Slika nije pronađena

Građanski odgoj od jeseni 2014./2015. godine ulazi u sve osnovne i srednje škole, u početku kao obvezan predmet samo za učenike sedmih razreda osnovne te prvih razreda srednje škole. Godinu dana kasnije, u školskoj 2015./2016. godini obveznim će ostati za učenike osmih razreda osnovne te drugih razreda srednjih škola. Kao obvezan predmet provodit će se jedan školski sat tjedno, ili ukupno godišnje 35 sati, doznaje Slobodna Dalmacija.

U svim ostalim razredima, to jest od prvog do šestog razreda osnovne te u trećem i četvrtom razredu srednje škole (prve godine još i u osmom osnovne i drugom srednje) teme iz građanskog odgoja i obrazovanja provodit će se u sklopu ostalih predmeta.

Građanski odgoj u protekle se dvije godine provodio eksperimentalno u 12 osnovnih i srednjih škola, a u iduće dvije godine obveznim bi tako trebao postati u 7. i 8. razredu osnovne te 1. i 2. razredu srednje škole.

Provedba GOO-a, kažu u MZOS-u, bit će u skladu s ciljevima obrazovanja i suvremenim trendovima razvijenih europskih obrazovnih politika utemeljenih na četirima cjelinama: obrazovanje o ljudskim pravima, političko obrazovanje, obrazovanje za mir i obrazovanje za demokraciju.

Nastavnici i učitelji koji će predavati taj predmet proći će stručno usavršavanje u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje počevši od srpnja ove godine, pa kontinuirano tijekom školske 2014./2015.godine. Podsjetimo, istraživanje učenika uključenih u eksperimentalnu provedbu GOO-a pokazalo je porazne rezultate, primjerice, čak 54% njih kazalo je da je građanin “osoba koja živi u gradu“.


L.B./izvor: Slobodna Dalmacija
foto: sxc.hu

Građanski Odgoj škole