Slika nije pronađena

Možda ti se to čini jako daleko, ali istina je da prijava u sistem upisa u srednju školu započinje već ovaj petak, 25. svibnja. Sljedeći bitan datum jest 26. lipnja, kada i službeno počinju upisi u srednje škole. Tada ćeš moći birati srednju školu i smjerove koji te zanimaju, a vremena ćeš imati do 10. srpnja, odnosno 2. srpnja ako je potrebna nekakva provjera znanja za upis u željenu školu.

Sve detalje o samom procesu online upisa, tvoji roditelji i ti ćete moći saznati na webinaru koji se održava za dva dana, u četvrtak 24. svibnja od 13 h do 14 h, na ovom linku. Ako kojim putem propustite, live prijenos, moći ćete kasnije pogledati što se događalo na stranicama CARNET-a, ali i www.upisi.hr.

Možda cijela ideja o upisu u srednju školu zvuči strašno, no zaista i nije. Čak i da doneseš krivu odluku, ili ne uspiješ upasti u srednju koju si želio/la, nema veze. U najgorem slučaju, možeš se uvijek prebaciti, a osim toga možda se skroz pronađeš i u srednjoj koju si uspio/la upisati.


via GIPHY


Osim toga, sada imaš još vremena do kraja školske godine. Malo stisni sada, pa ćeš kasnije uživati u srednjoj koja te zanima. Ili, ako te čeka neki prijemni ispit, počni se pripremati za to. Bitno je da to dobro napišeš, jer svaki bod ti treba!

Prije samog upisa dobro razmisli i o tome što želiš raditi sljedećih par godina. Želiš li vrijeme provoditi učeći ili zabavljajući? Želiš li nakon završene srednje imati zanimanje ili planiraš sigurno ići na faks? To su samo neka od najočitijih pitanja, ali trebaš svakako obratiti pažnju na to koji predmeti te zanimaju te koji ti dobro idu. Ne želiš završiti na mjestu gdje se nećeš uopće snalaziti, nego ćeš mučiti muku.

Pametno bi bilo obratiti pažnju i na lokaciju same škole: koliko ćeš vremena dnevno gubiti na prijevoz, postoji li autobus/tramvaj koji vozi od tvoje kuće pa do škole?


via GIPHY


Puno je toga na što treba paziti pri odabiru srednje, a baš zato su tu i tvoji roditelji i profesori, kako bi ti pomogli i usmjerili te na pravi put u ovako teškoj situaciji! Ako još nisi odabrao/la u koju ćeš srednju ići, možda će ti prilikom odabira pomoći i upitnik koji možeš pronaći ovdje. I popis deficitarnih zanimanja bi ti mogao pomoći - on ti je dostupan na ovom linku.

Nadamo se da ćeš dobro odabrati!


Foto: Giphy/Shutterstock

A.Š.

Pročitaj još:

Neke srednje škole uvode prijemni ispit – za upis ti više neće biti dovoljan ni 5,0 prosjek!

Odredi svoju budućnost – riješi upitnik i saznaj koje zanimanje je kao stvoreno za tebe

Biraj pametno i budi 'tražena roba u gradu' - pogledaj popis zanimanja s kojima je lako pronaći posao

upisi srednja škola webinar

Još vijesti