubili su ga ciglama,crvenim ciglama

Stih "I lije na uglu petrolejska lampa..." čuveni je stih Dobriše Cesarića kojega, kao što vidite, ne smijete preskočiti u ponavljanjima za maturu.

Sljedeće pitanje odnosi se na roman "Bijeg", Milutina Cihlara Nehajeva koje u u sljedeća 2 primjera oblikovana na nešto drugačiji način.

1. Roman hrvatske moderne o tragičnoj sudbini bezvoljnoga intelektualca sukobljenog  s provincijskom malograđanskom sredinom koja ga dovodi do sloma napisao je _____________. A. August Šenoa, B. Janko Leskovar, C. Milutin Cihlar Nehajev, D. Vjenceslav Novak

2. Kada je roman objavljen 1909. s podnaslovom Povijest jednog našeg čovjeka, odmah je taj roman o hrvatskome Hamletu _____________ Matoš nepovoljno ocijenio

A. Alfredu Kamenskom, B.  Đuki Begoviću, C. Đuri Andrijaševiću, D. Ivici Kičmanoviću

Također, sljedeća dva pitanja ponovila su se gotovo u istom upitnom obliku, nešto izmijenjenog odgovora.

1. Koja se od sljedećih rečenica odnosi na roman Bijeg Milutina Cihlara Nehajeva? A. Prikazuje se tragična sudbina perspektivnoga intelektualca koji je stradao u sukobu s malograđanskom sredinom. B. Izmjenjuju se realistički prikazi društva i romantičarske scene hajdučkih prepada, trovanja i ubojstava. C. U središtu je radnje diplomatsko putovanje u Osmansko Carstvo. D. Prikazuje se propast senjske patricijske obitelji.

2. Koja se tvrdnja odnosi na roman Bijeg Milutina Cihlara Nehajeva? a.  U romanu je prikazan lik velikoga intelektualnog potencijala, ali koji je pasivan i bez želje da se suprotstavi malograđanskoj sredini. B.  Romanom iz faze pobune autor pokazuje da se solidarnošću i kolektivnim duhom može prevladati svaka nevolja. C.  Jedan kolačić rastopljen u žličici lipova čaja pokrenuo je u romanu niz uspomena. D.  Glavni je lik romana nekada uspješan slikar koji se nakon dugoga izbivanja vraća kući.

Zbog opsežnosti gradiva iz hrvatskoga jezika, gotovo da su i nemoguća ponavljanja identičnih pitanja stoga je ovdje priloženo tek nekoliko uočenih istih/sličnih primjera. Iscrpnost književnosti i jezika daje stručnjacima mogućnost sastavljanja raznolikih pitanja na svakoj državnoj maturi.

A koja se pitanja najviše ponavljaju na ispitima iz psihologije, politike i gospodarstva i biologije? Saznaj na portalu Mojfaks.com.

Foto: Shutterstock.com - ESB Professional/ Shutterstock.com - Natee Photo

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Koji su fakulteti i studiji u Zagrebu najpoželjniji ove godine među maturantima? Ovako izgleda TOP 5

Ovo su najpopularniji predmeti na državnoj maturi, a jedan izborni će vas posebno iznenaditi

Trebaš li se bojati državne mature i strahovati od pada? Ovo su iskustva onih koji su pisali maturu prošlih godina

pitanja predmeti ponavljanje Državna Matura

Još vijesti