Slika nije pronađena

Varaždinska je škola svojom inicijativom dijeljenja besplatnih uložaka i tampona učenicama za vrijeme menge potaknula i neke druge da se pridruže. Za sada su još 3 škole u Hrvatskoj najavile da su se bacile u organizaciju i planiranje ovoga.

Malo po malo, ovaj se pozitivan trend širi. Organizirati i osigurati besplatne uloške i tampone za cure u one dane u mjesecu nije nešto što se može napraviti u par dana, ali sada još 3 škole najavljuju da pokreću ovu inicijativu. Zbog siromaštva koje vlada u Hrvatskoj, istraživanja su pokazala da je trećina žena prisiljena štedjeti na ulošcima jer su im preskupi. Iako je predloženo Vladi da se smanji porez na menstrualne potrepštine kako bi bile što dostupnije, to je odbijeno.

I dok državu nije toliko briga za ovaj problem, škole itekako je. Strojarska i prometna škola iz Varaždina postala je primjer svima, a sada ju slijede i tri škole iz Istre. Srednja škola Vladimir Gortan Buje već provodi takvu inicijativu. 'Kod nas su se toga sjetile same učenice - maturantice, točnije učenice 4.b razreda smjera hotelijersko-turistički tehničar, one su dobile ideju da se postavi dispenzer s ulošcima u ženskom WC-u škole i da si djevojke same mogu uzeti higijenske potrepštine kada su im potrebne.  Njihova je ideja također bila da učenice same financiraju ovu inicijativu, no kada su nam to predstavile, škola je odlučila preuzeti ulogu financiranja na sebe, dok su učenice preuzele obvezu da će pratiti situaciju i dispenzer nadopunjavati novim ulošcima koje će od nas zatražiti kada bude potrebno.  Dakle, prijedlog smo odmah prihvatili i proveli ga u djelo', ispričala je školska psihologinja Petra Bošnjak za istrain.hr.

Još jedna istarska škola koja pokreće ovu inicijativu od 12. travnja je i Gimnazija Pula. Uz ove dvije, tu je i Srednja škola Buzet koja se također želi pridružiti i kreće s pripremama. Kako piše portal istrain.hr, iz škole su im potvrdili kako rade sve što je u njihovoj moći da ovu inicijativu provedu u stvarnost i trenutno su u procesu traženja sponzora koji će im pomoći financirati besplatne uloške. Iako još nisi dobili nikakav konkretan odgovor, neće odustati dok ga ne nađu. Koja je škola sljedeća? Nadamo se da će se ovaj trend nastaviti širiti i dalje.

Pogledajte još:

Imamo prvu školu u Hrvatskoj koja svojim učenicama daje besplatne uloške za one dane u mjesecu

Koju osobnost ima tvoja menga? Je li sabotirajuća, gladna ili željna za seksom - pronađi ju u jednom od opisa

Domaća TikTokerica o mengi i ženskim mukama svaki mjesec: 'Zašto nikoga nije briga za ovo?!'

škole menstruacija inicijativa besplatni ulošci

Još vijesti